З грубки на грядку

Здогадалися про що піде мова? Про універсальне добриво — попіл. Він насичує ґрунт мінералами та якісно покращує його склад. Попіл змінює кислотність землі, чим сприяє родючості городини. Внесення попелу підвищує урожайність суглинистих важких ґрунтів, полегшує їх механічну обробку.

Удобрювати попелом можна, майже, всі рослини. Його безпосередньо підсипають у землю або готують спеціальні розчини для підживлення. Ефективність попелу підвищується, якщо його змішати з перегноєм, компостом або торфом.

Перекопуючи землю під городину, варто пам’ятати, що для рослин потрібна різна кількість попелу:

  • огірки — 1 склянка на 1 м²;
  • помідори, перець, баклажани — 3 склянки на 1 м²;
  • озимі цибуля та часник — 2 склянки на 1 м²;
  • горох, квасоля, салат, редис, укріп — 1 склянка на 1 м²;
  • картопля — 1 склянка на 1 м² під час перекопки ґрунту та по півсклянки в кожну лунку під час садіння.

Важливо пам’ятати про випадки, коли не варто добавляти попіл у ґрунт. Насамперед, не бажано додавати попіл у свіжий гній та компост. Така процедура знижує рівень азоту в субстраті.

Утримайтеся від підживлення саджанців попелом до поки не з’являться перші справжні листочки.

Лужні ґрунти також не варто удобрювати попелом.

І остання порада городникам — не можна одночасно вносити азотні добрива і попіл. Чергуйте процедуру по сезонам, наприклад, весною — попіл, а восени — азотні добрива, або навпаки.

Для кращого врожаю використовуйте посівний календар.

Поділитися посиланням



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Новини партнерів


Читайте у цій рубриці



Прибирання будинку