Пацієнти з ознаками COVID-19 або ГРВІ можуть відкрити лікарняний без візиту до лікаря

Пацієнти з ознаками COVID-19 або ГРВІ можуть відкрити лікарняний без візиту до лікаря

Пацієнти, які мають прояви грипу, гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, або гострого респіраторного захворювання, можуть відкрити електронний лікарняний без візиту до лікаря. Про це розповів сьогодні, 9 лютого, на брифінгу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Міністерство охорони здоров’я України розробило та видало наказ № 233 «Про особливості формування медичних висновків в окремих випадках», який вже пройшов державну реєстрацію в Міністерстві юстиції.

— Цей наказ є продовженням наших управлінських рішень, що допомагають зменшити навантаження на лікарів первинної ланки, які сьогодні найбільше відчувають на собі тягар у зв’язку з особливістю «Омікрона» швидко розповсюджуватися, — зазначив міністр.

Як це працюватиме:

  1. У разі наявності симптомів COVID-19, грипу або гострої респіраторної інфекції пацієнт може зателефонувати до свого лікаря й отримати від нього рекомендації щодо лікування.
  2. За результатами такої консультації лікар може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність на період до 5 днів, який є основою для відкриття електронного лікарняного.
  3. Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має звернутися до лікаря на особистий огляд для подовження строку своєї непрацездатності шляхом створення нового медичного висновку у межах свого випадку захворювання.

Це значно розвантажить лікарів та дозволить іншим пацієнтам уникнути додаткових контактів із хворими на коронавірусну хворобу.

— Проте даним наказом наша підтримка медичних працівників первинної ланки не завершується. Вакцинація від COVID-19 входить, як окрема складова, до Програми медичних гарантій 2022 року, — зауважив Віктор Ляшко.

Як і минулого року, пацієнти можуть вільно вакцинуватися проти коронавірусної хвороби безоплатно. Національна служба здоров’я України продовжує укладати з надавачами медичних послуг договір за напрямом вакцинації від COVID-19 та оплачує закладам надану пацієнту послугу з вакцинації: 35 гривень за перший раунд вакцинації від COVID-19, 84 гривні — за другий та 60 гривень — за третій.

Крім, власне, вакцинації, у послугу входить фіксування факту щеплення в електронній медичній картці пацієнта — для можливості надалі згенерувати сертифікат у Дії, а також видача COVID-сертифіката. До речі, згенерувати та роздрукувати сертифікат про вакцинацію може кожен, хто має смартфон або комп’ютер. Для цього не обов’язково йти до свого сімейного лікаря.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



COVID та грип відступають. Що після них?
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У Шепетівці масово йдуть до травматологів ті, хто перехворів на грип
Померла 2-річна дівчинка, в якої діагностували вірусну пневмонію: трагедія у сусідній із Хмельниччиною області
Внаслідок ускладнень ГРВІ померла 10-річна дитина: трагедія у сусідній із Хмельниччиною області
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19

Читайте у цій рубриці



COVID та грип відступають. Що після них?
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу
На Шепетівщині збільшилася кількість захворілих на ГРВІ та ковід
FacebookTelegramViberWhatsAppX