Коли закінчується термін придатності у вакцин проти COVID-19, які знаходяться в Україні

Коли закінчується термін придатності у вакцин проти COVID-19, які знаходяться в Україні

В Україні станом на 5 вересня зберігається майже 10 мільйонів доз різних вакцин проти коронавірусного захворювання. У деяких із них термін придатності закінчується, починаючи з жовтня. Про це Громадському в коментарі розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, всі вакцини проти COVID-19 мають відносно невеликий термін придатності, лише CoronaVac має термін придатності близько двох років.

Кузін зазначає, що на рівні областей зберігається понад три мільйони доз вакцини AstraZeneca. За його словами, у деяких партіях цього препарату термін придатності закінчується у жовтні, листопаді та грудні.

Також в областях близько 1,1 мільйона доз Comirnaty (Pfizer) — у неї є декілька тисяч доз, термін придатності яких закінчується у листопаді–грудні.

Кузін сподівається, що в Україні вдасться в повному обсязі використати вакцину, якщо ж ні — то дози утилізують.

— В Україні діє система фармаконагляду, яка не дозволяє використовувати вакцину після завершення терміну придатності, — зазначив санлікар.

Щоб максимально ефективно використати вакцини, міністерство використовує декілька методів, розповів санлікар. Один із них — перерозподіл між областями.

— Ми бачимо, що деякі області використовують ту чи іншу вакцину набагато ефективніше, наприклад, Львівська, Одеська, Дніпропетровська, Запорізька області, — каже Кузін.

Другий метод: МОЗ рекомендує використовувати AstraZeneca з мінімальним інтервалом між першим і другим щепленням, тобто з інтервалом у 4 тижні, який вказаний в інструкції. Раніше МОЗ рекомендувало інтервал у 12 тижнів, посилаючись на більшу ефективність.

Завдяки зменшенню інтервалу, за словами санлікаря, перед осіннім спалахом захворюваності, більше людей зможуть вакцинуватися.

— Ми окремо розглядали результати наукових досліджень, багато країн світу використовували саме такий підхід через циркуляцію штаму «Дельта». З приводу ефективності, то відбувається незначне зниження ефективності, але враховуючи користь вакцинації, аби запобігти штаму «Дельта», то цей ризик або зменшення ефективності вакцини є відносно невеликим, — пояснив Кузін.

Він додає, що міністерство активно розповідає про AstraZeneca як і про інші вакцини. Однак каже, що додатково заохочувати вакцинуватися саме цим препаратом МОЗ не буде, оскільки усі вакцини в Україні ефективні.

— Вакцинація проводиться, щоб захистити населення від важкого перебігу хвороби, госпіталізацій та смертей. Тому робити якесь прицільне заохочення щодо тієї чи іншої вакцини МОЗ не збирається. Ми просто заохочуємо людей вакцинуватися перед новим спалахом, — запевнив Кузін.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Шепетівці собаки ледве не відгризли дитині палець
COVID та грип відступають. Що після них?
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У яких випадках потрібна екстрена вакцинація
У громадах Шепетівщини обстежуватимуть і вакцинуватимуть від хвороб дітей та дорослих
На Хмельниччині спостерігається підвищення кількості хворих на ГРВІ, грип та COVID-19

Читайте у цій рубриці



COVID та грип відступають. Що після них?
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу
На Шепетівщині збільшилася кількість захворілих на ГРВІ та ковід
FacebookTelegramViberWhatsAppX