На Хмельниччині презен­тували книгу «Шепетівсь­кий окружний музей у Славуті (1926–1935)»

На Хмельниччині презен­тували книгу «Шепетівсь­кий окружний музей у Славуті (1926–1935)»

12 жовтня у приміщенні Славутської міської бібліотеки для дітей та дорослих відбулася презентація збірника документів та матеріалів «Шепетівський окружний музей у Славуті (1926–1935)» кандидата історичних наук, джерелознавця, архівіста, директора Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного Владислава Берковського. Про це йдеться на сайті Славутської міської ради.

У збірнику представлені документи, які відображають історію заснування та діяльності провідної музейної установи північних районів сучасної Хмельницької області — Шепетівського окружного музею у місті Славуті. До збірника також увійшли окремі дослідження працівників музею періоду 1926–1932 рр. Видання стане корисним та пізнавальним науковцям, вчителям, студентам, краєзнавцям, а також для усіх, кому цікава історія рідного краю.

«Одного разу, під час роботи, мені до рук потрапила одна архівна справа, яка стосувалася Шепетівського окружного музею. Заради цікавості, піднявши її, виявилося, що ніякий він не Шепетівський, а Славутський музей, адже він називався Шепетівський окружний краєзнавчий музей у Славуті, який діяв з 1926 року фактично по 1935 рік у нашому місті. І це був не просто рівень невеликого районного музею, а потужної установи, яка входила до складу Всеукраїнської академії наукПі, — розпочав знайомство із книгою її автор. — Ідея зібрати документи, сформувати збірник тривала протягом 4 років. Варто відзначити, що для пошуку документів було задіяно величезну кількість архівів».

Далі, презентуючи відеоряд, пан Владислав ознайомив гостей зустрічі із особистостями, які стали засновниками краєзнавчої справи Славутчини, та їх діяльністю. Серед них — Володимир Кочубей, який і став перший директором Шепетівського окружного музею у Славуті.

Своє захоплення презентованим виданням висловили Владиславу Берковському керівники музейної справи Нетішина та Шепетівки, які наголосили, що така робота — це ціле відкриття історії Славутчини.

На завершення обговорили цікаві ідеї та поділилися планами про подальше дослідження краю. Зокрема, Галина Фурманчук зазначила, що під час підготовки до друку видання «Шепетівський окружний музей у Славуті (1926–1935)» було озвучено ідею видати книгу про Славутський конєзавод — це теж дуже цікава тема.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині збирали представників служб таксі
Дешевше було заплатити: у Славуті судили чоловіка, який вкрав «Снікерс»
На Шепетівщині судитимуть винуватця ДТП з 5 загиблими, серед яких 2 дітей
На Шепетівщині домашній насильник може бути причетним до іншого злочину
У громаді на Шепетівщині спростували чергову «типову» брехню
40-річну славутчанку та її молодого спільника тримають під вартою

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині пенітенціарна установа має власну 200-річну історію
Історія орденів і медалей в Україні: від княжих часів до незалежності
Нацисти 80 років тому спалили село на Шепетівщині
У цей день народилася одна з перших українок, що стала Праведницею народів світу
У селищі на Хмельниччині телефон з’явився раніше, ніж у російського імператора
На Хмельниччині досліджують колишній маєток відомого містика, алхіміка та ілюміната
FacebookTelegramViberWhatsAppX