Україна піднялась у рейтингу легкості ведення бізнесу. Чому це важливо?

Україна піднялась у рейтингу легкості ведення бізнесу. Чому це важливо?

В останній день жовтня Світовий банк опублікував свіжий рейтинг легкості ведення бізнесу Doing Business–2019. Відповідно до нього, Україна посіла 71 місце із 190, покращивши свій минулорічний показник на 5 сходинок. Завдяки чому країна показала прогрес і які практичні наслідки міжнародна оцінка має для українського бізнесу, аналізували експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Поступове зростання

Doing Business — це щорічний рейтинг, який оцінює простоту здійснення підприємницької діяльності у різних країнах світу на основі 10 показників. Цьогорічний рейтинг очолює Нова Зеландія, далі йдуть Сінгапур і Данія. У цих країнах найпростіше відкрити бізнес, захистити свої права й отримати доступ до звітності.

Попри те, що Україна розміщується у середині списку, позиція держави стабільно зростає. Загалом за останні 5 років наша країна піднялась на 41 сходинку: з 112 місця у 2014 році до 71-го у 2019-му.

Так само зростання Україна демонструє і за окремими категоріями. За даними експертів Світового банку, тільки за останній рік країна значно поліпшила свої позиції за показниками захисту міноритарних акціонерів, піднявшись з 81 на 72 сходинку. Також був спрощений процес отримання дозволів на будівництво, завдяки чому країна піднялась з 35 на 30 місце.

Крім того, покращилась ситуація у галузі міжнародної торгівлі. За словами міністра економічного розвитку Степана Кубіва, автомобільні запчастини були виключені з переліку товарів військового значення, що полегшило процедуру їх імпорту. Таким чином, Україна просунулась з 119 місця на 78. У країні також спростили процедуру суперечок щодо виконання контрактів, що дозволило переміститися за цим показником з 82 на 57 позицію.

— Показники рейтингу Doing Business — це фактори, які практично повністю залежать від дій та рішень влади. Саме це перетворило рейтинг на важливий KPI для урядів країн, що розвиваються. Більше того, цілий ряд показників рейтингу Doing Business є базою для обрахунку інших економічних рейтингів, що створює тривалий репутаційний ефект, — запевняє голова Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук.

План подальшої роботи

Експерти зауважують, що особлива цінність рейтингу Світового банку у тому, що він аналізує не лише покращення у галузі ведення бізнесу, а й відзначає слабкі сторони економіки. Так, укладачі рейтингу відзначають, що Україні ще варто працювати над вдосконаленням системи сплати податків, спрощенням реєстрації бізнесу та доступом до кредитів.

З оцінкою міжнародних експертів погоджується і Президент Петро Порошенко. Під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу глава держави заявив, що нинішні позиції України в рейтингу є «приводом для обережного оптимізму», але попереду ще багато роботи. Порошенко наголосив, що надалі країна буде прагнути увійти до топ-50 Doing Business.

— Звичайно, ми на цьому не зупинимося. Знаю, ми заслуговуємо кращого і вміємо краще, — підкреслив Президент.

Задля подальшого зростання у рейтингу експерти називають обов’язкову імплементацію нещодавно прийнятих законів: Кодексу про банкрутство та закону щодо «єдиного вікна» на митниці.

Економісти погоджуються, що позиція країни у рейтингу — це не просто цифра. За нею криються тисячі робочих місць, розвиток малого та середнього підприємництва, а також великі міжнародні інвестиції.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Понад 16 мільйонів гривень отримають підприємці Хмельниччини
Започаткування бізнесу в Нідерландах: кроки, переваги та поради
Як визначити необхідні функції CRM-системи для вашого бізнесу
Можливості програми USAP ONLINE для бізнесу
Двоє шепетівчанок постраждали від нової афери
У громаду на Хмельниччині за час війни релокувалися 27 підприємств

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX