Вирощування капустяної розсади: всі тонкощі та секрети

Вирощування капустяної розсади: всі тонкощі та секрети

При вирощуванні капусти більшість городників використовує метод розсади. Це дозволяє прискорити дозрівання врожаю та убезпечити молоді сіянці від непростих умов відкритого ґрунту. Щоб капуста добре прижилася, швидко пішла на зріст і не хворіла, важливо виростити здорову та міцну розсаду.

Тонкощі вирощування капустяної розсади

Насіння капусти дуже дрібне, а сіянці тендітні та тонкі. Тому капустяну розсаду спочатку висівають у великі ящики, а потім пікірують — розсаджують в окремі горщики або склянки. Цена на семена капусты доволі низька, тому немає сенсу займатися самозбором. До того ж покупний матеріал не потребує передпосівної підготовки.

На що звернути увагу під час вирощування сіянців капусти:

  • Повноцінна розсада зростає через 55–60 днів після посадки насіння. Відрахуйте цю кількість днів від передбачуваного часу посадки — так ви визначите ідеальний термін посіву.
  • Оптимальна температура повітря — +6…+7 °С. Не допускайте її підвищення, інакше сіянці витягнуться. Через тиждень після появи сходів температуру збільште до +15 °С, вночі — до +12 °С.
  • Вологість повітря в приміщенні, де росте розсада, не повинна бути вищою за 70–75 %.
  • Як тільки біля сходів з’явиться один або два справжні листочки, розсаду пікіруйте в окремі ємності або парник.
  • Горщики для пікірування заповнюйте такою самою сумішшю, в якій росли сіянці. Полийте їх розчином марганцівки і пікіруйте в ґрунт, поглиблюючи до сім’ядольного листя.

Пікірування — обов’язкова умова вирощування міцної капустяної розсади. Вона дозволяє покращити освітлення рослин та збільшити площі живлення коренів.

Секрети вирощування розсади від бувалих городників

Вирощування розсади вимагає від городників певної старанності — її ні на день не можна залишати без нагляду. Варто недоглянути — і відновити втрачене буде неможливо.

Досвідчені городники радять:

  • Субстрат для вирощування просіюйте, щоб він став водо- і повітропроникним. Додайте до суміші золу — 10 ст. л. на відро грунтосуміші.
  • Загартовуйте розсаду. Робіть це за півмісяця до висаджування. Привчайте рослини до прохолоди (+5…+6 °С) та сонячного світла.
  • Періодично підгортайте розсаду і підгодовуйте розведеними мінеральними добривами. На 1 л води — 1 г сечовини, 2 г суперфосфату та 1,5 г сірчанокислого калію.
  • Якщо розсада росте в плівковому парнику, обов’язково провітрюйте його, а в дуже спекотні дні зовсім знімайте укриття. На ніч прикривайте парники нетканим покривним матеріалом.
  • Не допускайте, щоб розсада переросла — вона дуже погано приживатиметься на новому місці.

Міцна та витривала розсада — половина успіху при вирощуванні овочевих культур. Знаючи всі тонкощі та секрети вирощування капустяної розсади, ваші шанси на отримання великого врожаю білокачанної капусти підвищуються неймовірно.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter

Новини партнерів



Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Для Садів Перемоги жителі Хмельниччині надали землю, посадковий матеріал і техніку
Ухвалено вирок чоловіку, який на Шепетівщині незаконно виростив коноплі
Вже десятиліття нідерландська компанія успішно співпрацює з пайовиками Шепетівщи­ни та Ізяславщини
Суд закрив провадження у справі про незаконне вирощування конопель
Коли готувати насіння для гарного врожаю?
У Шепетівці черепаха таємно закралася у друкарню

Читайте у цій рубриці



Окуляри чи контактні лінзи — що обрати?
Які вітаміни з кальцієм обрати
Що подарувати вчителю на професійне свято
Мода на футболки з патріотичним малюнком
Особливості пошуку роботи за кордоном
Як працювати з алмазною вишивкою
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter