Вакцинація під час пандемії коронавірусу. Головні правила

Вакцинація під час пандемії коронавірусу. Головні правила

Щоосені в Україні починається сезон грипу та застуди. Цьогоріч він прийдеться в розпал другої хвилі коронавірусу і може значно ускладнити епідеміологічну ситуацію. Щоб убезпечити себе від хвороб, як і раніше, лікарі радять робити щеплення. При цьому наголошують: в умовах пандемії вакцинація стала ще важливішою. Як безпечно організувати щеплення в умовах карантину і коли це краще зробити, дізнавався Центр громадського моніторингу та контролю.

Важливість вакцинації

Загалом в Україні досить низький рівень вакцинації. За статистикою МОЗ, станом на серпень цього року рівень охоплення плановою вакцинацією дітей до 1 року становить менше 50 %. Найнижчі показники у Закарпатській, Чернівецькій, Львівській, Івано-Франківській, Рівненській, Вінницькій, Запорізькій та Волинській областях.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов нарікає і на низький рівень вакцинації серед дорослих: «Дуже в нас викликає велике занепокоєння вакцинація дорослих від дифтерії та правця. Вони щеплюються найгірше — лише 28,4 % від плану. Така ситуація загрожує новими спалахами вакцинокерованих хвороб, в тому числі кору, які можуть стати непосильним тягарем для нашої медичної системи в умовах COVID-19».

Статистика є досить загрозливою, адже вакцинація — найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Імунна система реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет проти інфекції, і таким чином формує захист проти хвороби. Високий рівень вакцинації у суспільстві забезпечує колективний імунітет.

На важливості вакцинації наголошує і Президент Володимир Зеленський:

— Кір, правець, туберкульоз — настільки ж важкі хвороби, не менш небезпечні, ніж коронавірусна інфекція. Треба пояснити українцям, що вакцинація важлива й зараз.

Медики кажуть, що у часи коронавірусу найбільшої значущості набирає вакцинація проти грипу, бо захворіти і на грип, і на Covid-19 можна одночасно.

— Уже почали з’являтися наукові публікації про поєднання двох інфекцій в одного пацієнта, що негативно відбивається на його стані. Вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19, але дозволяє уникнути зайвої госпіталізації та звернення до лікарів, — пояснює лікар-інфекціоніст Федір Лапій.

Якщо восени в Україні станеться спалах грипу, це стане додаткових тягарем для системи охорони здоров’я. Найперше навантаження впаде на медичних працівників, а отже, вплине на швидкість та якість медичної допомоги. Саме тому важливо подбати про вакцинацію від грипу якомога раніше.

Правила безпечного щеплення

Навіть під час пандемії COVID-19 МОЗ рекомендує не переривати плановий графік вакцинації. Як і раніше, вона має відбувається за Національним календарем щеплень. Але через карантин є низка безпекових правил.

Сімейний лікар насамперед повинен дистанційно призначити час вакцинації, оптимально, коли можна уникнути скупчення людей. У лікарні повинні бути окремі входи для хворих та здорових людей, які прийшли на вакцинацію. У медзакладі усі повинні перебувати в масках, дотримуватися дистанції та дезінфікувати руки.

Аби мінімізувати кількість походів до лікарні, МОЗ рекомендує поєднувати профілактичні огляди з вакцинальними сесіями. Також можна вводити кілька вакцин в один день, передбачених календарем профілактичних щеплень для певної вікової групи.

Щеплюватися можна протягом всього епідсезону — з осені до весни. Водночас медики радять зробити вакцинацію до початку сезону захворювання, як тільки вакцина з’явиться в країні. Про наявність препаратів можна дізнатись у сімейного лікаря.

Якщо графік щеплень порушено, вакцинацію можна почати проти будь-якої інфекції. Головне — дотримуватись індивідуального плану, складеного лікарем.

Наявність вакцин

Наразі усі області України забезпечені вакцинами для обов’язкових щеплень, звітують у МОЗ. У наявності: 2 млн доз від поліомієліту, 2 млн доз від дифтерії, правця для дорослих, 1,7 млн моновакцин від гепатиту В, 735 тисяч доз п’ятикомпонентної вакцини від кашлюка, дифтерії, праця, гепатиту В та Hib-інфекції. Загалом держава закуповує вакцини від 10 інфекційних хвороб.

Цьогоріч за бюджетні кошти також закуповують вакцини від грипу. Ними безкоштовно вакцинуватимуть людей із групи ризику: медпрацівників, вчителів, літніх людей віком від 60 років, пацієнтів із хронічними захворюваннями.

— У нас є чотири виробники. Усі ці вакцини є безпечними. Вони всі перекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Окрім того, що ці вакцини будуть у вільному продажі, ми також займаємося тим, щоб завезти вакцини для вакцинації груп ризику за бюджетні кошти, — уточнюють у МОЗ.

За статистикою, минулого епідсезону Україна закупила 542 тисяч доз вакцин проти грипу, при цьому було вакциновано трохи більше 238 тисяч людей. За планом цього року кількість вакцин від грипу планують закупити вдвічі більше.

Експерти розраховують, що масковий режим і соціальне дистанціювання допоможуть знизити поширення грипу у цьому сезоні. Водночас медики закликають не сподіватись на удачу й убезпечитись від хвороб вакцинацією.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У сусідній із Хмельниччиною області скажений кріль вкусив жінку і помер
Світ готується до нової пандемії, яку може принести «хвороба Х»: чи готова Україна
На Хмельниччині спостерігається підвищення кількості хворих на ГРВІ, грип та COVID-19
У сусідній із Хмельниччиною області розгулює «Арктур»
На Хмельниччині погіршується епідситуація

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX