Особливості рибальських гачків

Особливості рибальських гачків

Наразі на полицях спеціалізованих магазинів рибальства асортимент гачків настільки вражає, що охочий придбати їх може просто розгубитися під час прийняття остаточного рішення: що краще обрати. Вони усі, без винятку, відрізняються розмірами — від малого до великого, кольорами, вигинами, товщиною тощо. Якщо ви хочете купити гачки для риболовлі, то краще заздалегідь дізнатися про особливості кожного або ж довіритися надійному продавцеві.

Особливості гачків

Спершу ознайомимося з основними елементами, які присутні в будь-якій моделі:

  • Головка. В даному випадку мова йде про місце кріплення до волосні. Головка може бути виконана як у вигляді петлі, так і у формі плоскої лопатки. Перший варіант можна порекомендувати початківцям рибалкам, так як нав’язувати модель з петлею на практиці простіше. Однак досвідчені рибалки воліють застосовувати варіанти з лопатками — вважається, що петля трохи швидше перетирає волосінь, та й ризик розгину кільця знижується, що варто врахувати. Існують моделі, де вираженої головки взагалі не передбачено — волосінь кріпиться по борозенці, нанесеної на цівку.
  • Цівка — довга пряма ділянка, що йде вниз від головки. Для насадки хробака застосовують зазвичай варіанти з довгою цівкою. Особливо це помітно у живцевих гачків.
  • Піддів. Вигнута ділянка гачка після цівки. Він може мати округлу, напівкруглу або незграбну форму. У двійниках і трійниках («якорях») при загальній цівці присутні два або три піддіви відповідно. Розрізняють «потилицю» і «лоб» піддіва. Останній плавно переходить в жало.
  • Жало. Власне воно складається з вістря, призначеного для пробивання губи риби, а також з борідки, що утримує приманку і перешкоджає втечі улову. Існують моделі без борідок, але їх раціонально використовувати лише для лову найменших і легких екземплярів. Природно, підсічку роблять відразу, як починає клювати. Жало може бути відігнуте в бік цівки або назовні.

Важливим моментом при виборі є і матеріал, з якого виготовлений гачок. Розрізняють такі варіанти:

  • «Нержавійка». Нержавіюча сталь в поєднанні з нікелем та хромом — кращий матеріал в даному сегменті. Вона не схильна до корозії, демонструє найвищу міцність при незначній гнучкості. Виготовлені з неї елементи оснащення застосовують переважно в морській риболовлі або для лову трофейних екземплярів в прісній воді.
  • Високовуглецева сталь. Найбільш поширений і досить демократичний матеріал. Основним її недоліком є слабка опірність корозії, тому вироби з неї повинні мати захисне покриття.
  • Сплав сталі з ванадієм. Додавання ванадію до сталі збільшує міцність виробу приблизно на чверть. У цьому випадку також повинно бути захисне покриття, адже, незважаючи на міцність, ці гачки іржавіють. Такі варіанти вибирають переважно мисливці на коропа і великих хижих риб.

Критерії вибору рибальських гачків

Щоб правильно вибрати гачок для риби, слід враховувати такі фактори:

  • розмір улову;
  • вид снасті;
  • наживку;
  • вид водойми.

Щоб добре орієнтуватися в розмаїтті гачків, необхідно знати термінологію.

Якщо ви підбираєте елементи оснащення вперше в житті, і поруч немає досвідченого рибалки, здатного дати слушну пораду, розумно скористатися наступними рекомендаціями:

  1. Перевіряйте гачки на гостроту. Тупе вістря не зможе пробити губу риби, тому зверніть на це увагу відразу. Проведіть кінчиком по нігтьовій платині: якщо не залишиться подряпин, ні про яку якість заточування не може йти й мови. До речі, якісні гачки під час виробництва заточуються хімічним способом.
  2. Зберігайте оснащення правильно. Найкраще тримати гачки в окремій герметичній коробці, встромивши їх в пінопласт або поролон, злегка просочений машинним маслом. У більшості випадків зручніше брати з собою на риболовлю вже готові монтажі (в найпростішому варіанті — гачки з повідками).
  3. Не нехтуйте самодіяльною творчістю. Рибалка повинен вміти хоча б заточувати жала за допомогою оксамитового наждачного паперу. У крайньому випадку дозволено скористатися бічною стороною коробки з сірників. Досвідчені майстри гострять гачки і більш складними способами: за допомогою термообробки, пайки, хімічних речовин і тощо.

Не варто нехтувати навіть найдрібнішими деталями під час вибору елементів оснащення. Оскільки немає нічого прикрішого, коли риба-трофей виривається, прихопивши з собою уламок гачка. Як правило, стаються такі випадки через некомпетентність рибалки під час купівлі оснащення.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів



Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Двох рибалок із Шепетівщини суд зобов’язав сплатити 141406 гривень завданої шкоди 
Був у стані сильного алкогольного сп’яніння: на Шепетівщині винуватець ДТП отримав вирок
На Хмельниччині рибалка встиг зателефонувати на «102», а після цього зв’язок із ним зник
Бічний кивок для риболовлі: переваги та способи застосування
На Хмельниччині любителі риби залишили своє майно, аби не потрапити на гачок рибоохоронців
На Шепетівщині з річки дістали тіло пенсіонера

Читайте у цій рубриці



Поради, як отримати кредит, якщо немає довідки про доходи
Порівняльна характеристика пластикових та дерев’яних вікон
Інтернет-магазин одягу Блават
Міжнародні вантажоперевезення з компанією EA Logistic
Олімп військових інструментів: огляд товарів від Olvicom
Особливості iPhone Pro та Pro Max: кому вони підходять та що очікувати у 2024 році?
FacebookTelegramViberWhatsAppX