На власному прикладі. Історії про вакцинацію від COVID-19

На власному прикладі. Історії про вакцинацію від COVID-19

Від початку вакцинації проти COVID-19 щеплення отримали вже понад 1,6 млн українців. Серед вакцинованих — літні люди, медики, військові, пожежники, прикордонники та інші. Найбільше щеплених у Києві, Дніпропетровській та Львівській областях. Як почуваються вакциновані і що думають про вакцинацію від коронавірусу? Центр громадського моніторингу та контролю зібрав 3 історії українців, які щепилися від COVID-19.

«Хочеться вже дуже свободи», Андрій Прудивус, завідувач амбулаторії

Андрій Прудивус працює сімейним лікарем, а також завідує амбулаторією № 5 у Краматорську. Він не хворів на коронавірус, але майже щодня стикається з інфікованими. Лікар вакцинувався проти COVID-19 двома дозами вакцини AstraZeneca: індійською Covishield та південнокорейською AstraZeneca-SKBio.

— AstraZeneca-SKBio та Covishield/AstraZeneca — це одна і та ж сама вакцина, просто інші виробники, — зазначив Андрій Прудивус. — Після введення першої та другої дози почуваюсь дуже добре. Навіть краще, як до вакцинації.

За його словами, власний приклад лікарів заохочує інших вакцинуватися. І зараз набагато більше людей ідуть на щеплення.

— Я регіональний тренер Всесвітньої організації охорони здоров’я з імунізації від COVID-19. І коли мене питають, що дасть вакцинація, то я відповідаю: В будь-якому випадку, це ваш імунітет. І також кажу, що хочеться вже дуже свободи, — наголосив Андрій Прудивус.

«Після другої дози ніяких реакцій не було», вчителька Юлія Шелехова

Одеська вчителька Юлія Шелехова закликає усіх вакцинуватися проти коронавірусу. Вона вже отримала дві дози вакцини AstraZeneca.

— На початку весни я вакцинувалась залишковою дозою. 31 травня отримала другу дозу вакцини. Знала, що у мене були антитіла, хворіла безсимптомно. Але вирішила все одно вакцинуватись. Після введення першої дози у мене піднялась температура до 37,5 °C і була невелика ломота у тілі. Це швидко минуло. Після другої дози ніяких реакцій не було, — розповіла педагог.

За словами Юлії Шелехової, до вакцинації її підштовхнули розмови та консультації з лікарями, які вже отримали щеплення. Юлія Шелехова пояснює: «Моя основна мотивація зробити щеплення була та, що я працюю в школі і контактую з великою кількістю людей».

Про свій досвід вакцинації вчителька розповіла своїм учням, а також їхнім батькам. Вона сподівається, що її приклад також когось надихне.

«Завжди намагаюсь залучити якнайбільше людей до вакцинації», сімейний лікар Тарас Коваль

Сімейний лікар із Бахмута Тарас Коваль вже повністю щепився проти COVID-19. Першу дозу отримав 1 березня, а другу — на початку червня.

— Після введення першої дози була температура, озноб, дискомфорт у місці введення. Я знав, що це нормально, і розумів, що не буде нічого такого, з чим я не зможу справитись. На другий день після вакцинації я вийшов на роботу. Самопочуття було неідеальне, але досить добре, щоб виконувати свої функції, — розповів чоловік. — Після введення другої дози був лише дискомфорт у місці введення, який майже не турбував.

Раніше Тарас Коваль працював у міжнародній медичній гуманітарній організації «Лікарі без кордонів», тож дуже добре розуміє важливість вакцинації.

— Я завжди намагаюсь залучити якнайбільше людей до вакцинації — і пацієнтів, і тих, з ким спілкуюсь повсякденно. Важливо робити щеплення, як і ті, які рекомендовані національним календарем, так і ті щеплення, що додатково рекомендуються провідними фахівцями, включно і від коронавірусної хвороби, — наголосив Тарас Коваль.

Друга доза вакцини — обов’язкова

У Міністерстві охорони здоров’я звертають увагу, що друга доза є обов’язковою для повної вакцинації проти COVID-19. Кожен, хто отримав першу дозу, гарантовано отримає і другу. Причому друге щеплення зроблять там, де відбувалося перше. Це стосується і тих людей, які вакцинувалися залишковими дозами, і тих, хто отримав щеплення у центрах масової вакцинації чи кабінетах щеплень. На щеплення другою дозою медики запросять телефонним дзвінком.

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) звертає увагу, що протиковідні вакцини різних типів не є взаємозамінними. Це означає, що не можна отримати першу дозу вакциною AstraZeneca/Covishield, а другу дозу — Pfizer-Biontech чи CoronaVac/Sinovac. Ці препарати мають різний склад і принципи роботи, пояснюють експерти.

Водночас можна робити щеплення однією вакциною різних виробників. Наприклад, векторна вакцина AstraZeneca виробництва Індії та Південної Кореї працює однаково. Тому перше щеплення можна зробити вакциною AstraZeneca/Covishield, а друге — вакциною AstraZeneca-SKBio.

НТГЕІ нагадує, що другу дозу вакцини Comirnaty/Pfizer бажано отримати через 21–28 днів, вакцини CoronaVac/Sinovac — через 28 днів, AstraZeneca (Covishield/SKBio) — через 84 дні після першої дози. Якщо вакцинуватися у рекомендований проміжок не вдалося, слід зробити це за першої нагоди. Наразі медики не визначили кінцевий найпізніший термін введення другої дози вакцини проти COVID-19.

З усіх питань щодо вакцинації необхідно звертатися до контакт-центру МОЗ за телефоном:

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У Шепетівці масово йдуть до травматологів ті, хто перехворів на грип
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
Заклади освіти Шепетівської ТГ переходять на дистанційне навчання
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу

Читайте у цій рубриці



На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу
На Шепетівщині збільшилася кількість захворілих на ГРВІ та ковід
У сусідній із Хмельниччиною області розгулює «Арктур»
FacebookTelegramViberWhatsAppX