Закодоване телебачення: за що будуть платити українці?

Закодоване телебачення: за що будуть платити українці?

З 20 січня 28 січня глядачі супутникових антен втратять доступ до 23 українських каналів. Їхній сигнал буде закодовано. Майже шістьом мільйонам українців доведеться або платити за перегляд, або шукати альтернативу. Які канали зникнуть із вільного доступу і чому? На ці питання спробували відповісти експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Які канали закодують?

Супутниковий сигнал своїх каналів закодують чотири найбільші медіагрупи: StarLightMedia, 1+1 media, InterMediaGroup та «Медіа Група Україна». Усього з вільного доступу зникнуть 23 супутникові канали: СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, «Оце», «1+1», «2+2», ТЕТ, «ПлюсПлюс», «УНІАН», «Бігуді», «Інтер», НТН, К1, К2, «Мега», «Піксель», Zoom, «Enter-фільм», «Україна», НЛО ТБ, «Індиго TV».

Канали будуть закодовані системою умовного доступу Verimatrix. Це американська безкарткова система, яку неможливо зламати чи «перепрошити». У медіакомпаніях свідомі того, що не всі користувачі перейдуть на платні послуги. Але вважають, що це правильна довгострокова стратегія розвитку.

— Кількість тих, хто готовий платити за якісну послугу в Україні, як і в усьому світі, зростає. Радує, що наших глядачів цікавлять саме національні канали топ-6 телеканалів («Україна», «1+1», ICTV, СТБ, Новий канал та «Інтер») − це той ключовий продукт, якого потребує більшість, − переконаний директор зі стратегії та розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Федір Гречанінов.

Варто наголосити, що під кодування потрапить лише розважальне супутникове телебачення. Інформаційні супутникові канали залишаться, як і раніше, безкоштовними. Зокрема, відкритим буде державне та суспільне мовлення — «Перший», «Культура», «Рада», UA TV.

Уникнути незручностей із кодуванням телеканалів вам допоможе Інтернет. Якщо ви власник сучасного розумного телевізора (Smart TV), тоді, скоріше за все, вже використовуєте всі переваги інтернет-телебачення. В іншому випадку, перетворити ваш звичайний телевізор у сучасний медіа-центр допоможе андроид приставка. По суті, ваш телевізор перетвориться на велитенський планшет, на якому стануть доступні телебачення, фільми, ігри, спілкування тощо.

Чому закривають сигнал?

Експерти називають декілька причин кодування супутникового сигналу українськими медіагрупами. Найперше — це питання ліцензійних прав і безпеки. Оскільки канали купують ліцензований контент лише для території України, то мусять забезпечити його поширення лише в межах кордону. Тим часом відкритий супутниковий сигнал дозволяє дивитись програми не лише українцям, а й сусіднім країнам. Зокрема, це стосується західних фільмів, серіалів, спортивних трансляцій та різноманітних розважальних шоу.

Ще однією причиною кодування супутникових каналів є зобов’язання медіагруп перед провайдерами, які надають ТБ-послуги. Саме провайдери зацікавлені в тому, щоб розважальних каналів не було у вільному доступі.

— Наразі ринок платного телебачення належить провайдерам. І вони нам вказують шлях, яким цей ринок може розвиватися. Кодування супутника − одна з їхніх вимог, − розповів Микола Фаєнгольд, комерційний директор дивізіону Digital&PayTV StarLightMedia.

За його словами, що більше медіа розвинуть цей ринок, то більше перспектив матимуть для виробництва контенту.

Серед інших причин кодування експерти називають також боротьбу із піратством. На їхню думку, це допоможе покласти край незаконним ТБ-сервісам, які ретранслюють продукти без дозволу власників. Власне, за кордоном практично немає суто безкоштовного телебачення.

Що робити власникам супутникових антен?

Власники супутникових антен можуть або далі дивитись безкоштовні канали, що залишились, або купити тюнер для розкодування, або ж обрати альтернативу.

