Батько платитиме аліменти на утримання і дитини, і матері

Безоплатна правова допомога

У рамках проекту «Я маю право», який реалізується фахівцями системи безоплатної правової допомоги та органів юстиції на території всієї України, працівники Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформують про приклад успішної практики юристів центру.

До Шепетівського місцевого центру звернулася клієнтка з проханням допомогти розібратися, чи має вона право стягнути з батька їх спільної дитини аліменти на утримання і дитини, і її самої. Якщо так, то просила також посприяти з оформленням необхідних документів.

Частиною 2, 4 ст. 84 Сімейного кодексу України, передбачено, що дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка — батька дитини до досягнення дитиною трьох років.

Юристами було підготовлено дві позовні заяви до суду. Перша — про стягнення аліментів на утримання дитини, де було детально обґрунтовано позицію заявника та зазначено, що відповідно: до ст. 180 СК України, батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття; до ст. 141 СК України, мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на об’єм прав обох та не звільняє від обов’язків відносно дитини. Тому, відповідно до ст. 150 СК України, батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно зі статтею 18 Конвенції про права дитини, суд повинен докласти всіх можливих зусиль для того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. А відповідно статті 27 Конвенції про захист прав дитини, батько(-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Друга позовна заява стосувалася стягнення аліментів на утримання колишньої дружини до досягнення дитиною 3 років. В обґрунтуванні заяви юристи посилалися на наступні обставини: відповідно до вимог ч. 1 ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров’я та матеріальне становище дитини, стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних осіб.

Також у зв’язку з тим, що позивачка знаходиться у декретній відпустці по догляду за дитиною до 3 років, вона не може вийти на роботу та почати працювати, відтак потребує матеріальної допомоги на своє утримання з боку відповідача у справі — батька її дитини.

Суд розглянув позовні заяви та виніс позитивні рішення на користь позивачки та дитини.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Аліменти у 2024 році: які суми виплачуються на дітей
На Хмельниччині чоловік, який не схотів працювати, потрапив за ґрати
Аліменти, розлучення і пенсія — основні юридичні проблеми ВПО на Шепетівщині
Для чого потрібна адвокатська допомога при податкових перевірках
На Хмельниччині чоловік хотів зменшити аліменти на доньку, бо у нього дуже великий дохід

Читайте у цій рубриці



У сервісних центрах МВС збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків
За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
FacebookTelegramViberWhatsAppX