У музеї прозвучали історії тих, хто рятує життя

У музеї прозвучали історії тих, хто рятує життя

З нагоди Дня Збройних сил України у краєзнавчому відділі музею Миколи Островського, що в Шепетівці, відбувся захід «Ті, хто рятують життя: історії медиків із зони АТО». Майбутні фельдшери, студенти медичного училища, зустрілися з молодими лікарями, які рятували життя в зоні проведення АТО та ООС — Олегом Довганем та Віктором Клімчуком.

У музеї прозвучали історії тих, хто рятує життя

— Цьогоріч ми спеціально запросили саме лікарів, що були на війні, — розповіла директор музею Наталія Никонова. — Я думаю, що студентам медичного училища цей захід стане не лише цікавим, а й корисним.

Лікар-анестезіолог Шепетівського відділення реанімації Олег Довгань розповів студентам про те, як у 4-ту хвилю мобілізації служив у 30-й окремій механізованій бригаді:

— Моя посада звучала доволі солідно — начальник медпункту, але ж насправді я сам був у себе підлеглим.

У музеї прозвучали історії тих, хто рятує життя

Два інші рази Олег вже служив у складі добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова, також в зоні проведення АТО.

Під час бесіди майбутні фельдшери цікавилися у Олега Довганя, чим на війні хворіють захисники?

— Хоч і кажуть, що в екстремальних умовах організм мобілізується, але захисники також хворіють. Відповідно і захворювання різні.

Під час перебування на передовій у 4-ту хвилю Олег отримав позивний Вірус. Коли вже був у складі добровольчого мобільного шпиталю, то його називали вже інакше.

Майбутні медики зачепили й професійну тему — надання першої невідкладної допомоги. Лікар Довгань показав умови її надання на прикладі аптечки, яку мали при собі у перших хвилях мобілізації медики. Найвлучніше вийшло провести паралелі на прикладі двох джгутів: Есмарха та турнікету. Саме вони є першими засобами для зупинки кровотечі.

У музеї прозвучали історії тих, хто рятує життя

Перший — це гумовий, до якого ми всі звикли. Медик-чоловік з легкістю розірвав його у на очах у студентів. А інший, що нагадує стрічку з цупкої тканини та фіксується за допомогою липучки, виявляється можна послаблювати за потреби — він ще й надійний, бо не рветься.

Так от, перший зразок ще тривалий час входив у аптечку, яку використовували в АТО. А зі слів лікаря, головне завдання тактичної медицини — зупинка кровотечі.

В ході зустрічі лікар Довгань розповідав життєві історії, говорив про дружбу, про стосунки та життя за межами війни. Він показав для молоді й світлини, які свого часу зробив у місцях служби.

У музеї прозвучали історії тих, хто рятує життя

На завершення викладач історії шепетівського медичного училища Володимир Гучинський подякував Олегу за цікаву зустріч та попросив його, аби дав молоді кілька настанов:

— Є така дисципліна, як «Невідкладні стани», так от це не просто дисципліна, з якої потрібно врешті-решт скласти залік… Для вас, майбутніх медиків, це запорука порятунку чийогось життя у майбутньому. Отож старайтеся, любіть свою професію та людей. І пам’ятайте, що ваша професія просто забороняє вам зробити зле іншій людині.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «У музеї прозвучали історії тих, хто рятує життя»

  1. 👏


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині збирали представників служб таксі
У Хмельницькому відбудеться зустріч із письменницею Люко Дашвар
Що робити студенту, якщо не вистачає часу та енергії для написання наукових робіт?
У Шепетівці громадянам пропонують пройти 8 діагностичних процедур і не тільки
Для підрозділу бойового медика з Шепетівки Олега Довганя оголосили збір на РЕБи, аби безпечно доставляли з «нуля» поранених
Уряд знову готує масштабну реформу вищої освіти в Україні

Читайте у цій рубриці



На Донеччині загинув снайпер із Шепетівщини
На Хмельниччині внаслідок нічної атаки «шахедами» госпіталізували постраждалу
На Запоріжжі загинув військовий із Шепетівщини
У сусідній із Хмельниччиною областю зрадник України отримав максимальне покарання
Не витримало серце Воїна: у Полонному попрощаються із водієм-санітаром
На Донеччині загинув старший солдат із Шепетівщини
FacebookTelegramViberWhatsAppX