Шепетівчани не можуть відмовитися від поліетилену через відсутність альтернативи

Шепетівчани не можуть відмовитися від поліетилену через відсутність альтернативи

Сьогодні, 3 липня, в Україні відзначають Міжнародний день без поліетилену. Відтак, до участі запрошували всіх українців. Однак, чи готові в Шепетівці підтримати акцію та й взагалі відмовитися від пластику, — дізнавалися у містян.

«Мета акції — привернення уваги до проблеми надмірного споживання одноразового пластику та як наслідок забруднення довкілля. Українців закликаємо долучитися до Всесвітньої акції «День без поліетилену», — йшлося в оголошенні Міністерства екології та природних ресурсів України.

Підтримати акцію люди згодні. Однак, повністю відмовитися від зручностей — ні.

— Пам’ятаю, як колись ми носили продукти в спеціальних сітках та торбах, — розповідає 63-річна Галина Миколаївна.

До слова, сьогодні жінка прийшла в магазин із торбинкою, зшитою власноруч. Каже, що про акцію «День без поліетилену» прочитала в інтернеті. Відтак, вирішила підтримати ініціативи Міністерства екології. Адже питання дійсно болюче. Однак, повністю жінка відмовитися від такого пластику не може.

— Колись були часи, коли мало не щодня потрібно було прати ці торбинки, бо вони швидко бруднилися. І на це втрачалося чимало часу. Зараз все простіше: якщо не придатне — викинув у сміття. Я вже не в тому віці, аби щодня займатися такими речами. Якщо відмовитися від поліетиленових пакетів — треба мати щось інше.

Про альтернативу, яка потрібна, говорить й інша шепетівчанка.

— Від пластику можна відмовитися лише тоді, коли з’явиться краща альтернатива, — зазначила 32-річна пані Тетяна. — В сучасному світі, коли повна мобільність, — це зручно. Адже нема часу витрачати на прання, як колись наші бабусі. Але я розумію усю проблему від використання поліетилену. Адже в нас нема заводів, які могли б переробляти залишки, нема ніяких централізованих місць, де б приймали таку використану сировину. Відтак, увесь непотріб розкиданий у громадських місцях, у лісі, на узбіччях доріг та в місцях відпочинку. А час розкладання його складає сотні років. Ми вбиваємо самі себе ж… Але хто нам запропонує щось краще? Паперових пакетів у нас магазини не пропонують, на жаль. Якщо вони є у великих містах, то коштують теж недешево. А з нашими заробітними платами це — велика розкіш.

Погоджується із думкою пані Тетяни і шепетівчанин Євген:

— Лише тоді люди зможуть відмовитися від пластику, якщо паперові пакети будуть коштувати не більше, ніж поліетиленові.

Втім, більшість респондентів впевнені, що ми маємо дбати про своє майбутнє та задуматися над екологією. Цього варто вчити і своїх дітей. Адже численні смітники, проблеми, які створює поліетилен, все ж спонукають задуматися. Навчати дітей та показати альтернативи вирішили в Судилківській ОТГ.

«Акція «День без поліетилену»! Акція проходить 3 липня 2019 року в Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів. Бібліотека села Новичі приєднується до акції. В закладі було проведено майстер-клас по виготовленню екоторб. Їх шили користувачі разом з бібліотекарем. Вироби на різні смаки та вподобання…», — йдеться у фейсбуці на сторінці Судилківської с/р (ОТГ).

Адже все повинно бути не лише зручно, а ще й стильно. Провідні виробники вже не перший рік пропонують широкий асортимент екологічних сумок-авосьок https://paketov.net.ua/eko-sumki, які повернулися у моду. В 2018-му бабусині сумки стали справжнім хітом. І тепер її можна носити на пікнік, на роботу, на побачення та навіть вечірку. Отож, альтернатива таки є. І відмовлятися від поліетилену варто не лише один раз у році.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Використання нестандартних ємностей у різних галузях: від пластику до металу
Двоє старшокласників із Шепетівки здобули першість на обласній олімпіаді з екології
Як змінилося виробництво пакетів майка у 2023 році?
Ні риби, ні мідій: через підрив Каховської ГЕС морепродукти із Чорного моря досі небезпечно їсти
Переробка пластикових відходів: технологія та види
Уражені атмосфера, вода та земля: збитки для довкілля і далі зростають

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX