Що принесе Україні створення Єдиної помісної церкви

Що принесе Україні створення Єдиної помісної церкви

Сьогодні Україна стоїть на порозі історичної події — створення Єдиної помісної церкви. Така церква повинна об’єднати розрізнені православні патріархати та вперше за багато років стати незалежною від Москви. Які можливості та наслідки для України матиме об’єднання церков, розбиралися експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Шанс на єдність

У середині квітня Президент Петро Порошенко звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломія із проханням надати автономію православній церкві в Україні. Як вимагає процедура, звернення підписали ієрархи українських церков, зокрема, Київський Патріарх Філарет та глава Автокефальної церкви Макарій. Також документ підтримав український парламент.

Помісна церква — це об’єднання православних вірян за територіальним принципом. Така церква є незалежною та самоврядною на території держави. У разі створення української помісної церкви роль матері-церкви буде виконувати Константинопольський патріархат. Власне, так і було з X до XVII століття, коли православна церква на більшій частині сучасної України була єдиною. Тільки наприкінці XVII століття внаслідок зміни митрополита українська церква потрапила у залежність від Москви. Утім, зараз з’явився шанс розірвати цей зв’язок і відновити єдину церкву.

Сьогодні в Україні існує три православні церкви: Київського (УПЦ КП) та Московського (УПЦ МП) патріархатів і Автокефальна православна церква (УАПЦ). УПЦ МП підпорядковується Росії і вважає себе єдиною канонічною церквою, оскільки УПЦ КП і УАПЦ були створені без узгодження з найвищою церковною владою. Хоча Московський патріархат переконує світ у незалежності від російської влади, факти говорять про інше. І церква залишається чи не найголовнішим ідеологічним форпостом країни-агресора.

— Для України Єдина помісна православна церква дуже потрібна. Якби у нас була б така церква, то тієї війни, яка сьогодні триває на Сході, не було. Росія б не відчувала підтримки в Україні, бо не мала б тут своєї церкви, — вважає Патріарх Київський Філарет.

Українці не перший раз звертаються до Вселенського Патріарха із проханням надати місцевій церкві автокефалію. Проте вперше є реальні шанси отримати згоду Патріарха. Так, 22 квітня, відбулось засідання Святого і Священного Синоду під головуванням Варфоломія, на якому Вселенський патріархат прийняв до розгляду українське питання.

— Отримавши від церковних і цивільних органів, які представляють мільйони українських православних християн, звернення з проханням надати автокефалію, вирішив детально обговорити і скоординувати це питання з сестринськими православними церквами, — йдеться в оприлюдненому Синодом рішенні.

Експерти зауважують, що, оскільки попередні звернення залишались без відповіді, така реакція дає надію. Діалог нарешті офіційно розпочався. Тепер рішення залежить від позиції українських церков, які мають висловити свою волю до об’єднання. Хоча, звичайно, не варто недооцінювати небезпеку перешкоджання цьому процесу з боку Москви. Адже речник Московського патріархату та проросійські політичні сили в українському парламенті жорстко розкритикували звернення про автокефалію та назвали його «втручанням у церковні справи».

— Безумовно, Москва щосили намагатиметься зірвати це рішення, і сьогоднішня істерика її п’ятої колони в Верховній Раді — яскраве тому свідчення, — підкреслює народний депутат Ганна Гопко.

Директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов вважає, що спротив Московського патріархату є закономірним, оскільки втрата релігійного впливу на Україну сильно послабить позиції російської церкви. Зокрема, якщо говорити про Києво-Печерську Лавру та Почаївську Лавру, то це — державна власність, і помісна церква матиме всі права претендувати на неї.

— Російська православна церква втратить не тільки паству, але й велетенські ресурси. Це удар, після якого їй буде складно піднятися, — зауважує Леонов.

Якщо Константинополь погодиться

Майже 40 % українців підтримують створення Єдиної помісної церкви, 18 % — проти цієї ініціативи. Про це свідчать результати соціологічного опитування групи «Рейтинг», яке було проведено влітку 2017 року.

Якщо Патріарх дасть згоду, то помісна церква буде створена на базі Київського патріархату та Автокефальної церкви. За власним бажанням до церкви зможуть приєднатися священики та віряни Московського патріархату.

— Ми висловлюємо сподівання, що і серед єпископату УПЦ Московського патріархату є відповідальні ієрархи, які справді турбуються про майбутнє Православ’я в Україні та підтримають зусилля щодо канонічного визнання Вселенським Патріархом української церковної незалежності, — зауважують у прес-службі Київської патріархії.

Водночас глава держави Петро Порошенко наголошує, що в Україні буде гарантована свобода совісті, і всі охочі зможуть залишитись у своїй церкві. Адже Єдина помісна церква не буде державною, і жодного зобов’язання ходити саме до неї не буде.

— Ніхто з боку світських лідерів, чи керівників держави не буде вказувати, як хреститися і до якого храму ходити, в який спосіб мають відбуватися церковні процедури, хто є більш канонічною церквою, хто є менш канонічною церквою. Але є православна традиція — на території держави має бути одна церква, — запевняє український Президент.

Важливо, що Патріарх помісної церкви буде обиратися в Україні, без вказівок із Москви. Глава Київського патріархату Філарет вже висловив готовність очолити єдину церкву, якщо архієреї проголосують за нього. У разі надання українській церкві автономії в Києві відбудеться архієрейський собор, на якому врегулюють всі закони церковної організації.

Україна, як ніколи, близька до появи власної Єдиної помісної церкви. За попередніми даними, рішення Вселенського патріархату може бути ухвалене вже до 1030-річчя хрещення Київської Русі, яке відзначатимуть у липні.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «Що принесе Україні створення Єдиної помісної церкви»

  1. Вовп коментує:

    Питання не в церкві,а в грошах які Порох і Філя хочуть роздеребанити між собою!!!!Ось вам і вся віра!!!!


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Докази протиправної діяльності медійного блоку УПЦ (МП) шукали і на Хмельниччині
Церкву-фортецю, якою незаконно користувався священник, повернуть державі
430 років тому в спустошеному татарами селі на Хмельниччині взагалі не виявили мешканців
На Хмельниччині покарали чоловіка, який поливав словесним брудом Україну під церквою
На Шепетівщині до ПЦУ перейшла громада, що користується приміщеннями пам’ятки епохи маньєризму
12-річна дівчинка запевняла, що дії сексуального характеру з засновником церкви були за її згоди: інцидент у сусідній із Хмельниччиною області

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX