Ринок металопрокату в Україні: що рік 20-й нам готує

Компания «МЕТИНВЕСТ»

Незважаючи на нестабільність економіки в Україні та світі, 2019 рік був досить сталим для українського ринку металу. Як і прогнозували фахівці «Укрметалургпрому», минулоріч металургійна галузь випустила 18 мільйонів тонн прокату і змогла утримати свої позиції на світовому ринку. Але через поширення епідемії коронавірусу, закриття кордонів і паралізації промисловості КНР увесь світ тепер живе в очікуванні економічної кризи. Україна — не виняток.

Трохи української статистики

Відповідно до звітів металургійних компаній і узагальненим зведеним даними ОП «Укрметалургпром» за 12 місяців 2019-го вітчизняні прокатні лінії випустили 18,16 млн тонн готової продукції. Ці показники:

  • відображають сумарні обсяги виробництва листової сталі, чорного фасонного і сортового металопрокату;
  • дозволили Україні зайняти 13-е місце у світовому рейтингу серед 62 країн-виробників сталі;
  • нижчі масштабів виробництва металопрокату в 2018 році на 1,13 %.

Вплив політики та світових тенденцій на український ринок металопрокату в 2020-му

Металургія — індикатор економіки і політичної стабільності. Тому в результаті зміни керівництва України і уповільнення світових виробничих потоків, зокрема, через економічні війни США і Китаю, криза в галузі почала проявлятися ще в середині минулого року. І, можливо, що в 2020-му металургію чекає одна з найважчих криз за п’ятнадцять років.

Так, до середини IV кварталу 2019 року аналітики відзначили спад обсягів виробництва листової сталі в Україні. Враховуючи, що за останні два роки на світовому ринку на цей вид прокату ціна впала на 38 %, деякі побачили в цьому зниженні вкрай негативні тенденції. Але така оцінка ринку не зовсім необ’єктивна.

Дійсно, Дніпропетровський металокомбінат і ДМЗ значно скоротили своє виробництво, а «Інтерпайп» і ArcelorMittal оптимізують витрати. Частково виробництво прокату впало і у підприємств Групи «Метінвест», але в основному це зумовлено тим, що період спаду припав саме на час проведення капітальних ремонтів та модернізації обладнання. Компанія «МЕТІНВЕСТ», як провідний український виробник сталевого прокату, провела глобальну реконструкцію стану 1700.

За таких умов тимчасове падіння обсягів виробництва було цілком очікуваним, тому ці обставини не можна розглядати у ракурсі проблем компанії. Навпаки, тепер ГРУПА «МЕТІНВЕСТ» зможе у подальшому істотно наростити обсяги виробництва сталевого прокату і збільшити номенклатуру його сортаменту. А керівництво компанії має намір використовувати нестабільність галузі для розширення. Буквально на днях в Антимонопольний комітет була подана заявка щодо розгляду питання про можливість купівлі активів польської компанії Huta Częstochowa, що раніше належали ІСД.

Наразі світові ЗМІ масово нагнітають негатив щодо епідемії коронавірусу в КНР. Оскільки Китай багато років є світовим лідером з виробництва сталі та прокату, то ситуація може обернутися для українських металургів двояко. Вони можуть бути залучені у вир світової кризи або, навпаки, отримати нові контракти.

Зрозумілим є одне, незважаючи на різні політичні колізії всередині країни і хвилюючі коливання світової економіки через паралізування китайського ринку, поки тільки МЕТІНВЕСТ впевнено лідирує на внутрішньому ринку і розширює свої активи.

І якщо держава надасть адмінресурс на підтримку власних виробників металопрокату, то в українських металургійних гігантів є прекрасна можливість зберегти високі обсяги виробництва, забезпечити стабільну зайнятість персоналу і знайти нові зовнішні ринки збуту.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX
Підписатися на наші новини у месенджерах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині з різних причин сталися чотири пожежі за добу
Виробництво та застосування металопрокату в Україні
30 мільйонів громадян — це нова реальність. Як Україні уникнути найбільшої в історії демографічної катастрофи
Гаряче цинкування металу: Захист і Довговічність вашої продукції
На Хмельниччині розшукують зниклого чоловіка
Небезпечне авокадо з Польщі могло потрапити на Шепетівщину

Читайте у цій рубриці



У сервісних центрах МВС збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків
За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
FacebookTelegramViberWhatsAppX