Вакцинація дітей проти COVID-19: що відомо?

Вакцинація дітей проти COVID-19: що відомо?

Влітку більшість розвинутих країн світу рекомендувала щепити від коронавірусу дітей старше 12 років. А восени, зі зростанням кількості хворих, деякі країни вирішили щепити і дітей від 5 до 11 років. В Україні також дозволили вакцинувати від COVID-19 дітей старше 12 років. Чи ефективна і безпечна вакцина для дітей? Відомі сьогодні факти зібрав Центр громадського моніторингу та контролю.

Навіщо вакцинувати дітей?

Щодня МОЗ фіксує понад тисячу випадків нових заражень серед дітей. Це понад 6 % від добового приросту хворих. Як правило, діти переносять COVID-19 легше, ніж дорослі. Однак і серед них є тяжкі випадки і навіть смерті. Так, минулого року від двосторонньої пневмонії, яку спричинив коронавірус, помер другокласник на Івано-Франківщині. Цього року — 15-річний школяр на Чернігівщині. Більше того, цієї осені від коронавірусних ускладнень померло кілька немовлят.

Точна статистика щодо дитячої смертності від COVID-19 в Україні невідома, але є дані щодо ситуації в США. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (CDC), з початку пандемії там офіційно зареєстрували 1,9 млн випадків захворювання серед дітей 5–11 років. При цьому було зафіксовано 8 300 госпіталізацій, 2 316 випадків синдрому мультисистемного запалення (MIS-C) та 94 смерті (1,7 % від усіх смертей дітей цього віку).

У CDC переконані, що дітей необхідно щепити проти коронавірусу. Адже, по-перше, вони так само, як дорослі, підхоплюють вірус. По-друге, заражають інших. Зокрема, людей, яким вакцинація протипоказана або які мають ризики тяжкого перебігу COVID-19. По-третє, діти також можуть хворіти у важкій формі і мати короткі або довготривалі ускладнення. І наостанок, діти також можуть померти від коронавірусу.

Центри з контролю та профілактики захворювань в США дозволяють вакцинувати дітей проти коронавірусу уже з п’ятирічного віку. Наразі інституція рекомендує лише одну вакцину — Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Чи ефективні та безпечні вакцини для дітей?

До того, як рекомендувати вакцинацію дітям, науковці провели клінічні дослідження, які довели ефективність і безпечність препарату Comirnaty. Вакцинація дітей, як і дорослих, проводиться з інтервалом у 21 день. Підлітки від 12 років отримують щеплення так само, як дорослі. Для вакцинації дітей 5–11 років рекомендована утричі менша доза — 0,1 мл.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань в США, вакцина від Pfizer/BionTech на 93 % ефективна проти госпіталізації підлітків віком 12–18 років. І на 90,7 % — для групи 5–11 років.

Наразі вакцину Comirnaty від Pfizer-BioNTech використовують для щеплення дітей від 12 років у США, Канаді, Австралії, Японії, Великій Британії, країнах ЄС тощо. Приміром, у Німеччині станом на вересень одну дозу вакцини отримали 34 % дітей 12–17 років.

«Ми вже щепили багато підлітків у віці від 12 років. І ми наполегливо рекомендуємо проводити вакцинацію дітей у віці від 12 років. Головне, звичайно, щоб на це була згода дитини і батьків», — розповів в інтерв’ю DW офіційний представник Союзу педіатрів Німеччини Герман Йозеф Каль.

У Європі для щеплення підлітків також використовують вакцину Spikevax від компанії Moderna. Цей препарат теж пройшов успішні клінічні випробування на дітях.

Вакцинація дітей в Україні

У липні Міністерство охорони здоров’я дозволило щепити проти COVID-19 дітей 12–17 років, які належать до групи ризику тяжкого перебігу хвороби. А наприкінці жовтня МОЗ рекомендував вакцинацію проти коронавірусу і решті підлітків.

«В Україні наразі достатньо вакцини від COVID-19, щоб захистити людей із груп ризику. За прикладом провідних країн світу ми відкрили можливість щепитися від цієї хвороби для всіх підлітків віком 12–17 років. При цьому, пріоритетними групами для вакцинації від COVID-19 залишаються літні люди, дорослі із супутніми хворобами, медичні працівники та освітяни», — заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) рекомендує щепити підлітків препаратом Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Схема вакцинації така ж, як для дорослих: дві дози по 0,3 мл з інтервалом у 21–28 діб. Однак попередньо діти повинні бути вакциновані від інших хвороб, відповідно до Національного календаря щеплень (форма 063/о).

«Ми наголошуємо на важливості вакцинації дітей і проти інфекційних хвороб, які входять до календаря щеплень. Перевірте свій календар щеплень, і перш ніж іти на вакцинацію проти COVID-19, провакцинуйте свою дитину від інших інфекційних хвороб», — зауважив очільник Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

Медики рекомендують вакцинуватися проти COVID-19 через 14 днів після щеплення від інших інфекційних хвороб. Винятками є екстрена вакцинація та щеплення проти грипу. Вакцинують дітей лише за згодою батьків та за їхньої присутності.

Щоб щепити дитину проти COVID-19, батьки повинні звернутися до педіатра чи сімейного лікаря, з яким укладена декларація. Лікар після огляду має виписати направлення на вакцинацію.

Протипоказанням до щеплення є серйозна алергічна реакція на один із компонентів вакцини. Також експерти не рекомендують щепитися дітям, які перенесли міокардит чи перикардит. А дітям, які мали мультисистемний запальний синдром, краще вакцинацію відкласти.

У МОЗ наголошують, що наразі щеплення підлітків не є пріоритетом. Перевага надається групам ризику — літнім людям та тим, хто має хронічні захворювання.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині мати залишила малих дітей, а сама розважалася з сусідом та його друзями
На Шепетівщині судитимуть винуватця ДТП з 5 загиблими, серед яких 2 дітей
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
На Шепетівщині власниця кав’ярні ініціювала організацію майстер-класів для діток загиблих воїнів і переселенців
У Шепетівці масово йдуть до травматологів ті, хто перехворів на грип
Бабуся катувала онука: інцидент у сусідній із Хмельниччиною області

Читайте у цій рубриці



На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу
На Шепетівщині збільшилася кількість захворілих на ГРВІ та ковід
У сусідній із Хмельниччиною області розгулює «Арктур»
FacebookTelegramViberWhatsAppX