Куди в Шепетівці звернутися жертвам сімейного насильства

Куди в Шепетівці звернутися жертвам сімейного насильства

Соціальна акція «16 днів активності проти гендерного насильства» — щорічна міжнародна кампанія, яка почалася 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня — Дня прав людини.

Першим проявом фізичного насильства — є вербальне насильство. Партнер вдарить не відразу, спочатку він буде проявляти свою агресію через погрози, лайку, голосно кричати і залякувати. Через деякий час словесна агресія перейде у стадію фізичної, можливо сексуальної.

Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», насильство буває фізичним, сексуальним, психологічним (шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування) чи економічним (умисне позбавлення житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я).

Закон передбачає можливість відокремити кривдника від жертви. Для цього є: терміновий заборонний припис і обмежувальний припис.

Заборонний припис виноситься Національною поліцією як реакція на факт домашнього насильства, виноситься терміново, діє до 10 днів, але його можна продовжити через суд до півроку. Обмежувальний припис діє від 1 до 6 місяців, і його видає лише суд.

Кривднику забороняють перебувати в місці спільного проживання, навіть якщо це його помешкання, обмежують спілкування із постраждалою дитиною, забороняють наближатися на певну відстань до роботи, місця проживання.

Якщо раніше за домашнє насильство була виключно адміністративна відповідальність, то тепер вводиться кримінальна відповідальність окремим законом. Ця норма набула чинності з січня 2019 року.

За кожен із видів насильства передбачена різна відповідальність.

Якщо узагальнити, покарання можуть бути такі: громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на термін до шести місяців, обмеження волі на термін до п’яти років або позбавлення волі на термін до двох років.

Сором, відчай, почуття провини — саме такі емоції та почуття супроводжують жінку, яка стала жертвою насильства з боку своїх близьких (партнера, чоловіка, батька, вітчима тощо). Замість того, щоб про це розказати рідним, викликати поліцію, піти від партнера-агресора, жінка обирає шлях мовчати, бо говорити про це соромно, бо треба терпіти, бо ж не годиться виносити сміття з хати, тим паче викликати правоохоронців…

Випадки, коли жінка підіймає руку на свого чоловіка, також існують, хоча вони і не такі поширені. У такому разі допомоги потребує чоловік. Динаміка сімей, у яких проявляється насильство, досить складна, тому розібратися без допомоги, зокрема, сімейних психологів, соціальних працівників, юристів практично неможливо. Перший крок, який варто зробити, — перестати звинувачувати себе, думати, що якщо чоловік б’є, значить любить і це нормально. У такий ситуації варто не вагаючись звернутися по допомогу!

Якщо Ви опинилися в складних життєвих обставинах, звертайтеся до Шепетівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою:

м. Шепетівка, вул. М. Островського, 4, каб. № 1,2,3; або за номерами телефонів: (098) 047-91-33, (03840) 4-16-23.

Ми чекаємо на вас, щоб вислухати, підтримати, допомогти!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
На Хмельниччині молодик погрожував своїй бабусі, вимагаючи пенсію
Мешканцю Славути заборонили наближатися до своєї матері
На Шепетівщині молодик вдарив матір дерев’яним бруском, а співмешканку порізав ножем
На Шепетівщині домашній насильник може бути причетним до іншого злочину
На Хмельниччині жінка кривдила свою матір-пенсіонерку

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX