Помідори мають лікувальні властивості

Говорячи про корисні властивості помідорів, не можна обійти увагою їх багатий склад: це і глюкоза, і фруктоза, і йод, магній, натрій, цинк, залізо, марганець. Список вітамінів також вражає: A, B, B2, B6, K, PP, E. Зрозуміло, що кожне з цих речовин здатне принести безперечну користь нашому організму. Проте, багатий поживний склад — не єдина перевага томатів. Помідори займають гідне місце в списку відомих науці на сьогоднішній день антиоксидантів. Помідори протидіють розвитку онкологічних захворювань та підтримують серцеву систему. Про це йдеться на сайті ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Прекрасна половина людства не зможе не оцінити і той факт, що помідори зберігають красу і молодість. Сил у цій нелегкій боротьбі надає томатам речовина лікопен, що міститься в цих плодах та характеризується яскраво вираженими протираковими властивостями, захищаючи здорові клітини організму від руйнування. До речі, деякі жири, наприклад, рослинна олія, здатні посилювати властивості лікопена.

З давніх часів використовуються помідори у народній медицині як сечогінні засоби. Втім, не менш ефективні ці овочі і при різних порушеннях роботи нервової системи як природні антидепресанти; вони піднімають настрій, надають сил і бадьорості завдяки вмісту серотоніну. Крім того, помідори сприяють нормалізації обміну речовин, мають антибактеріальні і протизапальні властивості.

Окремо варто відзначити, що помідори є дуже низькокалорійним продуктом — на 100 грам м’якоті цього овочу припадає всього 23 ккал. Саме завдяки своїй низькій калорійності томати є складовими дуже багатьох дієт. Помідори додають у салати, супи, соління, овочеві запіканки.

Багато хто з нас не можуть уявити своє життя без томатного соку. Цих шанувальників, напевно, порадує той факт, що сік з помідорів дуже корисний для організму — він поповнює організм калієм, натрієм, залізом і іншими корисними речовинами.

Варто звернути увагу на те, що не слід очищати помідори від шкірки, адже саме в ній міститься величезна кількість вітамінів.

Незважаючи на, здавалося б, неоціненну користь, яку можуть принести томати нашому організму, деякі медики рекомендують дуже обережно ставитися до цього продукту.

Особливо обережно ставитися до помідорів слід тим людям, які мають різні захворювання печінки, жовчного міхура, сечокам’яну хворобу. Органічні кислоти, якими дуже багаті помідори, здатні загострити перераховані вище захворювання, завдаючи непоправної шкоди нашому організму.

Томатний сік, до речі, також не є таким простим, як здається на перший погляд, адже в ньому містяться консерванти, які в поєднанні з крохмальною їжею, здатні спровокувати утворення каменів у нирках. Іноді томатний сік призводить до розвитку алергічних захворювань.

Фахівці категорично забороняють вживати помідори людям, що страждають артритом, так як в цих овочах міститься щавелева кислота, що призводить до порушення водно-сольового обміну. В томатах майже не накопичуються нітрати вище максимального рівня, який становить 150,0 мг/кг згідно додатку до Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах».

Отже, якщо вживати томати в їжу в міру і якщо немає особливих протипоказань, то цей прекрасний овоч принесе тільки безперечну користь нашого організму.

Поділитися посиланням



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Новини партнерів


Читайте у цій рубриці