Саміт Україна-ЄС: незмінна підтримка і гроші на реформи

Саміт Україна-ЄС: незмінна підтримка і гроші на реформи

На початку липня у Києві відбувся 21-й саміт Україна-ЄС. До української столиці приїхали голова Європейської Ради Дональд Туск, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та єврокомісар з політики сусідства та розширення Йоганнес Ган. Які важливі угоди було укладено та які заяви зроблено, проаналізували експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

5 фінансових угод

Під час саміту Україна і Євросоюз уклали п’ять фінансових угод, які допоможуть нашій державі далі впроваджувати ключові реформи. Зокрема, 44 млн євро Україна отримає від європейських партнерів у рамках «Програми технічного співробітництва 2019 року». Кошти підуть на експертну та аналітичну підтримку міністерств, які займаються реформами, а також на гармонізацію українського законодавства із європейським у сферах, що стосуються поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС. Це — сільське господарство, довкілля, енергетика, державні закупівлі, діловий та інвестиційний клімат, торгівля і трудові відносини.

Крім того, Євросоюз надасть Україні 40 млн євро на продовження реформи децентралізації, відповідно до угоди «U-Lead з Європою: програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку — друга фаза».

— Ключовий фокус реалізації другої фази Програми «U- Lead з Європою» — регіональна політика. Зокрема, запровадження сучасної системи моніторингу та оцінки регіонального розвитку, покращення доступу громадян до адміністративних послуг, підтримка інноваційних інфраструктурних проектів в ОТГ, — розповів віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Під час саміту також було підписано другу частину «Антикорупційної ініціативи». Згідно з угодою, ЄС спрямує 22,9 млн євро на посилання боротьби із хабарництвом на національному та місцевому рівнях.

Серед укладених договорів є також підтримка культурних та громадських організацій в Україні (10 млн євро) і додаткові кошти для розвитку Сходу та Приазов’я. Тож ще 10 млн євро ЄС виділить на потреби Донецької, Луганської і Запорізької областей.

Санкції — продовжені!

У Києві голова Євроради Дональд Туск підтвердив, що санкції проти Росії не будуть скасовані. Єдина умова зняття обмежувальних заходів проти агресора — повне виконання Мінських домовленостей.

— Декілька днів тому ЄС продовжив економічні санкції проти Росії на наступні шість місяців. Санкції залишатимуться у силі, доки не будуть у повному обсязі виконані Мінські домовленості, — заявив Туск і додав, що засуджує надання російських паспортів українцям на окупованих територіях.

Очільник Євроради закликав Росію звільнити незаконно утримуваних українців в РФ, зокрема 24 моряків, яких російські військові захопили поблизу Керченської протоки.

Лідери ЄС також наголосили, що ніколи не визнають нелегальну анексію Криму та Севастополя Росією.

— Усі російські спекуляції про те, що питання Криму вже вирішено, і світ має змиритись із російським знущанням над міжнародним правом і окупацією суверенної території України, — залишаються лише порожніми гаслами російської пропаганди, — прокоментував підсумки саміту представник України при Раді Європи Микола Точицький.

Окрім політичних декларацій, у фінальній заяві саміту також було закріплено послідовність секторальної інтеграції України до ЄС у таких пріоритетних сферах, як енергетика, цифрова економіка, митна справа, сфери юстиції та внутрішніх справ.

Варто зауважити, що 21-й саміт був останнім для нинішніх очільників ЄС і першим для президента Володимира Зеленського. Тому важливо, зауважують експерти, щоб досягнуті домовленості були підтверджені під час Ради асоціації у грудні цього року.

— Певні високі політичні цілі декларуються під час саміту і потім реалізуються або деталізуються під час Ради асоціації. Цього року це буде ще більш важливо, тому що ми маємо саміт до наших парламентських виборів і ще до формування європейських інституцій нових, а Рада асоціації в грудні — це вже буде власне такий місток між політичними циклами і в Україні і в ЄС, — наголосив радник міністра закордонних справ Тарас Качка.

Загалом українські дипломати й політологи позитивно оцінюють результати саміту Україна-ЄС. Адже головне завдання — фіксувати прогрес у виконанні Угоди про асоціацію з ЄС, а також визначати нові етапи — вдалося виконати.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



За неналежне виконання умов договору товариству з Хмельницького довелося сплатити штрафні санкції
Школа Хмельницького планувала закупляти електроенергію в підприємства, щодо якого застосовано санкції РНБО
В Україні ввели санкції проти грального бізнесу, що пов’язаний з рф
Поштова блокада росії: Всесвітній поштовий союз усунув країну-агресора від головування в комісії «Митниця»
ЄС запроваджує четвертий раунд санкцій проти рф
За два тижні війни Росія втратила  мільярдів свого ВВП

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX