Вчителі, які займались репетиторством, мають подати декларацію про доходи

Вчителі, які займались репетиторством, мають подати декларацію про доходи

Полонська ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області інформує, що 1 січня 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року.

Платникам податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) необхідно задекларувати отримані доходи, з яких не сплачено ПДФО і подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — Декларація) за минулий рік до 01 травня 2021 року.

Податкова Декларація подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):

  • особисто або уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

У разі надсилання податкової Декларації поштою, платник ПДФО зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі — не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Звертаємо увагу, що фізичні особи — платники податків мають можливість подати Декларацію в електронній формі.

Особливу увагу суспільства привертають декларації народних депутатів України. Так, на сайті інформаційного телеканала 5.ua дослідили декларацію голови комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації Михайла Крячка. Акцентували увагу на відомостях про його майновий стан. Також на цьому інформаційному ресурсі завжди свіжі та актуальні новини політики економіки та суспільства.

Щоб подати Декларацію в електронному вигляді через Електронний_кабінет, платнику ПДФО необхідно отримати кваліфікований електронний підпис у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС України або у іншого надавача електронних довірчих послуг.

При направленні Декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в Електронному кабінеті, який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Нагадуємо, що Податковим кодексом України встановлено, що обов’язковому декларуванню підлягають:

  • доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;
  • доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);
  • спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;
  • доходи від продажу інвестиційних активів;
  • іноземні доходи.

Податкову Декларацію до податкових органів за місцем своєї податкової адреси зобов’язані надати:

  • фізичні особи — підприємці (далі — ФОП) про доходи, отримані від провадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у термін протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року);
  • фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність у термін до 1 травня року, що настає за звітним;
  • фізичні особи, які отримали доходи від неподаткових агентів, або доходи від податкових агентів, що не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування, у термін до 1 травня року, що настає за звітним.

Репетитори зобов’язані задекларувати неоподатковані доходи

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що вчителі та викладачі, які не зареєстровані суб’єктами підприємницької діяльності, але надавали в 2020 році репетиторські послуги учням та студентам, зобов’язані задекларувати свої доходи.

Як зазначають податківці, до репетиторських послуг належить підготовка дітей до школи, незалежного тестування, вступу до навчальних закладів, навчання з будь-яких предметів, а також виконання контрольних, курсових, дипломних робіт тощо.

Громадянам, які отримали неоподатковані доходи, необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік, а також сплатити до бюджету з таких доходів податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовий збір — 1,5 %.

Декларацію можна подати особисто платником або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

Декларацію необхідно подати до державної податкової інспекції за місцем податкової адреси платника не пізніше 30 квітня 2021 року.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині за неподання декларації засуджено колишнього старосту села
На Хмельниччині стартувала щорічна кампанія декларування доходів громадян
Чи покажуть нарешті депутати свої статки набуті за час війни
При призначенні субсидії враховуватимуть не всі доходи та майно
Як виправити помилку в декларації на призначення субсидії
На Хмельниччині депутат «забув» задекларувати майно вартістю 1,5 млн грн

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX