Паломники з Ізяслава приєдналися до літургії, яку очолили Патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній

Паломники з Ізяслава приєдналися до літургії, яку очолили Патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній

День 22 серпня у столиці України розпочався з Божественної літургії. Перший приїзд Вселенського Патріарха Варфоломія перетворився на велике свято для вірян Православної Церкви України. З усіх кінців України на Софійську площу прибували тисячі людей у піднесеному настрої, вбраних по-святковому, у вишиванки.

Серед паломників були і представники Ізяславської громади на чолі із благочинним храмів Ізяславського округу Хмельницької єпархії ПЦУ митрофорним протоієреєм о. Володимиром Ковальчуком та духовенством благочиння. Серед членів паломницької групи з Ізяславського краю була заступниця Ізяславського міського голови Леся Божко.

З огляду на те, що перед приїздом лунали всілякі провокації і навіть погрози, засоби безпеки під час літургії були безпрецедентними. Служба на території заповідника «Софія Київська» відбувалася просто неба. За даними ПЦУ, на літургію прийшли понад 15 тисяч священиків і вірян.

На території біля Софійського собору в Києві Патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній разом із єпископатом ПЦУ відслужили Божественну літургію. Вона звершувалася двома мовами — українською та грецькою.Це вперше патріарх відвідав Україну після здобуття томосу.

Служба тривала близько 3 годин. На неї приїхали віряни з усієї країни. Так, серед присутніх був мер Львова Андрій Садовий, п’ятий президент Петро Порошенко та його дружина Марина.

Глава Православної Церкви України подякував Вселенському патріарху за надання томосу. Водночас Варфоломій закликав УПЦ МП повернутися «до спілкування».

«Наше єднання у Святій Євхаристії, як і кожного разу, коли ми причащаємося Тіла і Крові Господніх, не лише нагадує про Хресну жертву Спасителя і символізує єдність Церкви, але є істинним, таємничим і реальним єднанням всіх нас, православних християн, з Главою Церкви і Спасителем Господом Ісусом Христом та одне з одним», — зазначив предстоятель Православної Церкви України.

У 2019 році Вселенський Патріарх надав Томос про автокефалію Православній Церкві України. Сталося це за президентства Петра Порошенка. Він також завітав на урочистості. Віряни зустрічали його оплесками. Цьогоріч збігається два ювілеї: 30-річчя Незалежності України та восени виповниться 30 років з дня інтронізації Вселенського Патріарха. Тож вітання отримує і довгоочікуваний гість. Це третій його візит в Україну. Попередній був ще 2008, коли святкували 1020 річницю хрещення України-Русі. Вселенський Патріарх візьме участь в Урочистостях до Дня Незалежності України.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині браконьєра взяли на «гарячому»
В Ізяславі на території лікарні прорвало труби централізованого водогону
На Шепетівщині син ображав батька: за це він працюватиме на користь суспільства
Громада на Шепетівщині спрямувала чималу суму для п’яти військових частин
На Шепетівщині власниця «Тузіка», який задушив трьох кролів, відповідала в суді
На Шепетівщині медики борються за життя чоловіка, якого побили битою

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX