Ошукані шепетівчани: у групі ризику — літні люди

Ошукані шепетівчани: у групі ризику — літні люди

Хоча жителів Шепетівщини весь час попереджають про те, як не стати потенційною жертвою шахраїв, — довірливих громадян вистачає. Можливо, це пов’язано зі складною ситуацією у країні, і все більше охочих шукають легкого заробітку. Зловмисники стають все вигадливішими та вдаються до найвитонченіших способів заробляння грошей. Один із них — шахрайство. Отож, інколи люди позбуваються заощаджень, які накопичували мало не все життя.

Найвразливіші — пенсіонери

— За­звичай їм телефонують пізно ввечері чи серед ночі, й представляються іменами рідних, або працівниками поліції. Шахраї повідомляють, що родичі чи знайомі співрозмовника, нібито, є винуватцями якогось злочину, і щоб уникну­ти відповідальності — потрібно надати певну суму «відкупних». Шоковані такою інформаці­єю, ті нічого не з’ясовують і одразу ж біжать до банкомата й перераховують кошти на вказа­ний номер банківського рахунку, — розповідають правоохоронці.

Лише за 5 днів лютого телефонні шахраї видурили в жителів Шепетівського району майже 60 тисяч гривень за непритягнення родичів до кримінальної відповідальності.

Психологи пояснюють, що таке необдума­не прийняття рішення потерпілими зумовлене тим, що шахраї навмисне створюють стресову ситуацію, щоб людина не встигла оговтатися. Адже, коли людину застають зненацька, у неї виникає емоційна базова потреба — захистити себе та своїх близьких.

Також, за словами психологів, телефонні шахраї завжди наголошують: «У вас є дуже мало часу». У такому випадку, людина починає діяти імпульсивно, приймаючи емоційне рі­шення, яке є зазвичай неправильним, зокре­ма, у ситуації, коли йдеться про гроші.

До прикладу, зловмисники телефонують жінці та повідом­ляють, що її син потрапив у ДТП. Потрібно терміново від 2 до 5 тисяч доларів внести на рахунок, щоб його відпустили. Жінка, шоко­вана такою інформацією, нічого не з’ясовуючи, одразу ж передає гроші шахраям. Через дея­кий час приходить син і обурюється: «Мамо, яка поліція, яке ДТП?»

— Якщо ви або ваші рідні потрапили в таку ситуацію, перш за все, запитайте у свого співрозмовника всі анкетні дані особи (прізвище, ім’я, по батькові та дату народження), стосовно якої вам телефонують, — радить Володимир Шевчук, начальник сектору моніторингу Шепетівського відділу поліції. — Після цього обов’язково зв’яжіться зі своїм родичем, який, нібито, вчинив правопорушення. І, найголовніше в цій ситуації: працівники правоохоронних органів ніколи не вимагатимуть гроші за непритягнення до відповідальності якоїсь особи. Адже за такі протиправні дії передбачена кримінальна відповідальність.

Шахраї-банкіри

Ще один спосіб телефонного шахрайства, коли зловмисники телефонують та представляють­ся працівниками банку. Вони розповідають, що у співрозмовника був несанкціонований доступ до його картки.

— Потрібно, щоб ви під­твердили нам номер своєї карточки і сказали свій старий пароль, ми його поміняємо на но­вий, — пояснюють псевдобанкіри.

Люди повідомляють номер своєї банківської картки та пароль, і через деякий час, скориставшись банківською послугою «Екстрені гроші», афе­ристи знімають та викрадають усі кошти із банківської картки абонента.

— Минулого року мені телефонував чоловік, який представився працівником «Ощадбанку». Він сказав мені, що треба дуже швидко назвати свої особисті дані та паролі з картки, оскільки відбувся несанкціонований доступ до неї, внаслідок чого я можу втратити всі свої заощадження. Я тричі уточнила з якого банку мені телефонують. Моєму здивуванню не було меж, адже ніякими картками та рахунками цього банку я не користуюся. Випитувала різну інформацію в свого співрозмовника я хвилин 5. Лише потім повідомила, що рахунку в цьому банку не маю. Тоді телефонний зв’язок різко обірвався, — розповіла шепетівчанка, яка мала нагоду потрапити на гачок до псевдобанкірів.

