Шепетівчанам не варто зловживати ранніми овочами

Шепетівчанам не варто зловживати ранніми овочами

Про загрозу для здоров’я вживання ранніх овочів попереджає відділ державного контролю за дотриманням санітарного законодавства Шепетівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

— Ранні овочі, як правило, накопичують нітратів більше, ніж пізні, — зазначає Віталій Савіцький, начальник Шепетівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби. — Крім цього, концентрація цих хімічних сполук в овочах, які вирощені в захищених ґрунтах (теплицях, парниках) більша, ніж в овочах, які вирощуються у відкритих ґрунтах або під відкритим небом.

Регулярне надходження підвищених доз нітратів із харчовими продуктами негативно впливає на організм людини. Зокрема, вони підвищують вміст метгемоглобіну в крові й викликають захворювання метгемоглобіномію. Крім цього, вони порушують вуглеводний обмін речовин і викликають інші патологічні зміни. Особливо чутливі до їх токсичної дії грудні діти та люди похилого віку.

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю не можливо та й не доцільно, тому що разом із ними «гинуть» і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість потрібно.

  • Кількість нітратів зменшується на 10–15 % в разі ретельного миття та чищення овочів. Петрушку, кріп і салат рекомендують вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо промивати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25–30 %.
  • У процесі варіння моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30–40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80 %, морква, капуста до 70 %, буряк до 40 %.
  • При годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються у їх центральній частині.
  • Аби зменшити вміст нітратів в огірках, помідорах та редисці, належить зрізати м’якуш біля «хвостиків».

Споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки (у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай — це натуральні нейтралізатори нітратів (якісний китайський чай на сайті http://chudochay.com.ua. — Авт.).

Найкраще використовувати для пиття доочищену, бутильовану воду, що має на етикетці назву та адресу виробника, хімічний склад, термін придатності та умови зберігання.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Шепетівку помалу атакує рудий іспанський слимак
На Шепетівщині проводять осінню диспансеризацію тварин у приватному секторі
На 60 сотках землі селекціонер виростив 50 видів лілій, 200 сортів винограду та екзотичні фрукти
Полювання на качок розпочнеться 8 серпня
У Шепетівському районі лис міг заразити сказом домашню собаку
Стали відомі умови відкриття продуктових ринків у Шепетівці

Читайте у цій рубриці



Патрульні полісмени закликають у мороз подбати про безпритульних чотирилапих
Локдаун і морози: чи будуть у Шепетівському районі пункти обігріву?
В Уряді пропонують знизити ціну газу на 30% для усіх побутових споживачів
Ряди київського «Динамо» може поповнити колишня зірка донецького «Шахтаря»
Локдаун та тарифи: у Шепетівці та Славуті депутати збираються на позачергові сесії
Придбати залізничні квитки можна у Viber та Telegram