Стійкість картопляного жука до інсектицидних речовин. Чим боротися зі шкідниками?

Стійкість картопляного жука до інсектицидних речовин. Чим боротися зі шкідниками?

Протягом декількох років проблема стійкості жука до деяких активних речовин інсектицидів також зростає. Це пов’язано з багаторічним використанням для захисту плантацій препаратів однієї і тієї ж хімічної групи, особливо це стосується фосфорорганічних і піретроїдів. Сучасні інсектициди для картоплі вимагають оновлення, в іншому випадку застарілі версії препаратів скоро втратять актуальність.

Боротьба з колорадським жуком

В останні роки спостерігається динамічний зсув в асортименті інсектицидів, призначених для боротьби з жуком. В кінці 80-х років і в першій половині 90-х років переважали піретроїди, в той час як в даний час все частіше використовується сучасна група інсектицидів — хлорнікотініли.

  1. Ці речовини при нанесенні на рослини картоплі дуже швидко проникають вглиб листя, тим самим захищаючи їх від несприятливого впливу агрокліматичних факторів (опадів, сонячної радіації).
  2. У рослині хлорнікотініли, а також неонікотиноїди переміщуються разом з водою і мінеральними солями, головним чином, до молодих стебел і листя, проявляючи довгостроковий ефект.
  3. Вплив на жуків відбувається через шлунково-кишковий тракт, і ефект спостерігається вже в перший день після процедури обприскування рослин.

Протягом декількох років в різних районах країни популяції колорадського жука зростає, стійкість до обраних активних речовин інсектицидів, спостерігаються протягом декількох років. Така ситуація обумовлена багаторічним застосуванням для захисту плантацій інсектицидів однієї і тієї ж хімічної групи — особливо це стосується фосфорорганічних і піретроїдів.

Новітні рішення

Тому, щоб запобігти виникненню імунітету жука і тим самим підвищити ефективність боротьби, необхідно чергувати застосування інсектицидів з різних хімічних груп з різними механізмами дії. Хлорнікотиніли і неонікотиноїди не володіють перехресним опором піретроїдів, карбаматів і фосфорорганічних препаратів. Вони також мало шкідливі для людей і тварин. Низькі дози активної речовини на 1 га додатково забезпечують високий ступінь безпеки для людини і навколишнього середовища. Стратегія запобігання стійкості колорадського жука до використовуваних інсектицидів повинна враховувати ряд елементів, в тому числі: використання інсектицидів, що належать до різних діючих хімічних груп і містять різні активні речовини.

Підвищення ефективності застосовуваних інсектицидів завдяки правильному терміну процедури, оптимальній температурі на плантації під час процедури, що відповідає ефективній дії даного інсектициду і правильній техніці захисту рослин.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Розмноження бірючини саджанцями та особливості догляду за рослиною
На Хмельниччині шкідник знищив окрасу міста: розпочалося відновлення
Понятие и преимущества семенного картофеля первой репродукции
На Хмельниччині суттєво дорожчає картопля
Мікродобрива: огляд цін та їх вплив на розвиток рослин
Хмельниччина є у лідерах у по збору картоплі

Читайте у цій рубриці



Особливості та основні вимоги до одягу для немовлят
Як крауд-маркетинг формує сучасний трафік?
Як перейти з Android на iPhone?
Оптові закупівлі квітів: підказки для гуртових покупців
оформлення-букетів
Що потрібно знати про Омега-3
FacebookTelegramViberWhatsAppX