Кожна третя дівчина з ВІЛ не знає, як правильно розкривати свій статус

Кожна третя дівчина з ВІЛ не знає, як правильно розкривати свій статус

18 грудня 2020 року, Київ — Фундація АнтиСНІД в Україні (AHF Ukraine) ініціювала проведення першого в Україні дослідження потреб дівчат з ВІЛ віком 14–18 років, яке провела благодійна організація «Позитивні жінки». У дослідженні розкриті особливості життя дівчат з ВІЛ, вивчені їхні потреби в особистісному розвитку, сексуальній освіті та доступі до послуг у сфері психічного здоров’я

Дослідження організовано у рамках розвитку в Україні ініціативи AHF «Дівчата діють», яка стартувала у 2019 році. Мета ініціативи — мотивація дівчат та молодих жінок для підтримки одна одної у різних життєвих ситуаціях та розвиток лідерських навичок у них.

«Ми, AHF Ukraine, ініціювали це дослідження, щоб зрозуміти, чого саме прагнуть дівчата з ВІЛ в Україні, які навички вони хочуть розвивати, про що вони мріють. Минуло понад 30 років з початку епідемії ВІЛ, але рівень стигми до людей з ВІЛ все ще неприйнятно високий. Нас цікавило чи ВІЛ впливає на дівчат, чи є це перешкодою для особистого розвитку, впевненості у своїх силах, реалізації права бути щасливою, — розповіла Ярослава Лопатіна Голова Представництва AHF Ukraine. — Дослідження збагатило нас інформацією для створення потужної спільноти дівчат, які будуть відстоювати свої права, підтримувати одна одну та допомагати іншим реалізовувати свій потенціал».

За результатами дослідження:

  • кожна третя дівчина з ВІЛ прагне здобути навички розкриття ВІЛ-статусу та дізнатися про те, як знайти своє місце в житті;
  • найважливішими складовими щастя дівчата вважать наявність добрих друзів (68 %), дружньої родини (60 %) та здоров’я (54 %);
  • кожна четверта дівчина потребує психологічної та соціальної підтримки для корекції ставлення до свого ВІЛ-статусу. Рідні, здебільшого похилого віку, забороняють дівчатам говорити про свій статус друзям та оточуючим, обмежують їхнє коло спілкування;
  • лише половина опитаних дівчат почувається захищеною щодо свого здоров’я (48 %);
  • 24 із 56 дівчат, що мали досвід сексуальних стосунків, опинялись у ситуації, коли була відсутня активна згода на секс.

«Дослідження є унікальним для нашої країни, оскільки воно організовано та проведено спільнотою жінок, які живуть з ВІЛ, серед дівчат, які живуть з ВІЛ, — ділиться деталями Ксенія Скринник, координаторка ініціативи AHF «Дівчата діють» в Україні». — Вражають відгуки інтерв’юерок, які зібрали багато прикладів дискримінації дівчат. Попри це, дівчата, як інші підлітки прагнуть бути щасливими, мати родину, спілкуватись з друзями. Деякі прагнуть бути лідерками і вже активно до цього йдуть».

Повний звіт по результатам дослідження можна знайти за посиланням.

  • «В опитуванні ми охопили основні сфери життя дівчат — чи хочуть вони жити активним життям у суспільстві, як приймають свій ВІЛ-статус та пов’язане з ним лікування, чи відчувають стигматизацію щодо себе від інших людей чи мають проблеми з розкриття свого статусу іншим, які виклики несе дорослішання та початок сексуального життя, — розповідає керівниця дослідження Світлана Мороз, координаторка з моніторингу дотримання прав БО «Позитивні жінки». — Для нас також було важливо дізнатися про те, чи потребують вони підтримки спільноти жінок, які живуть з ВІЛ. Їхні відповіді підкреслили потребу у підтримці дорослих жінок, які можуть допомогти дівчатам адаптуватися у житті і показати перспективи повноцінного життя з ВІЛ».

У 2020 році AHF Ukraine ініціює створення спільноти дівчат, які будуть реалізовувати «Дівчата діють» в Україні. З початку жовтня проводяться систематичні онлайн-зустрічі дівчат як з ВІЛ-позитивним, так і з ВІЛ-негативним статусом. Разом із AHF Ukraine дівчата формують стратегію допомоги та підтримки інших дівчат для того, щоб усі дівчата мали рівні можливості незалежно від соціального становища та стану здоров’я.

Про фундацію

AHF (Фундація АнтиСНІД-США) — одна з найбільших неурядових організацій, що самофінансується та реалізує програми з профілактики та тестування на ВІЛ, лікування та підтримки понад 1,4 млн пацієнтів з ВІЛ у 45 країнах світу, у тому числі й в Україні.

AHF Ukraine (Фундація АнтиСНІД-США в Україні) — українське Представництво AHF. Зусиллями Фундації у 2019 році в Україні 151 тис. людей пройшли тестування на ВІЛ, понад 40 тис. ВІЛ-позитивних пацієнтів отримали безкоштовні медичні послуги у 16 регіонах України, 50 млн грн — вклад Фундації в систему охорони здоров’я України. За перші 6 місяців 2020 року завдяки AHF Ukraine безкоштовно тест на ВІЛ пройшла 51 тисяча людей та було придбано на 672 тис. грн засобів індивідуального захисту для медичних закладів Одеської, Київської, Львівської та Донецької областей. AHF Ukraine, відповідно до потреб конкретного регіону, покращує доступ ВІЛ-позитивних пацієнтів до високоякісних медичних послуг через співпрацю з місцевими закладами охорони здоров’я та медичними фахівцями.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині половина кліщів, яких принесли на дослідження, були інфіковані
На Хмельниччині після пожежі відкрився давній стінопис
На Шепетівщині відомі орнітологи шукали рідкісного птаха
У громадах Шепетівщини обстежуватимуть і вакцинуватимуть від хвороб дітей та дорослих
Дві малесенькі сестрички, яких батьки залишили самих вдома, загинули в сусідній із Хмельниччиною області
Навіщо потрібний план: ключові переваги структурування вашої дисертації

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX