Чи буде в Україні техогляд авто по-європейськи?

Чи буде в Україні техогляд авто по-європейськи?

У травні змінились правила проходження техогляду для комерційного транспорту. Також Міністерство інфраструктури оприлюднило законопроект, який пропонує повернути обов’язковий технічний контроль для приватних автомобілів. Свою ініціативу відомство пояснює бажанням зменшити аварійність на дорогах, а також необхідністю імплементувати норми ЄС. Як контролюють технічну справність автівок зараз і що пропонує міністерство, дізнались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Нові правила для автобусів і вантажівок

Обов’язковий техогляд легкових автівок в Україні було скасовано 2011 року через повсюдну корупцію у цій сфері. Наразі технічний контроль проходять лише авто, які використовуються для комерційного перевезення пасажирів або вантажів, вантажівки і причепи до них, автобуси, таксі і спецтранспорт, що перевозить небезпечні вантажі.

Запорукою того, що ваше авто буде завжди в належному стані — це надійний постачальник запасних частин. Інтернет-магазин RENIX.com.ua пропонує широкий асортимент запчастин від перевірених постачальників майже для всіх типів іномарок. Наші фахівці допоможуть підібрати саме те, що потрібно вашій автівці. Ознайомитись з переліком марок автомобілів та за лічені хвилини оформити замовлення можна на сайті магазину за адресою: https://renix.com.ua

Періодичність перевірки залежить від типу авто: комерційні легковики і вантажівки до 3,5 тонн проходять техогляд що два роки, вантажівки понад 3,5 тонн і таксі — щороку, автобуси і спецтранспорт для перевезення небезпечних вантажів — двічі на рік. Техогляд здійснюють акредитовані МВС центри, і з 2017 року увесь процес фіксується на фото та відео.

За результатами перевірки водій отримує паперовий протокол, а з 1 травня цього року — також самоклейну мітку радіочастотної ідентифікації. Мітка наклеюється зсередини вітрового скла у правому верхньому куті.

За словами прес-служби Міністерства внутрішніх справ, запровадження мітки знизить ризик фальсифікації протоколів техогляду і дозволить створити електронний реєстр транспортних засобів, які пройшли сертифікований техогляд. Планується, що доступ до цієї бази зможуть отримати всі громадяни. На думку експертів, це буде великим кроком до прозорого ринку вживаних авто, оскільки покупці зможуть самі перевірити технічні характеристики у базі даних.

— Буде простіше гарантувати реальність протоколу. Створюється єдиний реєстр. Цю радіопозначку підробити набагато складніше, ніж просто папір А4. В теорії працівники поліції зможуть за умови наявності технічних пристосувань зчитувати всю інформацію, — зазначає автоюрист Денис Конюшко.

Крім того, наявність радіочастотної мітки на авто спростить контроль дорожнього руху. Щоб перевірити допуск транспортного засобу на дорогу, не потрібно буде зупиняти автомобіль. Інформацію із мітки можна буде зчитувати за допомогою спеціального технічного обладнання на відстані. Щоправда, чи готові до цього вже патрульні, МВС не повідомляє.

Зміни у правилах поки що не зачеплять тих водіїв, які отримали бланк протоколу до 1 травня. Вони зможуть користуватися старим документом до закінчення терміну його дії.

Водночас, за чинним законодавством, не підлягають обов’язковому технічному контролю приватні легкові автомобілі, мотоцикли, мопеди, мотоколяски тощо, легкові автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажні автомобілі вантажопідйомністю до 3,5 тонни із строком експлуатації до двох років, а також машини АПК.

Техогляд, як у Європі

Згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, Україна повинна запровадити європейські директиви у сфері безпечності дорожнього руху. Тож у травні Міністерство інфраструктури представило до публічного обговорення проект змін у сфері безпеки експлуатації автотранспорту відповідно до вимог Угоди. Текст документу опублікований на сайті відомства (mtu.gov.ua).

Це вже другий законопроект, який пропонує уряд. Перший — № 7386 — був внесений до парламенту ще 2017 року, однак так і не розглядався Верховною Радою.

Нинішній проект Мінінфраструктури передбачає періодичний технічний контроль приватних автівок, відповідно до європейських стандартів, з 2022 року. Зокрема, після першої реєстрації авто технічний огляд повинен проводитись через 4 роки, а далі — що два роки. А комерційні авто і таксі повинні проходити техогляд щороку.

Контроль за своєчасним проходженням техогляду покладається на Національну поліцію. З 1 січня 2022 року вона буде штрафувати порушників. Штрафи у свою чергу збільшуються з 20 до 100 неоподаткованих мінімумів (з 340 до 1700 грн).

Крім того, відомство пропонує передати право техоглядів незалежним приватним компаніям. Зокрема, законопроект забороняє сертифікувати СТО, які ремонтують чи технічно обслуговують автомобілі.

На думку юристів, це позитивне нововведення, однак навіть за цим умов може залишитись простір для корупції.

— З одного боку акредитація — це добре, бо людина отримає якісну послугу, а якщо ні, то за це відповідатимуть. З іншого — це черговий корупційний фактор, бо акредитацію треба отримати через інстанцію, а вона може видати цей дозвіл через хабар, — вважає автоюрист Євген Пронін.

Щодо комерційних авто, то законопроект зобов’язує їх встановити пристрої для обмеження швидкості руху. На міжнародних маршрутах — з 1 липня 2019 року, на внутрішніх — з 1 січня 2020 року. Також комерційні транспортні засоби повинні бути обладнані цифровими тахографами — приладами, що фіксують дотримання нормативів водіння, графіка роботи та відпочинку водіїв. Такі зміни покликані покращити умови праці водіїв, а отже, підвищити безпеку руху.

У відомстві наголошують, що зміни в законодавстві знизять аварійність на дорогах і підвищать якість пасажирських та вантажних перевезень. Експерти тим часом позитивно оцінюють ідею переходу на європейські стандарти, однак до ініціативи міністерства ставляться з осторогою.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Технічне обслуговування автомобіля: чому це важливо?
Бельгія: Де робочі можливості чекають на українців
Огляд знімачів фільтрів: як вибрати найкращий інструмент для вашого автомобіля
На Хмельниччині жінку ошукали під приводом працевлаштування у Європі
Двоє уродженців Хмельниччини започаткували міжнародний бізнес із постачання наркотиків до країн Європи
На Хмельниччину для добудови енергоблоків доставили спецтранспорт

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX