Продовжувати мораторій чи бути багатими?

Продовжувати мораторій чи бути багатими?

Питання перше: Якщо ви живете в орендованій квартирі, чи будете ви робити в ній євроремонт? Напевно, ні: квартира — не ваша.Питання друге: Україні треба тільки вирощувати зернові чи слід ще розвивати тваринництво, розвивати підприємства, що переробляють сільськогосподарську продукцію? Напевно, так, це вигідніше.

Як не дивно, ці два питання взаємопов’язані.

Об’єднує їх мораторій, який не дає розвиватися земельному ринку 18 років. Ціле життя, втрачені десятиліття для української економіки. Час, який, на жаль, не повернути.

За оцінками Світового Банку, Україна щорічно недоотримує кілька мільярдів доларів і втрачає декілька відсотків зростання ВВП через дію мораторію, тобто втрачають всі громадяни країни. При цьому подібний мораторій на нашій планеті діє тільки в 5-ти країнах. І ви б навряд чи хотіли опинитися в такій компанії: Куба, Венесуела, Таджикистан, Конго і Північна Корея.

Чим же шкідливий мораторій?

Перше — він позбавляє грошей власників паїв.

Простий приклад. У 90-ті роки, коли тільки зачинався ринок нерухомості, квартири в Києві коштували $ 10–30 тис. Зараз ціни виросли в 10 разів. І виросла вартість оренди. Таким чином, бабуся, яка живе в центрі міста, за 20 років стала в 10 разів багатшою і, при бажанні, може продати квартиру і виїхати жити в Іспанію. Або може допомогти внуку, сплативши за навчання. Або може не турбуватися, чи будуть у неї гроші на лікування в екстреному випадку. Її захищає ринок нерухомості: у неї є найдорожчий актив. І тільки любителі детективних романів можуть знайти в цьому недолік, бачать загрозу життю бабусі у бажанні родичів поборотися за спадок.У той же час, пайовики, в чиїй законній приватній власності знаходиться земля, позбавлені цієї можливості. Їх актив не виріс в ціні: без ринку ціна не зростає. І оренда, яку платять орендодавці, аграрні холдинги, — смішна, і пайовик нікуди не дінеться.Аграріям, звичайно, добре. Вони отримують надприбуток. Але отримують її за рахунок власників землі.

Друге — він не дає розвиватися капіталомістким сегментам сільського господарства.

Уявіть собі: ви хочете не посіяти ріпак, а висадити виноградники. Та вирощування винограду — довгий і трудомісткий процес. І ви не будете вкладати гроші в ділянку, яка у вас в оренді років на п’ять. І навіть якщо на двадцять п’ять — навряд чи будете. Адже в один прекрасний момент власник землі може передумати і передати її в оренду іншому, з усім, що ви вже туди інвестували. Це — той самий ремонт в орендованій квартирі…Те ж саме з тваринництвом. При виробництві свинини або яловичини ми маємо дуже довгий цикл, в порівнянні, наприклад, з куркою. І ніхто не готовий прогнозувати так далеко, не маючи своєї землі. У підсумку, ми все недоотримуємо, оскільки працюємо в якості сировинного придатка, продаючи на експорт продукцію з низькою доданою вартістю.

Третє — він не дає залучати банківські кредити.

У всьому світі кредити — це драйвер зростання. Якщо компанія не може залучити кредит, — її можливості обмежені. Для будь-якого аграрного бізнесу немає кращого способу залучити кредит, ніж використати в якості застави землю. Банки охоче кредитують під таку заставу. Але вони будуть кредитувати тільки в тому випадку, якщо є ринок землі. А якщо його немає, то як дати кредит під заставу, яку ти не зможеш повернути за необхідності? Ніяк. У підсумку, мільярди гривень не доходять до аграріїв.

Четверте — він вбиває чорнозем.

Якість українського чорнозему неухильно знижується. Краща земля у світі без господаря хиріє. Тому що орендарю необхідно отримати прибуток тут і зараз. І що буде з землею потім, — його вже мало хвилює.

