Як ветерану АТО самостійно знайти вільну земельну ділянку?

Як ветерану АТО самостійно знайти вільну земельну ділянку?

Чи можливо ветерану самостійно знайти вільну земельну ділянку? Так, це цілком реально! До того, юрист, до якого ви звернетесь за допомогою, з високою ймовірністю буде шукати вільну землю приблизно так само.

Інструкцію підготувала юристка Юридичної сотні, Наталія Шумінська.

Один із варіантів — зайти на сайт держгеокадастру вашої області й вибрати одну із зарезервованих ділянок для учасників АТО/ООС: приклад http://kyivska.land.gov.ua/info/dlia-uchasnykiv-ato.

Мінуси такого способу — невеликий вибір, земельні ділянки лише с/г призначення (наприклад, під садівництво, але немає ділянок під забудову тощо), відсутні ділянки в межах бажаних населених пунктів.

З переваг — ви можете швидко вибрати ділянку із зарезервованих і висока ймовірність без зайвих проблем в найкоротші строки її оформити.

Варіант другий — зайдіть на сайт кадастрової карти: https://map.land.gov.ua. У лівому верхньому кутку напишіть назву населеного пункту, де ви хотіли б обрати собі ділянку (пам’ятайте, ваше право на отримання земельної ділянки не обмежується населеним пунктом, у якому ви проживаєте чи зареєстровані).

Справа зверху натисніть іконку «шари», виберіть «ортофотоплани» — так ви зможете побачити карту у вигляді знімка з космосу й приблизно зрозуміти, де знаходяться ліси, річки та забудова.

Сині прямокутники — це зайняті земельні ділянки. Натиснувши на них, ви можете подивитись їхній кадастровий номер, цільове призначення та тип власності. Орієнтуйтесь на ті частини карти, де немає синіх прямокутників і така земля більш-менш підходить під ваші потреби. Звертайте увагу на ділянки неправильної форми — більший шанс, що така територія справді ніким не зайнята. Поклацайте й інші шари та шар «Розпорядження с/г землями» — він зображає земельні ділянки (але лише с/г призначення), на які вже видано накази про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою та накази про надання земельної ділянки у власність іншим людям. На них краще не орієнтуватись.

Увага! На жаль, на сайті кадастрової карти не внесені дані про всі земельні ділянки, що перебувають у власності. Тому, щоб упевнитися, що обрана ділянка дійсно вільна, вам доведеться додатково уточнити інформацію (як — розповідаємо далі).

Також, щоб роздивитись округу, не обов’язково їздити на місця, ви можете скористатись Google-картами. Це особливо актуально під час пандемії: https://www.google.com.ua/maps. Включіть знизу справа кнопку «супутник». Клацніть два рази мишкою на територію, яку хочете наблизити. У деяких місцевостях ви зможете віртуально прогулятись по вулицях і подивитись території навколо. Google-карти обновляються швидше, і у вас є можливість побачити на знімках ті деталі, яких не видно на сайті кадастрової карти.

Далі, якщо у вас є можливість і ви вже вибрали населений пункт та ділянку, відвідайте такий населений пункт, огляньте обрану ділянку, переконайтесь, що вона дійсно вільна (там немає незаконної забудови, сільськогосподарських насаджень, ця ділянка не використовується). Розпитайте про це додатково в сусідів, осіб, які проживають у даному населеному пункті.

Потім зверніться до органу місцевого самоврядування (міськради, сільради) і попросіть ознайомити вас із генеральним планом населеного пункту та детальним планом території (краще напишіть письмовий запит, прослідкуйте, щоб його зареєстрували). Невідповідність генплану та іншій містобудівній документації є однією із законних причин для відмови в отриманні ділянки. Порівняйте з інформацією із сайту.

Якщо інформація збігається, і ділянка вам підходить — зробіть викопіювання з кадастрової карти. Як це зробити? На сайті кадастрової карти є інструменти виділення із зазначенням масштабу в лівому верхньому кутку — ви можете виділити ділянку і зразу ж побачити бажані розміри. Далі зробіть скріншот екрана (натисніть «Print Screen») та видрукуйте таке зображення. Якщо ви не знаєте, як це зробити — запитайте в когось зі знайомих.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Суд встановив чи законно житель москви володіє землею на Хмельниччині
На Шепетівщині землі вартістю 9 мільярдів гривень повернуто державі
Громадянка Білорусі втратила успадковане на Хмельниччині
На Хмельниччині визнано недійсним та скасовано державну реєстрацію кількох земельних ділянок
У Шепетівці в консультативно-діагностичній поліклініці функціонує два ендокринологічні кабінети
Плутанина в документах завадила ветерану з Шепетівської громади отримати пільги

Читайте у цій рубриці



На Донеччині загинув снайпер із Шепетівщини
На Хмельниччині внаслідок нічної атаки «шахедами» госпіталізували постраждалу
На Запоріжжі загинув військовий із Шепетівщини
У сусідній із Хмельниччиною областю зрадник України отримав максимальне покарання
Не витримало серце Воїна: у Полонному попрощаються із водієм-санітаром
На Донеччині загинув старший солдат із Шепетівщини
FacebookTelegramViberWhatsAppX