Аби дивитись далі СТБ чи «1+1» доведеться купити спеціальний тюнер з вбудованою системою кодування Verimatrix. В інтернет-магазинах його можна придбати за 1099 грн. На ньому має бути обов’язкове маркування «УТБ» («Українське телебачення»). Після цього потрібно підключитись до офіційних посередників — XtraTV або Viasat — й обрати зручний абонентський пакет. Наприклад, XtraTV має 7 пакетів. Найдешевший — 55 грн/міс., найдорожчий — 189 грн/міс. Водночас Viasat пропонує 5 тарифних пакетів, вартість яких коливається від 69 до 249 гривень на місяць.

Інші варіанти — обрати один із альтернативних способів перегляду ТБ. Зокрема, це може бути цифрове ефірне мовлення (Т2). Для цього потрібно придбати антену і тюнер для прийому цифрового сигналу.

Також можна підключити кабельне телебачення. Сьогодні найбільшими провайдерами є компанії «Тріолан» і «Ланет». Через переформатування медіаринку у новому році вони підвищили ціну на свої послуги. Вартість місячного пакету в «Тріолані» зросла з 70 грн до 96 грн. У «Ланеті» найдешевший пакет коштує 59 грн/міс., хоча раніше в компанії попередили про зростання тарифу до 90 грн.

Як альтернативу супутниковому ТБ експерти радять також інтернет-телебачення, яке дає можливість дивитись фільми і передачі на різних пристроях і в будь-яких місцях. Це так звані IPTV та ОТТ-платформи. Найпопулярнішими сервісами є Megogо (від 80 грн/міс.) та Oll.tv (від 79 грн/міс.). Також в Україні набуває популярності американський Netflix, місячна підписка на який коштує близько 212 грн.

Варто наголосити, що зміни торкнуться лише тих, хто дивиться супутникове телебачення. Для глядачів ефірного ТБ усе залишиться по-старому. А на глядачів кабельного телебачення чекає зростання тарифів.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


17 коментарів до статті «Закодоване телебачення: за що будуть платити українці?»

  1. Олег Буркацкий коментує:

    Інформація не достовірна, не з 20 а з 28 січня, кодування відклали на тиждень.

  2. Наталя Дячук коментує:

    Все для людей

  3. Не страшно є ютуб

  4. Мария Шевчук коментує:

    Чудово новое правительство и новая жизнь, класно все людям лучшее

  5. Вова коментує:

    Брешуть і оком не моргнуть. За рекламу ніхто платити не буде. Вже дивимося російські та білоруськи.

  6. Sergei Glebov коментує:

    Напевно реклами вже не буде

  7. Олена Михайлова коментує:

    Я не поняла Т2 остаётся без доплат

  8. Василь Кучерук коментує:

    Як буде трансляція окуповані території ?

  9. Саша Цибанюк коментує:

    Все для людей .Особливо зарплати .Скоро за повітря налог буде.

  10. Алла Азаренкова коментує:

    Там вже і так немає що дивитись: 1+1- 95 квартал, новини про аварії- не сила того терпіти. Інтер- СССРовські фільми з незрозумілим комуністичним змістом,
    СТБ битва екстрасенсів- всі вже розкусили,що то все придумано і наіграно.

  11. І чому не ставлять телетранслятор т2 в місті

  12. А повітрям дихати ще безкоштовно?!

  13. Сергій Чернега коментує:

    Пофіг будимо дивитися не Українські канали!

  14. Yrij Fomichov коментує:

    Що хоч придумають аби баблішка рубануть @

  15. Roman Kukolets коментує:

    Придбав смарт приставку – спутнік вже 2 міс як відключений…

  16. אנטולי מרדר коментує:

    Мозги уже давно у людей
    Закодированы
    Поле чудес
    А не Украина

  17. Sergey Sadovyy коментує:

    Русские каналы и смарт ТВ будем смотреть. Месяц,два и 100% появятся ключи. Крякнем блокировку 😉


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Вплив телебачення на суспільство
На Хмельниччині молодик отримав доступ до 10 тисяч чужих комп’ютерів
У Хмельницькому Київстар тестує систему сповіщення Cell broadcast
Через пошкодження рівненської телевежі на півночі Хмельниччини не працює ефірне телебачення
Телебачення тепер доступне у застосунку «Дія»
YouTube намагався заблокували два канали народного депутата України

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX