Шепетівчанам не варто зловживати ранніми овочами

Шепетівчанам не варто зловживати ранніми овочами

Про загрозу для здоров’я вживання ранніх овочів попереджає відділ державного контролю за дотриманням санітарного законодавства Шепетівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

— Ранні овочі, як правило, накопичують нітратів більше, ніж пізні, — зазначає Віталій Савіцький, начальник Шепетівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби. — Крім цього, концентрація цих хімічних сполук в овочах, які вирощені в захищених ґрунтах (теплицях, парниках) більша, ніж в овочах, які вирощуються у відкритих ґрунтах або під відкритим небом.

Регулярне надходження підвищених доз нітратів із харчовими продуктами негативно впливає на організм людини. Зокрема, вони підвищують вміст метгемоглобіну в крові й викликають захворювання метгемоглобіномію. Крім цього, вони порушують вуглеводний обмін речовин і викликають інші патологічні зміни. Особливо чутливі до їх токсичної дії грудні діти та люди похилого віку.

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю не можливо та й не доцільно, тому що разом із ними «гинуть» і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість потрібно.

  • Кількість нітратів зменшується на 10–15 % в разі ретельного миття та чищення овочів. Петрушку, кріп і салат рекомендують вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо промивати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25–30 %.
  • У процесі варіння моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30–40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80 %, морква, капуста до 70 %, буряк до 40 %.
  • При годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються у їх центральній частині.
  • Аби зменшити вміст нітратів в огірках, помідорах та редисці, належить зрізати м’якуш біля «хвостиків».

Споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки (у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай — це натуральні нейтралізатори нітратів (якісний китайський чай на сайті http://chudochay.com.ua. — Авт.).

Найкраще використовувати для пиття доочищену, бутильовану воду, що має на етикетці назву та адресу виробника, хімічний склад, термін придатності та умови зберігання.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво


Де у Шепетівці можна перевірити на нітрати овочі та фрукти
Ціни навесні: що подешевшає і подорожчає
Переваги сушених фруктів: збереження поживних речовин та смаку
На Хмельниччині виготовляють цілющий чай

Читайте у цій рубриці


Україна відмовляється від дитбудинків сімейного типу: що буде натомість
Хмельницьке бюро СМЕ отримало нове сучасне лабораторне обладнання
Врожай-2024: чи впорається Україна з викликами на третьому році війни?
Кашлюк не лікується кобилячим молоком та замовляннями: про небезпеку захворювання розповіла лікарка з Шепетівки
FacebookTelegramViberWhatsAppX