Українська збірна нескорених повернулася додому з 20 медалями

Українська збірна нескорених повернулася додому з 20 медалями

Сьогодні, 29 жовтня, в аеропорту «Бориспіль» відбулася урочиста зустріч національної збірної Invictus Games (Ігри Нескорених), яка повернулася із міжнародних змагань з Австралії. Цьогоріч збірна України вдруге взяла участь у спортивних міжнародних змаганнях «Ігри Нескорених». Для ветеранів, які воювали на Сході України, не стали перепоною тяжкі осколкові поранення, контузії і навіть втрата кінцівок. Бійці вийшли на спортивні майданчики, щоб продемонструвати свої досягнення, та привезли із Сіднея 20 медалей. Як воїнам АТО вдається перемагати в житті після війни та яке значення для них має спорт, розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Шлях бійців на «Ігри Нескорених»

«Ігри Нескорених» були засновані принцом Гаррі 2014 року. Відтоді масштабна подія збирає на спортивних майданчиках сотні ветеранів-спортсменів із країн НАТО та партнерів Альянсу у 12 дисциплінах. Усі вони пережили важкі травми, серйозні поранення після бою, а також тривале відновлення в госпіталях. Однак усім їм вдалося підвестися з лікарняних ліжок і повернутися до активного життя завдяки постійним тренуваням. Своїм прикладом воїни демонструють, наскільки важливий для реабілітації після війни саме спорт.

Цього року 15 українців вийшли на спортивні майданчики разом із представниками США, Великої Британії, Канади, Німеччини та ще 13 країн. Українські ветерани виступали у 6 дисциплінах: плаванні, велоспорті, легкій атлетиці, пауерліфтингу, стрільбі з лука і веслуванні на тренажерах. Кожен із них пройшов національний відбір з-поміж майже 200 учасників, і для декого потрапляння у команду стало справжньою несподіванкою. Наприклад, для Олександра Гавриленка, який не йняв віри, коли опинився в переліку найсильніших.

До війни чернігівець працював у поліції, на фронт пішов добровольцем. Чотири ротації в зону АТО, осколкові поранення спини та шиї, а також мінно-вибухова травма — так минули для нього два роки служби. Лікуватись довелося місяць, а от повернутися до звичайного життя чоловіку допоміг спорт. Як і для інших учасників, «Ігри Нескорених» стали для нього мрією та метою, яка примушувала рухатися вперед та відновлюватися після травм. Тепер він радить усім людям з інвалідністю не опускати руки та займатися фізичними вправами. Успіх такої реабілітації боєць доводить демонстрацією золотої медалі в категорії «пауерліфтинг».

«Ігри» як шанс на нове життя

Одне із головних завдань «Ігор» — відновити віру травмованих бійців у себе, адже кожен з них є насправді носієм унікальних вмінь та навичок.

Так учасниця змагань Майя Москвич з Луцька відкрила для себе стрільбу з лука. Тепер вона новачок у цьому спорті, хоча не новачок у кульовій стрільбі.

— Коли я наважилася взяти участь у змаганнях і почала ходити на тренування, мені стало дуже цікаво. Це стало своєрідною реабілітацією. «Ігри нескорених» — це для мене можливість почати нове життя після війни, — розповідає спортсменка.

Тим часом капітан української збірної, 48-річний киянин Сергій Ільницький, своїм прикладом доводить, що труднощі лише спонукають до більших перемог — у Сіднеї він виборов золоту медаль з веслування на тренажерах.

Полковник у відставці пішов добровольцем на Донбас услід за своїм 22-річним сином. «На той час це була місія кожного справжнього чоловіка — піти на фронт», — пояснює Сергій. На війні він отримав закриту черепно-мозкову травму та численні травми обличчя внаслідок контузії, яка врешті спричинили інвалідність. Однак це не завадило повернутись до активних занять спортом.

«Ігри Нескорених» у Києві?

Цього року українська команда завоювала 7 золотих, 10 срібних і 3 бронзові медалі. За кожен успіх наших спортсменів вболівала вся країна з Президентом на чолі. Глава держави особисто вітав учасників із нагородами.

— Майя Москвич, Сергій Шимчак та Андрій Усач вибороли золото у командному заліку стрільби з лука. Неймовірно, але для Майї — це вже друге золото після перемоги в особистому заліку, — написав Порошенко на своїй сторінці у Facebook. — Також вітаю зі срібними медалями лучника Олександра Зозуляка та Юрія Дмитренка, який здобув нагороду у штовханні ядра. Надзвичайно гордий за вас! Дякую, що прославляєте Україну.

В Адміністрації Президента переконані, що високі досягнення наших спортсменів дають усі підстави для заявки на проведення «Ігор нескорених» у столиці України. І глава держави вже говорив про можливість проведення їх у Києві.

Організація спортивної події для ветеранів із країн НАТО та держав-партнерів Альянсу в українському місті може стати ще однією можливістю звернути увагу світу на російську агресію. Політичні оглядачі зауважують, що це вкотре продемонструє Кремлю: Україну підтримує вся цивілізована спільнота. Крім того, переконані експерти, це зверне увагу соціуму на проблеми військових та важливість спорту для відновлення після травм війни.

Мобильные выставочные стенды для организации ямарок и выставок: standnelson.com.ua/category/pop-up-systems купить поп ап системы.

У травні глава держави підписав указ про розвиток спортивної реабілітації учасників бойових дій. Уже покладено початок розвитку широкої мережі спортивних залів, щоб підтримувати рівень українських учасників, а також допомагати іншим пораненим військовим. Для спортивної реабілітації ветерани також отримуватимуть спеціальні протези та обладнання. Досягнення українців на «Іграх» підтвердили, що спорт є дієвим для відновлення військових після воєнних травм — як фізичних, так і психологічних.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Ветерани волейболу із Шепетівки здобули срібло обласного турніру
У Шепетівці відкрили Ветеранський хаб
Для ветеранів стартують безкоштовні ІТ-курси
На Хмельниччині за «круглим столом» обговорили ветеранські проблеми
Перший в Україні ветеранський центр з’явився на Хмельниччині
Як ветеранам й ветеранкам отримати безоплатні ліки

Читайте у цій рубриці



На Донеччині загинув снайпер із Шепетівщини
На Хмельниччині внаслідок нічної атаки «шахедами» госпіталізували постраждалу
На Запоріжжі загинув військовий із Шепетівщини
У сусідній із Хмельниччиною областю зрадник України отримав максимальне покарання
Не витримало серце Воїна: у Полонному попрощаються із водієм-санітаром
На Донеччині загинув старший солдат із Шепетівщини
FacebookTelegramViberWhatsAppX