На шепетівському ринку овочі під контролем ветеринарної медицини
Літня пора радує дарами природи. З нетерпінням чекаємо на сезон овочів та фруктів, щоб збагатити організм корисними речовинами. Де і коли краще купувати продукти, дізнавалися в Шепетівській міжрайонній державній лабораторії ветеринарної медицини. Але ветеринарна служба здійснює контроль над продукцією, яка має непромислове виготовлення: м’ясо, що надходить на реалізацію на ринок, сир, сметана, молоко, а також вирощені овочі та фрукти. У розмові Андрій Сандул, завідуючий лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи на ринку розповів деталі перевірок, і порадив, на що слід звертати увагу, купуючи овочі та фрукти.
Чи були у вас випадки, коли доводилося відмовити в продажу продуктів у межах ринків?
— Кілька днів тому завернули після аналізів тушу свині, хоча тварина не хвора, але мала запах кнура, тобто не належним чином обробили під час забою. Покупці в разі придбання в м’ясному павільйоні неякісної продукції , повертають її власнику, але в разі наявності хвороби м’ясо не повертають господарю. На щастя, подібних випадків у нашій лабораторії не траплялося. Думаю, що реалізатори добре обізнані, що повз нашу лабораторію такі варіанти не пройдуть, тому реалізовують її поза межами ринку. Хоча в приватній розмові радяться, що робити з інфікованими тушами. Одна порада: відвести на утилізацію на санзавод. Також рекомендую всім: м’яса поза межами спеціалізованих закладів ніколи не купувати.
З м’ясною продукцією зрозуміло, а наскільки безпечно вживати сезонні фрукти та овочі?
— На нашому базарі переважно продають продукцію, придбану на гуртовому ринку «Дубно» в Хмельницькому. Там теж здійснюється контроль за вмістом нітратів. Ми, у свою чергу, теж робимо аналізи, тобто продукція проходить потрійний контроль, який здійснюють виробник та лабораторії на двох ринках. Інша справа, коли в серпні підуть овочі та фрукти від приватників. Маємо перевіряти кожну партію. Знову ж, повторюся, якщо показники будуть не в межах норми, то продукцію продаватимуть на стихійних ринках. Покупець сам несе відповідальність за свою безпеку, тому варто поцікавитися експертними висновками, де і коли вони видані, обов’язково звернути увагу на дату. За правилами, перевіряємо кожну партію продукції. В середньому перевіряємо один раз на 7–10 днів.
Найбільше лякає вміст в овочах і фруктах нітратів, як себе убезпечити?
— Норма нітратів для дорослої людини 200–300 міліграм на добу. Для кавуна гранично допустима норма — 60 мг, не більше. Якщо в кавуні 300 мг на кг, то не буде загрози для здоров’я, якщо вжити ягоду до одного кілограма. Хоча бажано першими кавунами не зловживати, а трохи зачекати, коли піде баштан уже масово. Ми досліджували перші кавуни, у них нітрати в межах норми, але за іншими показниками — ще не достиглі, не солодкі. Навіть траплялося, що взагалі не допускали на продаж партію недостиглих кавунів. В динях теж немає перевищень, але дітям не радив би їх давати, бо їм безпечна норма 20–50 мг нітратів на добу. Питання в дозах і порціях продуктів. Краще звернути увагу на місцеві овочі: огірки, помідори, їх показники в межах норми, вживайте і не хвилюйтеся за своє здоров’я.
Якими приладами здійснюють контроль працівники лабораторії?
— Маємо новий прилад для аналізу молока «Екоміл», який за кілька хвилин видає п’ять показників, — Сьогодні довелося завернути жінці молоко, в якому вміст води складає 34%. Всі прилади раз у рік проходять перевірку і сертифікацію. Намагаємося переходити на експресприлади, щоб якнайшвидше отримувати результати дослідження.
Дякую за розмову.
Залишити відповідь