Школярі і педагоги під парасолькою освітнього омбудсмена

Школярі і педагоги під парасолькою освітнього омбудсмена

У листопаді в Україні повноцінно запрацює служба освітнього обмудсмена. На це в цьогорічному бюджеті закладено 2,3 млн гривень. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов піклуватиметься про дотримання прав учнів та вчителів у навчальному процесі. Які завдання виконуватиме освітній омбудсмен, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

Медіатор між школами та міністерством

Постанову про появу освітнього омбудсмена уряд ухвалив минулого літа. Згідно з документом, Кабмін доручив йому захист прав у сфері освіти. Раніше такої посади в Україні не існувало.

Уряд постановив, що освітнім омбудсменом може бути громадянин України, який вільно володіє державною мовою, має вищу освіту та відповідний досвід роботи. Він не може поєднувати свою роботу з іншою діяльністю, окрім творчої або викладацької.

Серед завдань освітнього омбудсмена — забезпечення права людини на якісну та доступну освіту та сприяння впровадженню інклюзивної форми навчання. Освітній омбудсмен виступає посередником між навчальними закладами та Міністерством освіти, співпрацюючи із різноманітними органами влади, зокрема правоохоронцями, а також із громадськими та міжнародними організаціями.

За результатами відкритого відбору 14 серпня 2019 року цю посаду обійняв Сергій Горбачов — педагог із 13-річним стажем, який до призначення працював директором школи у столиці.

— Омбудсмен не є суб’єктом владних повноважень — він не може когось звільнити, призначити, оголосити догану. За чинним порядком, омбудсмен має право звертатися, отримувати інформацію, оприлюднювати, рекомендувати органам державної влади відновити порушені права. Це не міністерство, а суспільна інституція, яка стежить за дотриманням прав і допомагає їх відновити, — прокоментував своє призначення Сергій Горбачов. — На мою думку, найголовніше, що може зробити освітній омбудсмен, — це просвітницька робота і допомога у відновленні порушених прав на місцях.

Краще фінансування і боротьба з булінгом

До початку повноцінної роботи освітній омбудсмен повинен зробити ще багато кроків. Зокрема, сформувати власну службу із 15 осіб, розробити алгоритми внутрішніх процедур. За словами Сергія Горбачова, у службі освітнього омбудсмена працюватиме кілька відділів: юридичний, сектор роботи зі зверненнями та відділ нормативно-правової роботи. Наразі затверджується штатний розпис і розподіляються обов’язки кожного працівника.

— Ми вже розпочали роботу над пропозиціями до проєкту Закону «Про повну загальну середню освіту». Там є моменти, які мене, як освітнього омбудсмена, дуже цікавлять. Є речі та проблеми, які можливо вирішити тільки встановивши нові правила взаємодії в системі освіти, саме тому внесення пропозицій до законів та нормативних документів ми розглядаємо як одне з дуже важливих для нас питань, — розповів Сергій Горбачов.

За його словами, головне завдання офісу освітнього омбудсмена на цей навчальний рік — продовжити реформу нової української школи (НУШ), підвищити зарплатню педагогам та розпочати успішну боротьбу з булінгом. Власне, на думку Горбачова, без кращого фінансування освітньої сфери проблем не подолати. Адже щоб побороти булінг, потрібні якісно підготовлені психологи. А такі фахівці коштують недешево.

Порушення прав і скарги

Одним із важливих аспектів діяльності освітнього омбудсмена є перевірка випадків порушення прав у сфері освіти. Зокрема, до освітнього омбудсмена можуть звертатися учні, їхні батьки чи законні представники, а також вчителі і наукові працівники. Для прикладу, учні можуть скаржитись на факти булінгу чи корупції у школі.

Відповідно до процедури, освітній омбудсмен повинен перевірити викладені факти. Якщо скарга обґрунтована, то він може надати рекомендації школам чи органам управління освітою або ж повідомити про порушення закону правоохоронців. Аби скарга не залишилась без відповіді, вона повинна бути обов’язково підписана і стосуватись випадку, що стався не пізніше, ніж рік тому.

Міністерство освіти зі свого боку також готове реагувати на запити українців.

— Було б добре, якби ви раз на два тижні надсилали нам агрегований масив типових питань, які вам надходять. Ми б тоді змогли віднайти новий підхід до вирішення цих проблем, надавати роз’яснення. Для нас надзвичайно важливо знати, що саме турбує людей, і шукати системні підходи до вирішення їхніх проблем, — заявила очільниця МОН Ганна Новосад під час зустрічі з освітнім омбудсменом Сергієм Горбачовим.

Втім, сам Горбачов сподівається, що скарг до нього буде небагато. Адже це остання інстанція, до якої потрібно звертатись. Він впевнений, що більшість конфліктів можна вирішити безпосередньо у школі.

Задля кращого зв’язку із освітянами та учнями у регіонах планується створити громадські приймальні освітнього омбудсмена. Адже що більше люди знатимуть про свої права, то краще зможуть їх захищати. Чи вдасться освітньому омбудсмену втілити все задумане, дізнаємось уже зовсім скоро.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Уряд знову готує масштабну реформу вищої освіти в Україні
На Хмельниччині 13-річні познущалися над ученицею та виклали фото в «Інстаграм»
В українській системі освіти відбудуться зміни
Аби мати достойну пенсію, українцям доведеться робити добровільні внески на накопичувальний рахунок
На Хмельниччині директор школи відповідатиме за неповідомлення про булінг у закладі
В Україні заснували позапланові перевірки шкіл

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX