Шепетівчанам із 1 травня по-новому нараховуватимуть субсидії

Шепетівчанам із 1 травня по-новому нараховуватимуть субсидії

Постановою Кабінету Міністрів України № 329 від 27.04.2018 р. затверджено нову редакцію Положення про порядок надання житлових субсидій.

Які ж найбільш суттєві зміни у порядку надання субсидій?

Встановлено, що у складі домогосподарства при визначенні права на субсидію, та обчисленні доходів при розрахунку субсидії враховуються також члени сім’ї особи із складу домогосподарства. Тобто, якщо чоловік/дружина особи із складу домогосподарства зареєстровані за іншою адресою, їхнє майно (транспортні засоби) та доходи (відсутність доходів) також враховуються при визначені права на субсидію.

Визначено, кому не призначається субсидія:

1) якщо загальна площа квартири перевищує 120 кв.м, а житлового будинку — 200 кв.м.;2) якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопедів);3) у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку, і у них відсутні доходи, або середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, або вони не сплатили єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців періоду за який враховуються доходи;4) будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії здійснив купівлю або оплатив послуги на суму, яка перевищує 50 тис. гривень;5) органом соціального захисту отримано інформацію про наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирними будинками, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів (340 грн.) на день звернення за призначенням житлової субсидії;6) органом соціального захисту отримано інформацію про наявність у домогосподарства, простроченої понад два місяці заборгованості з оплати обов’язкової частки платежу загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів (340 грн.) на день призначення житлової субсидії на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон.

Разом з тим, житлову субсидію може бути призначено, у виключних випадках, за рішенням комісії виходячи з конкретних обставин, що склалися. Рішення про призначення (відмову в призначенні) житлової субсидії приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Житлову субсидію за рішенням комісії не може бути призначено у разі, коли у особи відсутні доходи або доходи менші від мінімальної заробітної плати, і така особа перебувала за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Житлові субсидії непрацездатним, непрацюючим особам, які проживають самі, можуть призначатися за рішеннями комісії на площу, яка перевищує встановлену законодавством соціальну норму житла, але не більше як на 30 відсотків соціальної норми житла, розрахованої для домогосподарства.

Постановою визначено, хто належить до непрацездатних непрацюючих осіб, а саме:

  • особи, які не досягли повноліття;
  • громадяни, які отримують пенсію за віком або по інвалідності;
  • громадяни, які отримують державну соціальну допомогу особі, яка не має права на пенсію, та особам з інвалідністю;
  • громадяни, які отримують тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому:

  • на підставі договору найму (оренди) житла (далі — орендарі);
  • індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, у разі, коли їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги;
  • без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.

Для розрахунку житлової субсидії враховуються доходи членів домогосподарства та членів сім’ї осіб із складу домогосподарства, які досягли 14-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються такі доходи. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

Для розрахунку житлової субсидії середньомісячний сукупний дохід осіб враховується:

  • за III—IV квартали попереднього календарного року — у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;
  • за I—II квартали поточного календарного року — у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону.

Для пенсіонерів враховується розмір пенсії за останній місяць періоду врахування доходів.Для фізичних осіб-підприємців, платників єдиного податку 1–3 групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід у розмірі 1–3 мінімальних заробітних плат відповідно.

Житлова субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального (неопалювального) сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня.

Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.

Постановою введено обов’язок для громадян, яким призначено субсидію, щомісячно сплачувати обов’язкову частку плати за послуги незалежно від обсягу спожитих послуг. У разі несплати обов’язкової частки плати надання субсидії припиняється за поданням надавачів послуг.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX
Підписатися на наші новини у месенджерах:

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Заяву про отримання субсидії тепер можна подати через портал Дія
КРАІЛ роз’яснила про житлову субсидію як про підставу для обмеження участі в азартних іграх
У 2024 тарифи на електроенергію можуть підскочити в рази
У Нетішинській громаді попіклувалися про захист соціально незахищених мешканців
Українці, які опалюють своє житло дровами та вугіллям, отримають додаткову підтримку

Читайте у цій рубриці



Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
70 тисяч гривень доплати для військових «на нулі»: ВРУ ухвалила постанову
FacebookTelegramViberWhatsAppX