Обласний штаб Тернопільщини вимагає закрити Почаївську лавру через COVID-19

Обласний штаб Тернопільщини вимагає закрити Почаївську лавру через COVID-19

Оперативний штаб Тернопільщини по боротьбі з коронавірусом висловився за обмеження доступу до Почаївської лаври у зв’язку з поширенням COVID-19. Епідеміологічне розслідування визнало Лавру осередком поширення коронавірусної хвороби на Шумщині.

Як зазначає видання «Terminivo», на засіданні оперативного штабу Тернопільщини по боротьбі з коронавірусом, яке відбулося 16 квітня в облдержадміністрації, обговорили питання роботи у Великодній період Почаївської лаври.

— Ви знаєте, що у нас сьогодні визріла ситуація у Шумському району, яка тісно пов’язана з Почаївською лаврою, — розповідає головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук. — Священник, який співає у хорі Почаївської лаври, є також священнослужителем у Збаразькому районі, дружина його працює в бухгалтерії Шумської райлікарні. Відповідно контакти пішли як по бухгалтерії, так і головний лікар в Шумську позитивний. І вчора був 21 позитивний результат, а всього є 26 позитивних, це буквально за два дні досліджень.

Під час епідрозслідування, продовжує Оксана Чайчук, виявилось, що із цим священником пов’язаний також спалах у Дубенському районі Рівненщини.

— Пробували вчора вийти на зв’язок із предстоятелем лаври, — каже пані Чайчук. — Він на зв’язок не виходить, його помічник пообіцяв сьогодні до 13-ї години надати списки хористів у Почаївській лаврі, цього не відбулося.

Зараз із керівництвом Лаври намагаються зв’язатися правоохоронці Кременеччини. Міський голова Почаєва, за словами головної санітарної лікарки області, теж не поспішає надавати допомогу епідеміологам.

— Вдалося обстежити ще двох священників, ще двох хористів і решта, ви самі розумієте, контакт дуже великий, — резюмує Оксана Чайчук. — Священнослужителі, які співають в хорі лаври, мають парафії у Шумському, Кременецькому, Збаразькому районах. Якщо ми матимемо результати обстеження, будемо мати великий спалах.

Головна санітарна лікарка області повідомила те, що є звернення консула Молдови, оскільки 8 молдаван привезли інфекцію саме з Почаєва. Питання перебуває також на контролі у Прем’єр-міністра.

Як повідомив начальник ГУ Нацполіції в області Олександр Богомол, йому теж не вдається зв’язатися із предстоятелем Лаври та іншими представниками.

— Списки ми маємо людей, — каже Олександр Богомол. — Але там 600 чоловік, перевіряти всіх недоцільно, треба встановити тісне коло. Цю інформацію ми надамо лабораторному центру.

Керівник обласної поліції пропонує все ж встановити додаткові блокпости на в’їздах до Почаєва, аби обмежити в’їзд і виїзд, особливо екскурсійних груп.

— Режим роботи цих постів я просив би залишити в моїй компетенції, — зазначає пан Богомол. — Після того, як ми проведемо зустріч і переговори, можливо, вони самі закриються.

На ремарку голови ОДА, чи справді вони самі закриються, Олександр Богомол відповів:

— Переконаний в тому, що закриються.

Голова ОДА Володимир Труш зазначив, що жарти та ігри закінчились. Представники облдержадміністрації також проведуть перемовини, аби керівництво лаври дало дозвіл на дезінфекцію усього комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської лаври.

Відеоверсія засідання оперативного штабу Тернопільської області

Вже сьогодні, 17 квітня, на території Почаївської Свято-Успенської Лаври провели дезінфекцію, щоб протидіяти поширенню COVID-19. Відповідне рішення прийняли під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Кременецькій РДА.

На допомогу кременецьким рятувальникам залучили відділення радіаційного та хімічного захисту групи рятувальних робіт АРЗ СП обласного Управління.

Для дезінфекції використовувалась спеціальна суміш, яка не пошкоджує будівельні матеріали, деревину, лакофарбові вироби, не призводить до корозії металів та забезпечує надійний змив органічних та неорганічних речовин з будь-яких поверхонь. Зазначений реагент є цілком безпечним для людей і тварин.

Під час проведення дезінфекції бійці ДСНС дотримувались усіх санітарних норм та вимог особистої безпеки, працювали у спеціальних захисних костюмах, рукавицях та масках для захисту очей, органів дихання.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


2 коментарі до статті «Обласний штаб Тернопільщини вимагає закрити Почаївську лавру через COVID-19»

  1. Sveta Lukomskay коментує:

    Наша Вера славная🙏Вера Православная,не переможете🙏🙏🙏

  2. Svetlana Simagina коментує:

    Давно це треба було зробити!!!! Давно! Це рассаднік інфекції!


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині четверо батьків, що ухиляються від виконання обов’язків, пройдуть корекційну програму
У Шепетівці затвердили нові тарифи на ритуальні послуги
На Хмельниччині відмінено 8 процедур закупівель та розірвано 6 чинних договорів: у чому справа
У сусідній із Хмельниччиною області затримали чоловіка, який мав вплинути на посадовців сервісного центру МВС
У перервах між боями малює картини: історія танкіста із сусідньої з Хмельниччиною області
У сусідній із Хмельниччиною області у вусі малюка виявили цікаву знахідку

Читайте у цій рубриці



COVID та грип відступають. Що після них?
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу
На Шепетівщині збільшилася кількість захворілих на ГРВІ та ковід
FacebookTelegramViberWhatsAppX