Пандуси та перила затребувані елементи доступності у будь-якій інфраструктурі

Пандуси та перила затребувані елементи доступності у будь-якій інфраструктурі

За останні роки в місті Шепетівці відкрилося чимало нових закладів торгівлі, сфери обслуговування та розважальних. Пригадаймо, як двері для відвідувачів відчинив кінотеатр у ТЦ «Стратон», ряд магазинів та салонів на першому поверсі багатоповерхівок на вулиці Островського, абонентський відділ «Шепетівкагаз» на вулиці Героїв Небесної Сотні тощо.

Переважно більшість нових чи реконструйованих будівель оснащені для людей з особливими потребами пандусами, гладенькими перилами з нержавіючої сталі https://morkun.com.ua/produkciya/perila-poruchni, кнопками виклику та іншим.

Ми поцікавилися думкою містян стосовно елементів зручності, які їм траплялися і стали в нагоді.

— Я людина похилого віку і мені важко дістатися на верхні поверхи пішки, ще на другий — піднімуся, а от далі вже починає калатати серце. Як на мене, то вельми зручно наразі у приміщені міської ради, бо є ліфт. Чесно зізнаюся, що користувалася ним не раз. Бачила також, як мами з маленькими дітками піднімалися на інші поверхи, — розповіла пенсіонерка Валентина Петрівна.

Між іншим серед таких допоміжних засобів варто відзначити і електропідйомник, що не так давно встановили у будинку перестарілих.

Пандуси та перила затребувані елементи доступності у будь-якій інфраструктурі

Наразі працівники можуть із легкістю вивозити на прогулянку на свіжому повітрі літніх пожильців.

— Щороку я їжджу у відпустку на Азовське море. Для себе обрала пансіонат у селі Щасливцевому. Розповім чому. На відпочинок їде вся моя сім’я, також беремо з собою бабусю. Вона, ніби і прутка жінка, але вік бере своє. Однією з переваг обраного мною місця — вельми зручне облаштування кімнат на першому поверсі. По-перше, при вході немає сходів, отже, у приміщення легко потрапити навіть людям із візками чи на візку. Є кілька виходів, а тераси, що є у кожному готельному номері, вельми просторі й мають крісла і стільці для відпочинку, — ділиться 29-річна Марина.

Цієї весни у Шепетівському районі відбулося відкриття відразу двох амбулаторій сімейної медицини. Обидва приміщення, так би мовити, звели з нуля. Під час презентації закладу медицини у Судилкові, особливу увагу привернули елементи доступності. Окрім пандуса, всередині є вбиральні.

Пандуси та перила затребувані елементи доступності у будь-якій інфраструктурі

Біля унітазу та раковини для миття рук є спеціальні поручні, аби людина з обмеженими фізичними можливостями мала змогу за них триматися.

— Вже кілька років ми з чоловіком їздимо на відпочинок у мальовниче місце на Закарпатті. розкішний готель розташований на березі озера. Насамперед, там краєвиди вражають своєю красою. Приміщення триповерхового готелю оздоблено сучасними елементами декору, дерев’яні сходи з кованими перилами тощо. Однак я не побачила елементарного — пандуса, ліфта. А якщо людина приїхала з маленькою дитиною, як їй коляску всередину завезти? — зазначила у розмові шепетівчанка Олена.

Пандуси та перила затребувані елементи доступності у будь-якій інфраструктурі

Проте є й серед підприємців такі, що подбали про зручність своїх клієнтів.

— Встановила поблизу власного салону пандус, який став для дітей клієнтів ще й ігровим майданчиком. Особливо зараз, коли через коронавірус уникаємо в приміщеннях скупчення людей, жінки із дітьми чекають свою чергу на вулиці: мама сидить на лавочці, а дітки бігають вниз-вгору. Пандус зроблений за індивідуальним проєктом, а перила — з якісного металу. Навіть не стану озвучувати вартість, але такі конструкції, по яким в змозі люди з обмеженими можливостями піднятися самостійно, дорого обходяться замовникам. На цьому не стали економити, не робили, як мовиться, аби було, а замовили з ухилом, який дозволяє безпроблемне пересування на візку, — ділиться досвідом власниця салону краси.

Здавалося б такі прості речі, які вже давно визначені будівельними нормами, а як можуть стати в нагоді.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Із 1 вересня набрали чинності 25 оновлених державних будівельних норм
У лікарні Славути для важкохворих пацієнтів встановили підйомника
Білогірська селищна рада не подбала про зручності для осіб з інвалідністю
У дорослій поліклініці Нетішина віднедавна двері відкриваються автоматично
Громадам Хмельниччини потрібно відновити контроль за забудовами
Як із квартири зробити нежитлове приміщення?

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX