У Шепетівці в 60-х безхатченкові призначили 2 роки виправної колонії

У Шепетівці в 60-х безхатченкові призначили 2 роки виправної колонії

У 1966 році 28-річного безробітного безхатченка судили в Шепетівці за бродяжництво і порушення паспортних правил. Уродженець Пермі, який відбув 3 роки в’язниці, після звільнення подорожував містами Радянського Союзу і суспільно корисною працею не займався. Отримавши паспорт, він не знайшов собі постійного місця проживання і ніде не прописався. За обидва порушення до нього застосовували адміністративні заходи, однак безрезультатно. Вироком суду чоловіка визнали винним за двома статтями — 196 і 214 КК 1960 року — і за сукупність злочинів призначили 2 роки без волі у виправно-трудовій колонії суворого режиму.

Таке ж покарання у 1968 отримав 33-річний житель Шепетівки за злісне хуліганство (ч. 2 ст. 206 КК 1960 року). Нетверезий чоловік із хуліганських спонукань перевернув столи та побив посуд в ресторані, лихословив на адресу працівників закладу, а одного навіть вдарив у живіт. Після прибуття наряду міліції та дружинників він чинив їм опір. Суд врахував, що дебошир раніше вже відбував покарання у тюрмі, тож на цей раз відправив його у колонію із суворим режимом.

На той час систематичне заняття бродяжництвом або жебрацтвом, що продовжувалося після попередження адміністративних органів, було злочином (ст. 214 Кримінального кодексу УРСР 1960 року). Каралося це позбавленням волі на строк до 2 років, або виправними роботами до 1 року. Стаття 196 КК 1960 року передбачала відповідальність за злісне порушення паспортних правил у місцевостях, де введено паспортну систему. Порушення полягало у проживанні без паспорта або без прописки. У разі, якщо за такі дії вже застосовувалися заходи адміністративного впливу, однак людина їх продовжувала, її могли притягнути до кримінальної відповідальності. За таке можна було отримати до 2 років в’язниці або ж штраф до 50 карбованців.

Статті 196 і 214 були виключені з Кодексу лише у серпні 1992 року. Кримінальна відповідальність за хуліганство існує і дотепер, однак формулювання статей і санкції за ці злочини істотно різняться.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


2 коментарі до статті «У Шепетівці в 60-х безхатченкові призначили 2 роки виправної колонії»

  1. Віктор коментує:

    2 роки безхатченку за те. що не працював! Таке можливе лише при так званій “радянській” владі. свідомо беру це слово в лапки, тому що практично в СРСР влада зовсім не належала радам народних депутатів. Зрештою, і депутати не були народними, не були обрані. а були призначені. Влада була злочинною. режим був тоталітарним. В 2015 році закон засудив той режим. Тільки ще не всі, на жаль, зрозуміли всю глибину нікчемності та злочинності “радянської влади”.

  2. Гений коментує:

    Да, Витя! Только сейчас наконец-то власть стала истинно народной (посмотри на рыла наших депутатов и их законо-проекты).

    И только сейчас, без злодеев-коммунистов, украинский народ зажил счастливо, мойщиком польских сральников.

    Витя, какой же ты умный! Двигай в президенты. Надо как-то разбавить там наверху этих старых хитрых воров – новым откровенным идиотом…


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Ухилянти, які отримали умовний термін, й надалі підлягатимуть мобілізації, — Максим Цуцкірідзе
Ювенали на Хмельниччині шокували підлітків, бо вони думали, що відповідальність настає з 18-ти років
На Хмельниччині чоловік накинувся з кулаками на продавчиню
Мешканець Шепетівщини, не зважаючи на штрафи та арешт, знущався над матір’ю
За вилов раків на Хмельниччині невдовзі можна спіймати штраф
Пробаційний нагляд: що це таке, кого каратимуть і чи варто боятись

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині пенітенціарна установа має власну 200-річну історію
Історія орденів і медалей в Україні: від княжих часів до незалежності
Нацисти 80 років тому спалили село на Шепетівщині
У цей день народилася одна з перших українок, що стала Праведницею народів світу
У селищі на Хмельниччині телефон з’явився раніше, ніж у російського імператора
На Хмельниччині досліджують колишній маєток відомого містика, алхіміка та ілюміната
FacebookTelegramViberWhatsAppX