Гуртожитки замість казарм. Коли військові житимуть у нових умовах?

Гуртожитки замість казарм. Коли військові житимуть у нових умовах?

За останні чотири роки кількість армійців збільшилась майже на 75 %. Сьогодні в Україні 255 тисяч військових, із них близько 170 тисяч — контрактники. Пропорційно до збільшення особового складу ЗСУ зросло і квартирне питання. У черзі на отримання житла стоять 47 тисяч службовців, а контрактники часто мусять винаймати житло або ж тіснитись у старих казармах для строковиків. У Міноборони обіцяють, що зовсім скоро ситуація зміниться, і до кінця року тисячі контрактників заселяться у комфортні гуртожитки.

Найбільший житловий проект Міноборони

Минулого року за ініціативи Президента Петра Порошенка Міністерство оборони України розпочало масштабний проект із побудови «поліпшених» казарм, а, по суті, гуртожитків, для контрактників ЗСУ. У 21 області планується звести 184 гуртожитки для 23 тисяч військовослужбовців.

На реалізацію проекту держава виділила 2,6 млрд грн із конфіскованих грошей оточення екс-президента Віктора Януковича. Будують житло підрядники, які виграли тендери у системі «ProZorro». Орієнтовний строк здачі кожного об’єкта — 7 місяців.

— Середня очікувана вартість однієї казарми, відповідно до експертних звітів, складає 17,3 млн грн. Ця сума (середня вартість, — ред.), згідно з укладеними договорами, складає 15,3 млн грн. Економія за допомогою «ProZorro» досягається майже 2 млн грн, — розповів заступник начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України полковник Олександр Чергінець.

За даними Міноборони, уже триває зведення 165 будівель, деякі з них — на фінальній стадії. Наприклад, у Старичах на Львівщині зараз будується 8 гуртожитків: 4 із них будуть здані в експлуатацію вже у листопаді, а ще 2 — у грудні. Загалом у них поселиться 1000 солдат ЗСУ.

Звичайно, у реалізації проекту трапились і перешкоди. За планом 184 гуртожитки повинні були з’явитись до кінця року. Однак частина підрядників, отримавши 30 % авансу, пригальмували будівництво. Через зривання строків Міноборони розірвало договори із цими компаніями, тож довелося проводити повторні тендери. Зокрема, така ситуація склалася на Чернігівщині. А на деяких будмайданчиках скаржаться, що роботи ведуться повільніше, ніж очікувалось, через брак робітників.

П’ятеро замість сотні

Кожен гуртожиток зводиться за типовим проектом: він двоповерховий і блочного типу. Основний акцент — на комфорті й енергоефективності. Будівлі мають утеплену покрівлю, фасад і підлогу, а також металопластикові вікна, що дозволить зменшити витрати на опалення. У відомстві зазначають, що архітектори і дизайнери врахували побажання майбутніх мешканців.

На відміну від радянських казарм, де в одному приміщенні спали 100–200 бійців, кімнати в гуртожитках розраховані на 5 осіб. Кожен блок матиме свою вбиральню та душ. А на поверсі буде загальна кухня-їдальня, а також пральня. Всього в будівлі проживатиме 125 людей.

— У цих гуртожитках житимуть солдати-контрактники. І неважливо, чи він служить водієм, чи інструктором, чи снайпером. В одну кімнату заселятимуть по 5 осіб. Щодо сержантів, то вони житимуть у кімнаті по 3 осіб. Заступник командира взводу, наприклад, житиме вже один у кімнаті, — пояснив керівник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Павло Ткачук.

Згідно з проектом, кожен військовий матиме сучасне ліжко, стілець, приліжкову шафу та шафу для одягу. Передбачається, що контрактники мешкатимуть у гуртожитку без сімей.

Службове житло, як на Заході

Така масштабна побудова гуртожитків для Збройних сил України, з одного боку, є реанімацією військових містечок, а з іншого, переходом до нової — західної — моделі організації житла для солдатів. У Польщі, Великій Британії, США та інших країнах НАТО військові повністю забезпечені житлом на час служби, а після неї — отримують фінансову підтримку, щоб придбати власне помешкання. До такої системи повинна звернутись й Україна, переконані експерти Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО), які проаналізували на прохання Міноборони чинну «квартирну проблему» ЗСУ.

Власне, 184 майбутні гуртожитки для контрактників — перший крок до цього. За словами глави держави, цю програму необхідно продовжити і передбачити у бюджеті фінансування і на наступний рік. Більше того, її слід розширити. Уже розроблені аналогічні проекти службового житла для сержантів. Це — будинки із квартирами-студіями.

— Наголошую, що всі ці квартири — або гуртожитки, або студії, або ми можемо їх назвати навіть готельні номери, щоб вони точно не підлягали приватизації і були службовим житлом на території частин, побудовані без врахування видатків на мережі, на землю, економлячи кожну копійку, — зазначив Президент Петро Порошенко і наголосив: «Це буде службове житло, і будь-який військовослужбовець, який приїжджає до складу бригади, буде мати можливість розташуватися в комфортних житлових умовах».

Щодо офіцерів ЗСУ, то для них планується запровадити грошову компенсацію на придбання власного помешкання. На думку експертів, наявна система «черги» на кватиру від Міноборони неефективна і корумпована, адже за останні роки вона мало просунулась.

Попереду у Міноборони, депутатів і волонтерів ще чимало роботи. Потрібно створити дієвий фінансовий механізм, який би захистив інтереси як військових, так і держави. А також розробити закони, які розмежують у правовому полі поняття службового та приватного житла військовослужбовців.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У сусідній із Хмельниччиною областю зрадник України отримав максимальне покарання
Потужне підсилення технікою отримали захисники з Хмельниччини
Військові із Шепетівщини збирають пташечок, що нищать ворога: долучитися може кожен
Атомники Хмельниччини перерахували свою премію за ремонт енергоблока на ЗСУ
«Укрзалізниця» запустила сервіс для військовослужбовців
На Хмельниччині горіло в гуртожитку

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX