Яким має бути раціон школяра
Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Про це розповідають спеціалісти ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».
Кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню:
- акцентуйте увагу на овочах і бобових — вони мають бути основою раціону;
- стежте, щоби дитина їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях- цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
- упродовж тижня готуйте рибу (2–3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);
- мінімізуйте кількість солі та цукру (для дітей 2–3 грама на добу, для підлітків менше 5 грам на добу; цукор 25–50 грам на добу, включаючи фруктові цукри);
- використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
- стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуватись на відчуття спраги.
Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорішою і уважнішою.
Читайте також:
Підписатися на наші новини у месенджерах:
Ну а потім доведеться акцентувати увагу на накопиченні пестицидів та всіляких хімікатів у молодих дитячих організмах, якими “напхані” сучасні мальовничі овочі та фрукти.