Шепетівчани, готуємось до вирощування національного продукту

Шепетівчани, готуємось до вирощування національного продукту

Картопля, беззаперечно, найпопулярніший продукт нашого столу, його варто було б наректи національним. Невдовзі на Шепетівщині стартує сезон її посадки, з цієї нагоди головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Валентина Стародубова підготувала кілька порад, аби краяни мали щедрий врожай бараболі.

Фізіологічна норма її споживання на одну людину в середньому становить 110 кг на рік. Щоб забезпечити українців картоплею для харчування, достатньо 5–6 млн тонн.

Шепетівчани, готуємось до вирощування національного продукту

Уторік в країні було вирощено 18,7 млн т «другого хліба» (урожайністю 13,2 т/га).

Одним з важливих чинників що впливає на врожайність картоплі є умови зберігання насіннєвого матеріалу. Оптимальною температурою для зберігання насіннєвих бульб є 2–5˚ С. Якщо під час зберігання на бульби діють високі температури, вони швидко виходять із стану спокою і починають проростати, що викликає потребу в обламуванні паростків. Від цього якість посадкового матеріалу погіршується. Так, перше обламування знижує врожайність на 8–10 % , друге на 13–15 %, третє на 23–25 %.

Іншим відповідальним моментом є попередня підготовка бульб картоплі до посадки. З кінця лютого — початку березня місяця необхідно готувати ранні сорти, а з кінця березня — початку квітня середні та пізні сорти картоплі до посадки у відкритий ґрунт.

При підготовці до садіння велика увага приділяється, зокрема, фізичному стану бульб, поділу на фракції, прогріванню, пророщуванню, захисту від ураження збудниками хвороб та шкідників.

Першим заходом у підготовці бульб до садіння є перебирання та калібрування. Бульби, уражені мокрою і сухою гниллю, ризоктонією, чорною ніжкою, фітофторою, паршею, нематодою та дуже пошкоджені шкідниками для садіння непридатні. Не слід брати для садіння бульби неправильної форми (веретеноподібні), механічно пошкоджені, тощо. Калібрують їх на три фракції: дрібну 20–50 г, середню 60–80 г, велику — понад 80 г.

Краще висаджувати середні бульби — масою 60–80 г, тобто розміром приблизно з куряче яйце, щоб одержати рівномірні сходи і одночасно розпочати збирання врожаю.

Наступним заходом підготовки бульб є пророщування. Потрібно зробити все, щоб якомога більше скоротити строк від садіння до появи повних сходів. Чим довше бульби лежать у землі і не проростають, тим більша ймовірність їх псування та ураження хворобами та шкідниками.

Слід пам’ятати, що ранні сходи дають змогу рослинам краще використати теплий та світловий період літа, сформувати більший урожай, запобігти ураженню рослин фітофторозом, вірусними хворобами. За умови пророщування врожай картоплі можна одержати на 10–15 днів раніше. Цей прийом збільшує кількість розвинутих стебел на 10 % порівняно з їх наявністю в кущах з не пророщених бульб.

Пророщування бульб потрібно починати з середини березня. Існує кілька способів пророщування:

  • на світлі;
  • у вологому середовищі (тирса, торф, перегній);
  • комбіноване — спочатку на світлі, а потім у вологому середовищі.

Найпоширеніший метод пророщування– це пророщування на світлі, його проводять при температурі 12–15° С та відносній вологості повітря 85–95 % протягом 15–30 днів. Потім температуру знижують до 6–9° С.

Здійснюють пророщування в спеціальних або пристосованих опалюваних приміщеннях. Використовують також поліетиленові рукави або мішки, розміщуючи їх у приміщеннях або на майданчиках, захищених від вітру.

Шепетівчани, готуємось до вирощування національного продукту

За 7–10 днів до посадки бульби картоплі провітрюють, виносячи їх в сонячну погоду на відкрите повітря. Провітрювання і прогрівання мобілізує фізіологічні процеси, прискорює ріст і розвиток рослин, що позитивно відбивається на врожаї. Також на світлі можна виявити приховані ураження картоплі багатьма хворобами. У озеленених бульбах і паростках з׳являється соланін, який надає стійкість до ґрунтових патогенів і шкідників. Така картопля краще розвивається і краще використовує весняну вологу.

Своєчасна та якісна підготовка картоплі до посадки допомагає отримати кращий урожай за короткий час.

Для кращого врожаю використовуйте посівний календар.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Вибір бюджетного смартфона: як обрати ідеальний пристрій за доступною ціною
У Шепетівці стартував цікавий проєкт із рослинництва: що про це відомо
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз
На Хмельниччині покупцям повернули кошти за неякісний товар: хто посприяв
Ініціювали перевірку укриттів в одній з громад Шепетівщини

Читайте у цій рубриці



Вибір бюджетного смартфона: як обрати ідеальний пристрій за доступною ціною
Як відбувається діагностування причин безпліддя
Переваги сушених фруктів: збереження поживних речовин та смаку
Чищення зубів
Холодильні вітрини та Холодильне Устаткування для Магазину: Забезпечення Якості та Презентації Продуктів
Значення та використання систем відеоспостереження у квартирі
FacebookTelegramViberWhatsAppX