Злочин, а не любов: на Шепетівщині чоловіки потерпають від домашнього насильства

Злочин, а не любов: на Шепетівщині чоловіки потерпають від домашнього насильства

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня в Україні проходить акція «16 днів проти насильства». Її метою є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання застосування сили у сім’ї. На Шепетівщині, та й в країні в цілому, найбільше звернень про домашнє насилля до правоохоронних органів надходить від жінок. Втім, інколи про свої страждання від рук слабкої статі заявляють і чоловіки. Загалом, цьогоріч з приводу домашнього насильства до Шепетівського відділу поліції надійшло понад півтори сотні звернень.

«Сміття, яке не варто виносити з будинку»

Приниження та побиття будь-кого з членів сім’ї і досі, за стереотипами, річ, про яку варто мовчати, бо це — соромно. Люди старшого віку вважають це «сміттям, яке не варто виносити з будинку». Втім, у сучасному суспільстві прислів’я «б’є — значить любить» — вже не діє, адже це — злочин. І жертви домашнього насильства все частіше шукають захисту у правоохоронців.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнім насильством визнаються діяння фізичного, сексуального, психологічного чи економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Статистика невтішна

— Цього року Шепетівським відділом поліції зареєстровано понад 150 випадків насильства з нанесенням тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, — розповідає начальник сектору превенції Шепетівського ВП Володимир Лебідь.

Відтак, із 1-го січня по 4 грудня 2020 року до відповідальності за статтею 173–2 Кодексу України про адміністративні правопорушення — Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування — притягнуто 130 осіб. Окрім того, 21 мешканець Шепетівщини домашнє насильство вчинив повторно.

У статті 173–2 КУпАП йдеться:

«Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення, — тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, — тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб».

— Систематичне вчинення домашнього насильства є кримінальним злочином, — пояснює далі Володимир Борисович. — Відтак, до відповідальності за статтею 126–1 Кримінального кодексу України — Домашнє насильство — притягнуто одного жителя Шепетівщини.

У статті йдеться:

«Домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, — карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років».

Окрім того, правоохоронці зареєстрували два випадки домашнього насильства стосовно дітей.

Чоловіки теж зазнають насильства з боку жінок

І якщо насильство в сім’ї стосовно жінки чи дітей, — справа, як-то кажуть, буденна, то випадки, коли про інцидент заявляють чоловіки, — швидше, виняток. Адже, зі слів правоохоронців, домашнє насильство щодо чоловіків є табуйованою темою і жертви-чоловіки залишаються із проблемою сам-на-сам. Втім, деяким все ж терпець уривається і вони теж шукають прихистку в поліції.

— Наразі на обліку перебуває 120 кривдників, серед яких — 8 жінок, — зазначає Володимир Лебідь.

Однак, у поліції кажуть, що таких випадків, ймовірніше, набагато більше. Але оскільки чоловіки — стать сильна, то вони намагаються свої проблеми не виносити на загал.

Терпіти — не вихід

У випадку насилля полісмени радять обов’язково звертатися за допомогою. Адже проблема не вирішиться сама собою.

— Якщо ви, ваші рідні, друзі, сусіди чи просто знайомі стали жертвами насильства, або ж стали свідками, обов’язково варто повідомити правоохоронні органи за номером «102», — наголошує начальник сектору превенції Шепетівського ВП. — Адже безкарність породжує ще більше насильство, яке може з часом призвести до трагічних наслідків.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
На Хмельниччині молодик погрожував своїй бабусі, вимагаючи пенсію
Мешканцю Славути заборонили наближатися до своєї матері
На Шепетівщині молодик вдарив матір дерев’яним бруском, а співмешканку порізав ножем
На Шепетівщині домашній насильник може бути причетним до іншого злочину
На Хмельниччині жінка кривдила свою матір-пенсіонерку

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX