Як зменшити кількість нітратів в овочах

Як зменшити кількість нітратів в овочах

Весна… На полицях магазинів та на ринках з’являється все більше апетитних овочів, які рука так і тягнеться купити. Ми вже скучили за цими свіжими продуктами, плюс вітаміни, яких дуже бракує нашому організму. І все було б добре, якби не одне але — нітрати, які є майже у всіх овочах. До того ж, ранні овочі, особливо тепличні, містять набагато більше цих речовин, ніж пізні. Тому потрібно бути обережними, щоб не перестаратися з дозою.

З кожним роком все менше і менше овочів і фруктів, про які можна сказати — екологічно чисті на 100 %. Що ж це — «нітрат», як захиститися від нітратів, і наскільки вони можуть бути небезпечні?

Нітрат — це сіль або ефір азотної кислоти, який застосовується в якості добрива та у виробництві. Нітрати забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в овочах, а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю.

Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив. Неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт можуть зумовити накопичення в ґрунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості нітратів.

Овочі і фрукти є основним джерелом надходження до організму людини нітратів (70–90 % від загальної кількості), гранично допустимі рівні вмісту яких детерміновані видом та сортом рослинної сировини, способом вирощування, термінами збору врожаю тощо. Різні овочі здатні по-різному накопичувати нітрати. До високого (1000–7000 мг/кг) рівня накопичення нітратів належать: зелень (салат, шпинат, рукола, кріп, петрушка, щавель, кінза), а також листова капуста, зелена цибуля, редис, буряк; до середнього (200–600 мг/кг): картопля, капуста, морква, огірок, перець, кабачок, гарбуз, редька, хрін; до низького (80–100 мг/кг): бобові, помідор, цибуля, диня, кавун, деякі фрукти. Разом з тим, нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів.

А саме:

  • найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;
  • в листі петрушки, кропу, селери їх на 50–60 % менше, ніж у стеблі;
  • в листі капусти нітратів на 60–70 % менше, ніж в качані — не давайте його дітям;
  • в шкірці кавуна нітратів у 4–8 разів більше, ніж у м’якоті — не заставляйте дітей виїдати кавун близько до шкірки;
  • незрілі овочі і фрукти містять у 2–3 рази більше нітратів, ніж спілі;
  • огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці.

Зверніть увагу!

Шкідливі для здоров’я є не самі нітрати, а їх продукти окислення — нітрити, що утворюються, як під дією високих температур (кип’ятіння), так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Нітрити добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина отруєння. Щодо безпечної для людини дози, однозначно відповісти на це запитання важко. Все залежить від індивідуальних особливостей людського організму.

Симптоми отруєння:

  • виражена синюшність шкіри і слизових оболонок;
  • різка загальна слабкість, сонливість;
  • у дітей — неспокійна поведінка;
  • головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах;
  • задишка;
  • порушення координації рухів;
  • зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
  • у важких випадках — судоми, втрата свідомості, коматозний стан;
  • особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому потрібно стежити за тим, що ви споживаєте і скільки.

Корисні поради для зниження вмісту нітратів у овочах (редиска, огірки, листя салату, томати, перець, кріп, петрушка, морква, листя капусти, картопля)

  • Замочування в чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25–30 %. Результат буде ще кращим при збільшенні кількості води і продовженні часу вимочування.
  • Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Одержаний відвар для харчування не використовувати.
  • Вимочування в 1 % розчині аскорбінової кислоти. Це допоможе зменшити вміст нітратів на 36–58 %.
  • Соління і квашення овочів. На 4-й день вміст нітратів починає падати і на 18-й день дана сполука майже не відзначається.
  • Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.
  • Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

Безпечна продукція — це та продукція, яка пройшла ветеринарно-санітарну експертизу, має експертний висновок і реалізується в місцях санкціонованої торгівлі. Державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках здійснюють дослідження овочів і фруктів на вміст нітратів та в разі виявлення невідповідностей така продукція в реалізацію не допускається.

Саме тому Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:

  • купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;
  • не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках;
  • купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
  • під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.
  • з обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі добрива.
Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Кожен другий перевірений об’єкт водопостачання має порушення
В Україні планують обмежити використання фосфатів у миючих засобах
Нове меню із 160 рецептів запровадять із 1 вересня в українських школах
Хмельниччина може залишитися без буряків та соняшника
Якщо помітили завищення цін на пальне, повідомляйте у Держпродспоживслужбу
Оленка волохата атакує Хмельниччину

Читайте у цій рубриці



Обираємо ноутбук: на що звернути увагу?
Набори для гігієнічного душу
Вибір кальяну для домашнього використання
Вибираємо комп’ютерний стіл — з користю для справи і без шкоди для здоров’я
Що таке лазерне омолодження, як готуватися до нього і які є протипоказання
Як розробити мобільний додаток під бізнес