Шепетівчанам не варто зловживати ранніми овочами

Про загрозу для здоров’я вживання ранніх овочів попереджає відділ державного контролю за дотриманням санітарного законодавства Шепетівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

— Ранні овочі, як правило, накопичують нітратів більше, ніж пізні, — зазначає Віталій Савіцький, начальник Шепетівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби. — Крім цього, концентрація цих хімічних сполук в овочах, які вирощені в захищених ґрунтах (теплицях, парниках) більша, ніж в овочах, які вирощуються у відкритих ґрунтах або під відкритим небом.

Регулярне надходження підвищених доз нітратів із харчовими продуктами негативно впливає на організм людини. Зокрема, вони підвищують вміст метгемоглобіну в крові й викликають захворювання метгемоглобіномію. Крім цього, вони порушують вуглеводний обмін речовин і викликають інші патологічні зміни. Особливо чутливі до їх токсичної дії грудні діти та люди похилого віку.

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю не можливо та й не доцільно, тому що разом із ними «гинуть» і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість потрібно.

  • Кількість нітратів зменшується на 10–15 % в разі ретельного миття та чищення овочів. Петрушку, кріп і салат рекомендують вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо промивати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25–30 %.
  • У процесі варіння моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30–40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80 %, морква, капуста до 70 %, буряк до 40 %.
  • При годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються у їх центральній частині.
  • Аби зменшити вміст нітратів в огірках, помідорах та редисці, належить зрізати м’якуш біля «хвостиків».

Споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки (у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай — це натуральні нейтралізатори нітратів.

Найкраще використовувати для пиття доочищену, бутильовану воду, що має на етикетці назву та адресу виробника, хімічний склад, термін придатності та умови зберігання.

Поділитися посиланням



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Теґи публікації



Вам також може бути цікаво



Новини партнерів


Читайте у цій рубриці