Шепетівські депутати проголосували «за» оптимальний податок на лісові землі

Шепетівські депутати проголосували «за» оптимальний податок на лісові землі

Ще в липні набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств». В тому числі, внесли зміни до ст. 273 Податкового кодексу України, що стосуються лісових земель. Відтак, місцеві громади можуть встановити податок у розмірі від 0 до 5 %.

За коментарями з цього приводу звернулися до Володимира Сасюка, директора ДП «Шепетівський лісгосп»:

— Закон, який прийняла Верховна Рада, суперечить законодавству в питаннях подвійного оподаткування. Поясню: лісгосп в 2018-му, як і в попередні роки, завжди платив рентну плату. Вона складається з плати за землю та лісові ресурси, які підлягають вирубці. А цей закон незрозуміло, як взявся. У закон про розвиток фермерських господарств вписаний податок на лісові землі України, сюди належать і державні лісогосподарські підприємства, і районні спеціалізовані лісокомунальні підприємства і військові (мова йде про військовий лісгосп. — Авт.). Цей податок у цілому на площу. Питання: як сьогодні можна оподатковувати загальну площу, яка в нас складає 66 тисяч гектарів лісу? Ми лише доглядаємо ліс до 40 років, бо вік вирубки 80–100 років. А цим законом держава підводить нас до банкрутства — ліквідація підприємства, скорочення робочих місць. Наразі в лісгоспі працює 200 чоловік.

За півроку шепетівське підприємство сплатило податків на суму 21 мільйон гривень, у разі його ліквідації бюджет втратить значні надходження. Цим законом держава затягує зашморг на подальшому функціонуванні лісгоспів. Відтак, керівники лісових господарств Хмельниччини вимушені звертатися до місцевих органів влади з проханням зменшити ставки податків.

— Оптимальний розмір — 0,002 %. У понеділок саме таку ставку запропонували на депутатській комісії. Реально, ми або будемо хоча б щось плати, або взагалі нічого, — продовжив Володимир Сасюк.

З цього приводу у вівторок, 18 вересня, у Шепетівці скликали позачергову сесію міської ради. Під час обговорення проекту рішення надійшла пропозиція взагалі встановити розмір ставки 0 %, але за результатами голосування вона не отримала підтримки депутатів.

— Податок за лісові землі є складовою рентної плати, що визначається податковим законодавством. Шепетівський лісгосп цьогоріч вже сплатив близько 4 мільйонів грн: 2 млн — у Державний бюджет та 2 млн — у міський. Водночас, якщо вже є ці зміни в новому законі, то ми маємо на них відреагувати. У цьому випадку 0,002 % — це не здирництво, а помірна плата, — коротко пояснила Валентина Ординська, начальник Шепетівського відділення Славутської ОДПІ.

В той час як у Закарпатській, Львівській, Вінницькій та Волинській областях лісівникам встановили мінімальний податок — 0,1 %. В Шепетівській міській раді пішли на зустріч лісівникам і прийняли ставку в сто разів менше — 0,002 %.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Хмельницькому бюджет спрямували на підтримку Сил Оборони
Ветерани волейболу із Шепетівки здобули срібло обласного турніру
У Хмельницькому планують встановити автоматичні двері в укриття та розробити мобільний додаток для мешканців багатоповерхівок
Нетішинська міська рада дала старт будівництву нового протирадіаційного укриття
Одна з громад Хмельниччини цьогоріч спрямувала 203 млн грн на ЗСУ
У Шепетівці говорили про те, як поповнити бюджет громади

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX