В Україні візьмуться за профілактику хвороб, які можна подолати вакцинацією

В Україні візьмуться за профілактику хвороб, які можна подолати вакцинацією

Заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін ухвалив постанову «Про посилення заходів профілактики вакцинокерованих інфекцій». Її впровадження допоможе знизити ризики захворюваності та смертності від хвороб, які можна подолати вакцинацією. Йдеться, зокрема, про 10 захворювань, вакцини від яких внесені до Національного календаря профілактичних щеплень. Завдяки підвищенню кількості вакцинованих вдасться попередити спалахи небезпечних хвороб, а отже, — запобігти додатковому навантаженню на систему охорони здоров’я та інфекційні лікарні.

Основні тези документу:

  • Імунізація має й далі залишатися доступною. Пацієнти не мають отримувати надлишкових рекомендацій щодо обстежень чи діагностики перед проведенням щеплень.
  • Можна й потрібно вводити кілька вакцин одночасно. Це дозволить зменшити кількість візитів до лікарні. Перевірити сумісність вакцин можна в Наказі МОЗ № 595 від 16.09.2011 (в редакції Наказу МОЗ № 551 від 11.08.2014).
  • Щеплення мають бути організовані з неухильним дотриманням заходів інфекційного контролю. Ті, хто приходить у заклади охорони здоров’я, щоб отримати профілактичні щеплення, не мають сидіти в чергах із великим скупченням людей у кімнатах очікування.
  • Діти мають перебувати й зараховуватися до закладів освіти за наявності відомостей про завершений курс обов’язкових профілактичних щеплень відповідно до віку та Національного календаря профілактичних щеплень.
  • Батьки й законні представники дитини мають право бути поруч із нею під час проведення вакцинації в медпунктах закладів освіти для захисту прав дитини та надання дозволу на медичне втручання.

До Національного календаря профілактичних щеплень внесені вакцини від 10 інфекційних захворювань: кашлюка, дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи, туберкульозу, гемофільної інфекції типу b (ХІБ-інфекції), гепатиту В та поліомієліту. Держава забезпечує ці вакцини власним коштом, тобто громадяни отримують їх безоплатно. Та попри те, що регіони повністю забезпечені необхідною кількістю вакцин, темпи щеплення повільні. За інформацією Центру громадського здоров’я, станом на 1 вересня лише 53 % дітей першого року життя, які потребують обов’язкових щеплень, отримали всі 3 дози вакцини для профілактики поліомієліту, а три дози щеплення від кашлюка, дифтерії і правця (АКДП) — 52,7 %.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Славутській громаді побільшало випадків гострого мозкового інсульту
У Шепетівці собаки ледве не відгризли дитині палець
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
Чоловік замість того, аби поховати матір, поклав її тіло у валізу та викинув у парку
У сусідній із Хмельниччиною області скажений кріль вкусив жінку і помер

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX