Виправданий гвардієць Віталій Марків продовжить службу в Нацгвардії України

Виправданий гвардієць Віталій Марків продовжить службу в Нацгвардії України

Гвардієць Віталій Марків, якого раніше несправедливо засудили до 24 років позбавлення волі, повністю виправданий і вже повернувся в Україну. Під час брифінгу на території столичного аеропорту «Жуляни» він зазначив, що планує продовжити проходження служби в Національній гвардії України.

Українську делегацію на чолі із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим зустрічали представники влади, командування Нацгвардії, рідні Віталія Марківа та його побратими по службі.

Вчора, 3-го листопада в Мілані суд розглянув апеляцію у справі Віталія Марківа та виніс виправдальний вирок. На цей час гвардієць був ув’язнений вже понад три роки.

Виправданий гвардієць Віталій Марків продовжить службу в Нацгвардії України

«Це моя найбільша перемога. Фальшива інформація мала на меті зганьбити мене й українське військо. Та я дав обіцянку вистояти. Лише спільними зусиллями можна перемогти. Справедливість є. Вона перемагає. Вирішальним аргументом визнання моєї невиновності стала саме правда», — розповів Віталій Марків.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков особисто був присутній на судових засіданнях у справі гвардійця:

«Віталій виступив у суді. Виступив стримано, гідно й емоційно. Він сказав, що сторона захисту навела достатню кількість підтверджень його невинуватості. Ще раз підкреслив, що він військовослужбовець і знає, що таке дисципліна та гідність. І всі звинувачення проти нього безпідставні» — прокоментував останнє слово Віталія на суді очільник МВС.

Одразу після оголошення вироку Президент Володимир Зеленський привітав Віталія Марківа і назвав його звільнення перемогою справедливості.

За словами Віталія, ця перемога у суді — це пам’ять про всіх загиблих захисників Україн.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова зазначила, що сторона обвинувачення очікувала зовсім іншого вироку:

«Скоріше за все, сторона звинувачення буде подавати скаргу до касаційного суду. І, виходячи з результатів висновків касації, ми будемо продовжувати відстоювати нашу правду. Чи подавати позов до Європейського суду з прав людини буде вирішувати сам Віталій», — наголосила Людмила Денисова.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко нагадав, що українська сторона провела власне розслідування, яке на 100 % підтверджувало невинуватість Віталія, а МВС України підготувало всі матеріали до апеляції.

«Віталій Марків не винний — це встановлено судом присяжних. Він вільний. Це величезна перемога для України. Вона знакова для нас, адже наша держава продемонструвала, що захищає своїх солдат будь-де. Та справа ще незавершена, ми всі прагнемо знати правду, тож сподіваємося, що справжні винуватці у смерті італійського журналіста та його перекладача невдовзі понесуть відповідальність за скоєне», — зазначив Антон Геращенко.

Нагадаємо, що старшого сержанта Національної гвардії України звинувачували в причетності до вбивства італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та його російського перекладача і журналіста Андрія Миронова під час боїв під Слов’янськом у 2014 році.

Рік тому суд першої інстанції у місті Ассізі засудив Марківа до 24 років позбавлення волі. Це рішення викликало обурення в Україні.

Сам Марків свою вину заперечував і наполягав на тому, що жодного стосунку до загибелі італійця він не мав.

Справу нацгвардійця з лідерами Італії та Папою Римським обговорював і президент Володимир Зеленський.

Жодного дня гвардійці не забували свого побратима, який несправедливо опинився за ґратами. Щоб підтримати його, вони влаштовували різні флешмоби #Я_ТЕЖ_ВІТАЛІЙ_МАРКІВ #FreeMarkiv #НапишиЛистаМарківу, чим привертали увагу до справи як української, так і міжнародної спільноти.

Виправданий гвардієць Віталій Марків продовжить службу в Нацгвардії України

Його обличчя стало впізнаваним, адже банери із його зображенням та закликами про звільнення із в’язниці були розповсюджені по всій Україні та за її межами.

Для України гвардієць Віталій Марків — справжній патріот своєї країни.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Шепетівці попрощались із 20-річним військовим з позивним «Ред»
Кулеметник підрозділу НГУ Хмельниччини: трофейний «Васильок» знищує окупантів
Із вересня вважався зниклим безвісти: на шиті повертається кулеметник із Шепетівщини
У сусідній із Хмельниччиною області улюблене місце туристів повернуть державі
Пес Фараон допомагає забезпечувати охорону стратегічних об’єктів на Хмельниччині
Двоє нацгвардійців із Шепетівщини показали золотий результат із пауерліфтингу

Читайте у цій рубриці



У лісі сусідньої із Хмельниччиною області виявили цілий «Шахед»
На Донеччині загинув снайпер із Шепетівщини
На Хмельниччині внаслідок нічної атаки «шахедами» госпіталізували постраждалу
На Запоріжжі загинув військовий із Шепетівщини
У сусідній із Хмельниччиною областю зрадник України отримав максимальне покарання
Не витримало серце Воїна: у Полонному попрощаються із водієм-санітаром
FacebookTelegramViberWhatsAppX