Однак, у Шепетівському відділі поліції радять взагалі не спілкуватися із «банкірами» по телефону. І, тим паче, не називати ніяким стороннім особам свої банківські реквізити. Це допоможе вберегти кошти та нерви в подальшому.

— Особливо довірливими є літні люди, — наголошує начальник сектору моніторингу. — В будь-яких питаннях, які стосуються банківських карток та операцій із грошима, варто звернутися до відповідної банківської установи, де працівники нададуть кваліфіковану допомогу та вичерпну інформацію.

Шахрайства через Інтернет у тренді

Беззаперечно, онлайн-шопінг економить не лише час, а й кошти. Адже часто товари тут продаються дешевше. І провівши в пошуках годинку-другу, цілком реально зекономити кругленьку суму. Однак, дуже легко також стати жертвою й неправди­вого Інтернет-оголошення про продаж якогось товару. Відтак, існує велика ймовірність, що свої гроші ти таки «подаруєш» шахраю.

Як приклад — жінка публікує оголо­шення, що вона продає свою весільну сукню. До неї телефонують зловмисники та повідом­ляють, що хочуть у неї купити товар.

— Скажіть, будь ласка, номер своєї платіжної картки, щоб ми перерахували вам гроші, — повідомля­ють аферисти.

Жінка називає номер, після чого ті йдуть до банкома­ту і набирають номер картки, використовуючи функцію «Екстрені гроші».

До жінки приходить смс з кодом. Знаючи номер картки, аферисти дзвонять до потерпі­лої та повідомляють:

— Вам зараз на мобільний телефон прийде номер, продиктуйте нам його і ми перерахуємо гроші за сукню.

Жінці дійс­но приходить пароль, і вона, нічого не підоз­рюючи, говорить їм його. Зловмисникам залишається лише ввести пароль біля банкомату і забрати всі гроші, які є на рахунку.

Більш спритні «фахівці», які роблять ставки на сільських жителів, продають навіть елітні корови за ціною як на м’ясо. Щоправда, просять внести авансовий платіж на рахунок у банку. Таким чином ви бронюєте собі молочницю, адже, зі слів продавців, можна не встигнути придбати.

— Аби мінімізувати ризики, варто добре перевірити рейтинги продавця та покупця, з’ясувати дату реєстрації на тому чи іншому інтернет-ресурсі. Також потрібно поспостерігати, як часто він виходить на зв’язок. Варто звернути увагу й на таку важливу деталь: чи не квапить із покупкою продавець, — радить Володимир Шевчук.

Зняв порчу — позбувся всього

Також одним з поширених видів шахрайств є зняття порчі. Зазвичай, жертвами стають люди зі слабкою волею, яких спіткали життєві негаразди.

Зі слів правоохоронців, найвразливіша верства населення — дівчата 14–17 років. Розмову починають з елементарного: «Котра година?» Далі, вчиняючи психологічний тиск та використовуючи навіювання, розповідають про проблеми зі здоров’ям когось зі членів сім’ї. Підлітки стають налякані таким станом речей і діють за вказівками шахрайок. Одна з найголовніших умов — нерозголошення про зустріч та передача усіх цінностей та грошей із дому.

— Діти не повинні знати, де батьки зберігають коштовності та кошти, — наголошує Володимир Іванович.

Отож, будьте уважні та обережні! І у випадках, якщо ви, чи ваші близькі стали жертвою шахраїв, або ж ви стали свідком незаконних дій, — терміново повідомляйте поліцію за номером «102».

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Жителів Хмельниччини застерігають від нового виду шахрайства
На Хмельниччині жінка перерахувала свої гроші на карту, яку їй продиктував шахрай
На Шепетівщині відразу дві жертви заявили про шахрайську пастку
Жителю Шепетівки дорого обійшлася «разова допомога» від держави
На Хмельниччині жінка поспішила перерахувати гроші за квадроцикл
Чоловік із Хмельниччини повівся на акційне пальне і за це поплатився

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX