Вуличне приготування їжі на ярмарках у провінції ніхто не контролює

У неділю, 9 червня, шепетівчани розважалися, святкуючи День міста. Працювала виїзна торгівля, пропонуючи гостям всілякі смаколики, зокрема, смажену у фритюрі картоплю. А в понеділок біля музею Островського директор закладу побачила масну пляму. Музейники написали заяву у поліцію, щоб з’ясувати, хто із продавців вчинив по-свинськи. До речі, наступного дня бруківку від олії відмили. Громадськість обурила така поведінка гастрономів, однак, це — не найстрашніше. Ми вирішили поцікавитися, як же регламентується торгівля на таких заходах та чи безпечно купувати страви. Як виявилося, споживачі не застраховані…

Підмочили репутацію ансамблю музею Островського, щоправда, олією

Вже наступного дня наслідки святкування можна було спостерігати на території музею Миколи Островського. Продавці, що смажили м’ясо та овочі навпроти закладу культури, вирішили не морочитися, та «збули» залишки використаної сировини просто на бруківку та асфальт.

«Коли ранок починається не з кави, а з заяви до поліції. Ну не можуть люди, щоб все було бездоганним, обов’язково треба ложку дьогтю влити. Ще вчора тішилася, що так гарно проходить День міста, а сьогодні півдня не можу підібрати слів, щоб описати людське свинство. Це ж треба ким бути, щоб залишити після себе оце — олію, на якій цілий день смажили шашлики і картоплю, вилили просто на бруківку біля музею та асфальт. Мало того, що все навколо в масних плямах, то ще й на розпеченому сонці використана олія випаровується і стоїть в’їдливий сморід», — написала наступного дня директорка музею Наталія Никонова.

Допомагати облагородити територію та привести її в порядок взялися небайдужі містяни, що допомогли з придбанням миючих засобів.

«Ігор Волоткевич, Ілля Хмиз, я дякую за небайдужість та купу придбаних вами миючих засобів для прибирання цього неподобства. Трохи змили, але все ж сліди та запах ще є. Сподіваюсь, поліція знайде цих «бізнесменів», щоб пояснити, що «це територія, відведена для музею і належить до земель історико-культурного призначення. На цій території забороняється діяльність, що суперечить його функціональному призначенню або може негативно впливати на стан зберігання музейного зібрання, та інша діяльність, несумісна з діяльністю музею як закладу культури», — йшлося далі у дописі.

У Шепетівському ВП зареєстровано повідомлення про пошкодження бруківки, що знаходиться на території музею. Наразі проводиться перевірка.

Що треба, щоб торгувати на святі

Хто все ж таки має відповідати за «наслідки» святкування та які умови ярмаркування, — поцікавилися у Шепетівській міській раді.

— Ми керуємося наказом про розміщення тимчасових споруд № 244 Мінрегіону, де зазначено, що на час свята та проведення ярмарків дозвільних документів не потрібно. Тому ті, хто бажає, телефонують нам, чи залишають письмові звернення, ми їх реєструємо, а потім на День міста розставляємо згідно з планом. В обов’язки торговців входить прибирання місця торгівлі, — розповів головний архітектор міста Шепетівки Володимир Донков.

Однак, посадовець зізнається: «ніхто не прибирає, всі тікають так».

У міськраді спеціального реєстру заявників не ведеться: вказано лише прізвище підприємця та адреса. Ніяких контактних та особистих даних ніхто не лишає. За місця на ярмарку теж ніхто не платить.

Дежпродспоживслужба поза справою

У структурному підрозділі Головного управління Держпродспоживслужби розповідають, що перевірками на безпечність та якість харчової продукції, яку реалізовували на святкуванні Дня міста, не займалися. Ці повноваження міська рада їм не делегувала.

— Під час продажу продуктів харчування не було ні холодильних камер, ні холодильників. Та й взагалі не знаю, чи те м’ясо перевірялося, — розповів начальник Шепетівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Віталій Стародубов.

Також зі слів Віталія Вікторовича, організатор заходу повинен погоджувати події, де буде проводитися реалізація харчових продуктів, із Держпродспоживслужбою.

Як у сусідів

У місті Нетішині теж розповіли про умови ярмаркування на Дні міста. Так само, як і в Шепетівці, тут варто написати звернення на ім’я міського голови, аби той надав дозвіл взяти участь у заходах.

В Управлінні економіки Нетішинської міської ради розповідають, що питання ці курує місцеве комунальне підприємство. І оскільки місто зацікавлене в гостях з інших міст, що пропонуватимуть свої послуги та розваги нетішинцям, то оплату встановлюють помірну.

— Це пайова участь за утримання території, куди входить кількість квадратних метрів та послуга з прибирання, — кажуть в управлінні.

Щодо перевірок на якість запропонованих продуктів, то тут теж варто сподіватися лише на совість та чесність самих реалізаторів. Як то кажуть, повірити на слово. Вчинок у Шепетівці з відходами від смаження, ймовірно, вказує, що саме з совістю у кулінарів не все, на жаль, дуже добре.

— Раніше з санстанцією погоджували асортимент товару, який буде реалізовуватися, а зараз такої норми нема, — продовжили далі в Управлінні економіки. — Тобто, всю відповідальність несе підприємець та організатор.

Втім, попри все, можна вважати, що свято в Шепетівці таки вдалося. Адже в інфекційному відділенні Шепетівської ЦРЛ кажуть, що хворих після святкування Дня міста не побільшало. Ба, більше, зменшилося.

  • Фотозвіт святкування Дня міста Шепетівки можна переглянути за посиланням.

Поділитися посиланням



1 коментар до статті «Вуличне приготування їжі на ярмарках у провінції ніхто не контролює»

  1. IRUNA коментує:

    А взагалі мене дуже здивувала прямо кажучи, безвідповідальна позиція так званого “організатора” – спецреєстр підприємців- заявників не ведеться,контактних і особистих даних не мають, Держспоживслуба самоусунулась, бо, бачите, з нею не погоджувалось, а санстанція взагалі залишилась поза колом святкової торгівлі…Як можна без усілякого контролю давати дозвіл на подібну торгівлю? Чим торгують, що готують, які продукти використовують, чи мають санітарні книжки продавці і т.і.???
    Я вже не кажу за прибирання і плату за торгове місця..
    Вас тішить те, що до інфекційки в лікарню ніхто не звернувся? А те, що, можливо, якийсь туберкульозник вас годував шашличками і пригощав зашмарканими руками ваших діток саморобними цукерками і смаколиками, вас не турбує?
    І ви хочете сказати, що все гаразд? Пронесло?
    Кожна людина повинна отримувати гарантію від відповідних служб безпечності і якості надаваємих їй послуг, продуктів, і їжи, яку шепетівчанам, на жаль, організатори не забезпечили.
    Післямова: а якщо не знаєте, як це робити, або ліньки читати – ознайомтеся з “комуняцькими вимогами” санстанції в цих питаннях. Про них вам розкажуть тамтешні працівники.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Новини партнерів


Читайте у цій рубриці