«Кредитні канікули»: як відтермінувати виплати на час карантину?

«Кредитні канікули»: як відтермінувати виплати на час карантину?

Жорсткий карантин через коронавірус — справжній стрес для української економіки. Згідно з опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», наразі 32 % українців знаходяться у відпустці за власним бажанням, 4 % — втратили роботу. Чимало з тих, хто опинився у скрутному становищі через карантин мають кредитні зобов’язання. Аби піти назустріч позичальникам, Президент Володимир Зеленський доручив НБУ розробити програму «кредитних канікул». Які банки вже пропонують відстрочку і як нею скористатись, дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Хто може отримати відстрочку?

До кінця квітня українські банки не мають права застосовувати штрафи за прострочення виплат за споживчими кредитами. Така норма передбачена антикризовим законом у період карантину, який у березні ухвалила Верховна Рада. Наступний крок на допомогу позичальникам — встановлення «кредитних канікул».

Відповідно до роз’яснень НБУ, «кредитні канікули» — це можливість відстрочити платежі за кредитами на період після карантину. Така можливість передбачена тільки для сумлінних позичальників, які справно сплачували за позиками до 1 березня 2020 року. На «канікули» можуть розраховувати громадяни і бізнес, які зіткнулися з фінансовими труднощами через карантин — частково або повністю втратили дохід.

За словами заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової, програма задумана для тих, хто суттєво постраждав від зупинки бізнесу, решта компаній мають продовжувати обслуговувати кредити.

— Компанії, які продовжують працювати, малий бізнес, який продовжує працювати в тій чи іншій формі, не можуть претендувати на кредитні канікули. Ми говоримо про канікули для тих, хто повністю зупинився і в кого зникли джерела надходжень для обслуговування кредиту, — наголошує Рожкова.

Наразі «кредитні канікули» своїм клієнтам пропонують: Приватбанк, Ощадбанк, Райффайзен Банк Аваль, Кредобанк і ПУМБ. Більшість із них передбачили пільговий період на три місяці.

У Нацбанку кажуть, що не можуть змусити усі банки оголосити «канікули», а лише рекомендують. При цьому банки самі повинні бути зацікавленими проявити клієнтоорієнтованість у скрутні часи.

Що робити, якщо терміново знадобилися гроші, а відвідати банк через карантин чи самоізоляцію — не варіант? Звісно ж допоможе
кредит онлайн без відмови 100pudovzaim. Сервіс працює цілодобово і всі питання можна вирішити онлайн. Такою пропозицією можуть скористатися студенти, пенсіонери та навіть ті, хто не має офіційної роботи.

Як оформити?

«Кредитні канікули» не працюють автоматично. Щоб скористатись цією можливістю, позичальник повинен звернутися до банку, пояснити ситуацію і підтвердити, що повністю або частково втратив дохід.

— Позичальник повинен обговорити подальше обслуговування кредиту з кредитором і, зокрема, скористатися кредитними канікулами, можливість яких надав регулятор, — наголошує директор з розвитку бізнесу Міжнародного бюро кредитних історій (МБКІ) Андрій Камінський.

Що саме передбачатимуть «канікули», залежить від кожного банку і конкретного випадку кредитування. Є кілька основних сценаріїв. Банк може звільнити клієнта від повернення основної суми кредиту на час карантину, при цьому нараховуючи і стягуючи відсотки. Можлива відстрочка і за відсотками, і за основним кредитом, тобто відсотки будуть нараховувати, але стягувати почнуть після карантину. Ще один варіант — це реструктуризація кредиту на триваліший термін. Наприклад, позику на 6 місяців можуть перерахувати на 12 місяців, що дозволить скоротити щомісячну суму.

Важливо знати, що на період карантину банкам заборонено підвищувати ставки за кредитами. Так само банки не повинні вимагати комісій за проведення реструктуризації.

Фізичні особи можуть домовитися із банком про відстрочку дистанційно, без відвідування відділення. Це можна зробити телефоном або у чаті, також на сайті банку можна заповнити заявку. Що стосується середнього і великого бізнесу, кожна справа має розглядатись індивідуально на основі фінансового звіту та поточного стану.

— Щоб захистити свій інтерес, але при цьому, зберегти хороші відносини з кредитором, потрібно діяти на випередження. Не чекайте, коли вам зателефонують з банку і повідомлять про прострочення. Зв’яжіться завчасно зі своїм менеджером і повідомте, що вас звільнили або відправили у відпустку за свій рахунок. Якщо ви підприємець — розкажіть, що бізнес постраждав через карантин, зростання курсу долара, масові неплатежі контрагентів, загибель швидкопсувного товару на митниці, — радить юрист Андрій Степаненко.

У НБУ сподіваються, що «кредитні канікули» допоможуть українцям легше пережити кризовий період, а після закінчення карантину швидше стати на ноги.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Особливості мікрокредитування: у яких ситуаціях має сенс звернутися за позикою
Будуть вводитися штрафи за використання кредитної історії не за цільовим призначенням
Онлайн кредити на картку: переваги та відмінності МФО від банків
У сусідній із Хмельниччиною області скажений кріль вкусив жінку і помер
Заклади освіти Шепетівської ТГ переходять на дистанційне навчання
Для жителя Хмельниччини дистанційний підробіток завершився 10-тисячним кредитом

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX