Що слід знати про COVID-тестування?

Що слід знати про COVID-тестування?

Пандемія коронавірусу набирає обертів, щодоби в країні фіксують по 12–13 тисяч нових випадків. Разом із збільшенням кількості інфікованих зростає і попит на тестування. В Україні роблять кілька видів тестів на COVID-19, їх можна пройти як безкоштовно, так і за гроші, дізнатись результат за день або чекати кілька тижнів. Центр громадського моніторингу та контролю зібрав усю важливу інформацію щодо COVID-тестування.

Які бувають тести?

Як і у всьому світі, в Україні роблять кілька видів тестів на коронавірус: експрес-тести, тести імуноферментного аналізу (ІФА), тести методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Експрес-тест — це найшвидший, але найменш надійний метод тестування. Для аналізу потрібна кров із пальця, а результат можна дізнатись за 15 хвилин. Аналіз не потребує спеціального лабораторного обладнання та часто робиться у польових умовах, наприклад, в аеропортах. Такий тест визначає наявність антитіл до коронавірусу в крові, але не присутність самого вірусу. Дослідження показують, що такі експрес-тести можуть давати похибку 30 %-40 %, тому не є надійним методом діагностики. Нещодавно в Україні з’явився ще один різновид експрес-тестів — на антиген. У МОЗ сподіваються, що вони даватимуть точніший результат, ніж швидкі тести на антитіла.

Більш надійним методом є ІФА-тестування. Для нього потрібна венозна кров, а також лабораторні умови та спеціальне обладнання. ІФА-тест так само виявляє рівень антитіл до хвороби, але має більшу чутливість і точність порівняно із експрес-тестами. У випадку оперативної роботи лабораторії результат ІФА-тесту можна отримати за 1−2 доби. Водночас позитивний результат — підстава для ПЛР-дослідження.

Найдостовірнішим методом визначення COVID-19 є ПЛР-тестування. Це повноцінне лабораторне дослідження, яке дозволяє виявити безпосередньо сам вірус. Для проведення тесту у пацієнта беруть мазок з носа і рота. Отримати результат такого тесту можна вже за 1−2 доби.

— ПЛР-тест працює таким чином, що виявляє безпосередньо генетичні послідовності вірусу в мазку зі слизових оболонок. Якщо просто взяти мазок з носа, то там буде величезна сума найрізноманітніших мікроорганізмів. Також при заборі забирається і власна ДНК пацієнта. Метод ПЛР дозволяє з цієї мішанини генетичних послідовностей вибрати одну, розмножити її і зафіксувати, — пояснює головний біолог «Українські генетичні технології» Біжан Шаропов.

Для максимальної ефективності ПЛР-тесту МОЗ радить дотримуватися низки рекомендацій. За 3−4 години не їсти, не пити, не полоскати горло, не палити, не чистити зуби, відмовитися від жувальної гумки або льодяників для горла.

Важливо знати, що саме ПЛР-тестування залишається єдиним видом дослідження, який дає підстави для встановлення діагнозу «COVID-19». Позитивні ПЛР та ІФА-тести лягають в основу офіційної статистики, яку МОЗ публікує щодня. Наразі в Україні проводять близько 50 тисяч ПЛР-тестів та 30 тисяч ІФА-тестів на добу. До кінця року Міністерство охорони здоров’я планує збільшити обсяги тестування до 75 тисяч на добу.

Де тестуватись і скільки це коштує?

Тестування на коронавірус роблять як у державних, так приватних лабораторіях. Через це може різниться вартість та час очікування результатів.

За алгоритмом МОЗ, безкоштовне ПЛР-тестування можуть зробити в держаній лабораторії за направленням сімейного лікаря. Також безкоштовний тест роблять пацієнтам з пневмонією, які госпіталізовані і чекають на підтвердження діагнозу. Проте через високе навантаження на державні лабораторії охочі зробити безкоштовне тестування змушені чекати своєї черги по кілька тижнів.

Для швидкого результату ПЛР-тест можна зробити без направлення, звернувшись до приватної лабораторії. Свої послуги пропонують: «Діла», «Дніпролаб», «Добробут», «Борис», «Медіком» та інші. Вартість ПЛР-тесту коливається від 700 до 2,5 тисяч гривень, ІФА-тестування — 300–600 грн. Результати тестування в приватних лабораторіях будуть готові за 1–3 доби.

Крім того, у жовтні МОЗ анонсувало також проведення ПЛР-тестів у приватних лабораторіях за державний кошт. Для цього уряд виділив додаткові 100 млн гривень. Наразі Кабмін домовляється про процедуру з приватними лабораторіями.

— Ми будемо контрактувати через лабораторні центри можливості приватних лабораторій. Наша мобільна бригада чи лікарня, яка здійснює забір, передаватиме у лабораторії, щоб там ці зразки протестували на обладнані. Це не означає, що приватні лабораторії просто будуть робити для людей з вулиці, скажемо так. Бо ми не зможемо проконтролювати,– пояснив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

В уряді сподіваються, що таке рішення дозволить збільшити кількість досліджень і розвантажить державні лабораторії.

Аби зменшити навантаження на лікарів, на початку листопада МОЗ також запустило цілодобовий контакт-центр, куди можна зателефонувати з питаннями щодо COVID. Звернутися до центру можна з питаннями, що стосуються організаційних моментів, пов’язаних з лікуванням. Наприклад, де можна зробити тест, коли очікувати на результати та за якими симптомами слід викликати екстрену допомогу. Все це можна дізнатись за безкоштовним номером 0-800-60-20-19.

Глава парламентського комітету з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький зауважує: «На цю лінію зможуть звертатися не лише хворі, а й державні службовці, головні лікарі, керівники місцевих органів влади, в яких можуть виникати організаційні питання по алгоритму боротьби з цією проблемою».

У МОЗ визнають: є ще чимало проблем, пов’язаних із тестуванням на коронавірус. Важливо постійно збільшувати кількість тестів та скорочувати час очікування результату, тож робота триває.

Нагадаємо, станом на 23 листопада в Україні підтверджено 10945 нових випадків COVID-19, з них 124 летальних.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У Шепетівці масово йдуть до травматологів ті, хто перехворів на грип
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
Заклади освіти Шепетівської ТГ переходять на дистанційне навчання
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу

Читайте у цій рубриці



На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу
На Шепетівщині збільшилася кількість захворілих на ГРВІ та ковід
У сусідній із Хмельниччиною області розгулює «Арктур»
FacebookTelegramViberWhatsAppX