І п’яте — це державна земля.

Її у нас 10 млн га. Це приблизно площа Болгарії. Ціла Болгарія, — яку контролюють українські чиновники. І ви прекрасно розумієте, куди йдуть доходи від цієї землі…Втрати несемо ми з вами, українці. Тому, що не хочемо відмовитися від комуністичного атавізму.

Насправді ринок землі в Україні був завжди. Поки не прийшли більшовики і не загнали усіх у колгоспи… На жаль, до сих пір багато хто ментально залишається саме там. А багатими при цьому бути не виходить.

Якщо ми хочемо бути багатими…

 

Читайте також:

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


6 коментарів до статті «Продовжувати мораторій чи бути багатими?»

  1. Виктор Морозов коментує:

    Коли приватизовували промисловы пыдприэмства, також обгрунтовували, що це призведе до підвищення ефективності їх виробництва. І ніхто не говорив про те, що в результаті саме такої приватизації ці підприємства перейдуть повністю у власність декількох осіб, яких потім стали називати олігархами. Так нас намагаються надурити і з землею. Країна і суспільство не готові до ринку землі!!!

  2. Вадим Андреев коментує:

    Да давайте продамо землю тей все, і після мене хоть потоп.

  3. Петро Закалата коментує:

    Ще ЗО років назад Аргентина була однією з потужних економік світу. Після Другої світової війни країна фактично годувала Європу та була відома як «житниця світу». Нічого не нагадує? Але понад 20 років тому Аргентина почала потерпати від злиднів та голоду. Причина — розпродаж сільськогосподарської землі, яку запровадила влада держави на вимогу МВФ… Жертвою цих «реформ» стали сотні тисяч селян, які залишились без землі, були змушені переселитись до мегаполісі в та стати членами соціального дна

  4. Гений коментує:

    Всё идёт по плану МВФ – украинские рабы должны быть без земли. Они там должны работать на пана, но не владеть землей.

    А перед этим, по плану МВФ убили украинскую промышленость, одну из мощнейших в Европе.

    Цель заокеанских и европейских “друзей” – убрать, развалить украинского конкурента. И это успешно делается.

    И так делается АБСОЛЮТНО ВСЮДУ, куда приходит МВФ – главный инструмент по управлению миром кучки богатейших подлецов, развязывающих войны, ставящих своих проституток-президентов, убивающих экономику конкурирующих стран, и т.д.

    А лохи в вышиванках на это ведутся уже третий десяток лет…

  5. Шановні друзі! Нам можливо вішати лапшу про все! Про колгоспи,які були неефективні! Про те,що необхідно створити закон про продаж земель сільськогосподарського призначення!Моя особиста думка ці питання повина вирішувати не держава ,а громада! Децентралізація ! Власник землі народ!Необхідно взяти за приклад Ізраіль де існують кібуци/колгоспи/,але з переробкою і продажем не сировини ,а продукціі вищого гатунку! З нашим потенціалом земельного ресурсу ми повині забезпечити весь світ продуктами! Ми аграрна краіна і не повині продати за безцінь своє основне багатство! Ми взагалі не можемо його продати! Це земля наших батьків,дідів,прадідів!

  6. Так Країна та суспільство поки не готово до продажу землі,продажу забезцінь. Треба готовити суспільство та продавати дорого,але продавати не сусідуі не державі, тому що в одних не має грошей,а держава корумпована.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Староста одного з сіл Шепетівщини підробив заповіти
Боржникам знову відключатимуть газ, світло й воду: аналітики пояснили, хто уникне штрафів
На Хмельниччині підприємець, маючи землю в оренді, використав її не за призначенням
Хмельницькій ОВА повернули лісові землі, які є об’єктом підвищеного захисту зі спеціальним режимом використання
Службова особа Держгеокадастру Хмельниччини незаконно передала особливо цінні землі
На Хмельниччині освітній заклад вирішив «заробити» на землі, як призначена для дослідних і навчальних цілей

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX