Все більше українців цікавляться ритуалом чайної церемонії: а який посуд для неї потрібний?

Вважається, що чайна церемонія — це духовне дійство і процес, у якому виступають всі елементи світобудови. Щоб це таїнство пройшло за всіма правилами і у найкращих традиціях сходу, потрібно мати відповідне обладнання і посуд. Розглянемо, що саме необхідно придбати для проведення красивого і правильного чаювання для своїх близьких та друзів.
Елементи для чаювання за китайськими традиціями
Отже, перше, що слід придбати, це чайний столик Чабань, який збирає воду, яка пролилась, та дозволяє комфортно проводити чаювання і не турбуватись про вологу. Адже першу порцію гарячої води після промивання чайного листя зливають. Також часто використовуються статуетки, які обливаються гарячою рідиною для атмосферності. А ще рекомендується обмивати посуд перед заварюванням і чаюванням, щоб прогріти його. Столик-підставку виготовляють за особливою технологією з бамбуку, кераміки, якісного пластику або цінних порід дерева. Також на чабані за традицією розміщується весь посуд для чаювання.
Чайник з гарячою водою або термос, з якого вода порціями заливається у заварник.
Гайвань — традиційний посуд для заварювання китайського чаю, що складається з чаші, кришки та блюдця. Гайвань добре передає аромат чайного листа. Цей посуд дозволяє робити дуже швидкі заварювання і контролювати температуру води.
Ча-хай або інша прозора ємність куди зливається заварений настій. Саме у цьому посуді він перемішується під час зливання і стає більш однорідним. Оскільки чахай переважно виготовляється зі скла, можна контролювати кількість рідини, що розливається по піалах. Так кожен учасник церемонії отримає однакову кількість чаю. Чахай за об’ємом має бути трішки більший, ніж заварник.
Заварювальний чайник Тіпод з кнопкою може замінити гайвань та ча-хай разом. Скляний прозорий чайник має зручну ручку, кнопку і фільтр, призначений для заварювання чаю методом гунфу ча. Підходить для заварювання всіх видів листових, квіткових та трав’яних сортів чаю. Завдяки прозорим стінкам можна спостерігати за надзвичайним видовищем заварювання чайного листа, квітів і трав, які насичуються вологою і розправляються під дією гарячої води, віддаючи їй свій колір та аромат.
Піали — чашки маленького об’єму без ручки для дегустації чайного напою.
Також можливе використання і додаткових елементів:
- чайниця — з якої набирається порція сухого чаю;
- спеціальний ніж чи ножиці для Пуеру для відокремлення шматочка пресованого чайного млинця чи цеглини;
- підставка для пресованих млинців;
- ложка для набору чайного розсипного листя;
- пінцет для перенесення пресованих шматочків;
- ситечко для проціджування.
Скляний чи глиняний посуд обрати для чайної церемонії?
Китайський посуд для чайних медитацій може бути виготовлений з різних матеріалів, серед яких найпоширенішими є:
- порцеляна;
- скло;
- кераміка;
- ісинська глина.
Останнім часом дуже поширений скляний посуд, що дозволяє побачити процес розкриття чайних пелюсток і спостерігати за появою кольору. Порцелянова продукція зазвичай гарно декорована символічними малюнками, тому такий сервіз буде більш святковим і дозволить створити особливу атмосферу. Такий посуд дає змогу кожному, хто насолоджується чаєм, продовжити ці особливі хвилини.
Найкращим варіантом все ж вважається глиняний посуд, що добре зберігає тепло і допомагає чаю розкрити всі свої властивості, зокрема глибокий смак і насичений аромат.
Набір відповідного посуду кожен чайний майстер підбирає під себе. Для цього він прислухається до своїх відчуттів, ловить енергетику посуду, захоплюється його зовнішньою красою. Хто часто проводить чайні медитації обирає для дому шикарний святковий сервіз для чаювань з гостями, невеликий чайний набір для щоденних посиденьок, а також переносний набір в якому в сумці зібрані усі необхідні елементи посуду.
Технологія заварювання під час чайної церемонії
Усе розміщуємо на столі, або підлозі. Підготовлюємо чайник чи термос з гарячою водою. Обираємо чай, який будемо смакувати цього разу. Для чайної медитації ідеально підходить Шу та Шен Пуер, Улун і інші китайські сорти. Усі учасники розміщуються зручно, заспокоюються та розслаблюються під час всього дійства.
До заварника наливається гаряча вода, щоб прогріти його. Вода зливається на чабань, чи обливається чайна фігурка. До заварника, гайвані чи Тіподу, насипається порція заварки 5-7г. Заливається першою порцією гарячої води 150–250 мл, відразу зливається рідина в чахай, а з чахаю по піалах, а з піал на чабань. Перше заварювання називається нульовим, оскільки під час нього промивається та пробуджується чайне листя, ця рідина не вживається, але нею прогрівається наступний посуд. Також піали можна понюхати, щоб відчути перший аромат чаю, для розуміння на скільки він буде змінюватись з кожним наступним настоюванням.
Цю саму порцію чайного листя в заварнику заливають ще раз гарячою водою і настоюють 30 секунд. Настій зливається в чахай, потім з чахаю розливається по піалах. Понюхайте та відчуйте перші зміни в ароматі. Пити рекомендується настій з піал в три ковтки. Сконцентруйтесь на відчуттях, відзначте перші смакові нотки, а потім і післясмак. Далі в гайвань заливається наступна порція гарячої води і час заварювання щоразу варто збільшувати на 10 секунд. Одна порція якісного китайського чаю витримує від 5 до 10 заварювань.
Обирайте свій посуд, улюблений сорт і починайте вивчати всі тонкощі мистецтва чаювання, щоб радувати своїх гостей справжнім чаєм, приготованим за всіма правилами старовинної китайської традиції.

