В Україні знову внесли зміни у Податковий кодекс

В Україні знову внесли зміни у Податковий кодекс

У понеділок, 30 березня, Верховна Рада України на позачерговому засіданні прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» (законопроєкт № 3275).

Таке рішення допоможе органам місцевого самоврядування ефективно організувати роботу в умовах загальнонаціональних обмежувальних заходів, пов’язаних з загрозою поширення коронавірусу.

Цим Законом, зокрема, вносяться зміни до Перехідних та Прикінцевих положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Зміни передбачають можливість організації та проведення у виняткових випадках дистанційних засідань колегіальних органів місцевого самоврядування.

Раніше Асоціація міст України надала пропозиції законодавчих змін щодо дистанційного проведення засідань місцевих рад та розробила Методичні рекомендації з організації роботи колегіальних органів місцевого самоврядування щодо проведення дистанційних засідань.

В АМУ вважають, що в першу чергу від злагодженої діяльності органів місцевого самоврядування та сільських, селищних, міських голів залежить ефективність місцевого самоврядування в умовах надзвичайної ситуації. Поряд з цим, існували об’єктивні обставини, зокрема законодавчі прогалини щодо можливості дистанційного ухвалення рішень колегіальними органами в умовах певних обмежень. Тепер, Законом передбачена можливість дистанційного проведення сесій місцевих рад та засідань виконавчих комітетів в умовах обмежувальних заходів, що призведе до максимально ефективної роботи місцевого самоврядування в умовах карантину.

Також ухваленим Законом уточнюються положення норм, якими органи місцевого самоврядування були позбавлені надходжень до своїх бюджетів плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за березень та квітень 2020 року.

Прийнятим Законом передбачено:

  • платники не сплачують ці податки лише за один місяць — березень;
  • платежі за квітень мають бути сплачені до 30 червня.

Завдяки цьому будуть зменшені наполовину очікувані втрати місцевих бюджетів.

Також у цьому Законі схвалено норму, якою органам місцевого самоврядування у 2020 році надано право внесення змін до прийнятих рішень про встановлення місцевих податків та зборів в частині зменшення ставок лише єдиного податку без застосування певних норм Податкового кодексу України, Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Закону України «Про доступ до публічної інформації», Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

Нагадаємо, АМУ пропонувала дозволити органам місцевого самоврядування без обмежень по термінам (що встановлені чинним законодавством) приймати рішення, вносити зміни до вже прийнятих рішень, встановлювати пільги по усіх місцевих податках та зборах.

Отже, Верховна Рада України певною мірою врахувала пропозиції Асоціації міст України до законопроєкту 3275, однак, на жаль, більша частина пропозицій не була взята до уваги.

Натомість місцеві бюджети матимуть некомпенсовані втрати через рішення, прийняті державою, і це є прямим порушенням прав місцевого самоврядування.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Чому VPN Необхідна для Віддалених працівників?
Громада на Шепетівщині спрямувала чималу суму для п’яти військових частин
Військові самі вирішують, хто отримає грошову допомогу в разі їх загибелі, — роз’яснення юристів
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
Як шахраям вдалося оформити на жительку Хмельниччини 9 мікропозик
На Шепетівщині учні однієї з гімназій вчитимуться без дистанційки

Читайте у цій рубриці



Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
70 тисяч гривень доплати для військових «на нулі»: ВРУ ухвалила постанову
FacebookTelegramViberWhatsAppX