Як відбудеться підвищення пенсії військовим у Хмельницькій області?

Як відбудеться підвищення пенсії військовим у Хмельницькій області?

Начальник головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Ольга Заярнюк пояснила, як відбудеться проведення перерахунку пенсій пенсіонерам силових структур та відомств.

Ольго Сергіївно, тривало багато дискусій щодо підвищення пенсійних виплат військовослужбовцям. Давайте поговоримо з Вами, яким же нормативним документом передбачено проведення перерахунку пенсій пенсіонерам силових структур та відомств?

— Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 21.02.2018 № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб», якою передбачено умови проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», у зв’язку із підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців.Згідно з повідомленням Міністерства соціальної політики України від 26.02.2018 № 3590/0/2-18/21, зазначена постанова є підставою для проведення перерахунку вказаних пенсій.Пенсійний фонд України 26.02.2018 № 6194/02-23 повідомив уповноважені структурні підрозділи силових міністерств та відомств про початок перерахунку пенсій

Скажіть, будь ласка, що зроблено головним управлінням для проведення цього перерахунку?

 — На виконання пункту 2 Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 № 45 (зі змінами), головним управлінням сформовано списки на 22,7 тис. осіб, які 1 березня 2018 року передані уповноваженим структурним підрозділам силових міністерств та відомств.На підставі списків уповноважені органи готують довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсій за формою, визначеною постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 № 103 (далі — постанова).

Ольго Сергіївно, поясніть, будь ласка, який порядок проведення перерахунку пенсій?

 — Перерахунок військових пенсій (крім пенсій, призначених згідно з Законом особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції) та поліцейським) здійснюється з урахуванням трьох складових оновленого грошового забезпечення, визначеного згідно з постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 № 704 на 1 березня 2018 року:

  • посадового окладу за відповідною або аналогічною посадою, яку особа займала на дату звільнення зі служби;
  • окладу за військовим званням;
  • відсоткової надбавки за вислугу років, визначеної на дату звільнення зі служби.

А який порядок виплати підвищених розмірів пенсій військовослужбовцям?

— Виплата перерахованих пенсій здійснюватиметься поетапно (як передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 № 704), починаючи з 1 січня 2018 року в таких розмірах:

  • з 1 січня 2018 року — 50 відсотків;
  • з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року — 75 відсотків;
  • з 1 січня 2020 року — 100 відсотків суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року.

Скажіть, будь ласка, як буде проведено перерахунок пенсій пенсіонерам Міністерства внутрішніх справ?

— Особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України (міліції) перерахунок пенсії здійснюватиметься з урахуванням грошового забезпечення поліцейського за січень 2016 року, визначеного відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 988.Під час перерахунку використовуються такі види грошового забезпечення за прирівняною посадою поліцейського:

  • посадовий оклад за прирівняною посадою поліцейського на день звільнення зі служби;
  • оклад за спеціальним званням;
  • відсоткова надбавка за вислугу років, визначена на дату звільнення зі служби;
  • щомісячні додаткові види грошового забезпечення у відсотках (надбавка за службу в умовах режимних обмежень, за почесне звання «заслужений» чи «народний», доплата за науковий ступінь кандидата або доктора наук чи вчене звання);
  • розмір премії, визначений у середніх розмірах, що фактично виплачені за відповідною посадою поліцейського за січень 2016 року.

А який порядок виплати перерахованих пенсій пенсіонерам внутрішніх справ?

 — Виплата перерахованих пенсій колишнім працівникам міліції проводитиметься з 1 січня 2018 року в розмірі 100 % суми підвищення пенсії.Сума перерахованих пенсій для виплати за період з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2017 року виплачуватиметься в такому порядку:

  • з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року — щомісячно окремою сумою у розмірі 50 відсотків різниці між місячним розміром підвищеної пенсії та місячним розміром отриманої особою пенсії за період з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2017 року;
  • з 1 січня 2020 року — щомісячно окремою сумою у розмірі 100 відсотків різниці між місячним розміром підвищеної пенсії та місячним розміром отриманої особою пенсії за період з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2017 року.

Ольго Сергіївно, скажіть, будь ласка, чи може бути розмір пенсії після перерахунку нижчим від розміру отриманої пенсії до перерахунку?

 — Відповідно до п. 4 постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 № 704 у разі, коли внаслідок перерахунку розміри пенсій звільненим із служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію згідно із Законом, є нижчими, зберігаються розміри раніше призначених пенсій.

А який відсоток грошового забезпечення буде застосовано при перерахунку пенсії?

 — Перерахунки пенсій на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 № 103 проводяться відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі — Закону).Згідно зі статтею 13 Закону (зі змінами з 01.10.2017) максимальний розмір пенсії за вислугу років, обчислений за нормами цієї статті, не повинен перевищувати 70 відсотків відповідних сум грошового забезпечення, а особам, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і віднесені в установленому порядку до категорії 1 — сто відсотків, до категорії 2 — дев’яносто п’ять відсотків.У разі, якщо пенсіонер-військовослужбовець отримує пенсію за вислугу років і є особою з інвалідністю 2-ї групи внаслідок війни, такій особі доцільно перейти на пенсію по інвалідності, розмір якої буде обчислюватись виходячи з 80 відсотків відповідних сум грошового забезпечення.Зазначеній категорії осіб головним управлінням направлено повідомлення про доцільність переведення з одного виду пенсії на інший та про необхідність звернення з заявою до сервісних центрів головного управління за місцем проживання.

Ольго Сергіївно, чи потрібно звертатись до органів Пенсійного фонду щодо проведення перерахунку пенсій?

 — Проведення перерахунку пенсій не потребує особистого звернення громадян. Уповноважені структурні підрозділи силових міністерств і відомств готують довідки про розмір грошового забезпечення і забезпечують їх передачу в органи Пенсійного фонду.Упродовж другої половини місяця нам надійшло 16,4 тис. довідок про розмір грошового забезпечення (або 72,2 % від загальної кількості). Ми опрацьовуємо надані довідки та забезпечуємо виплату перерахованих пенсій за основними та додатковими відомостями.Зокрема, ми провели вже перерахунки за 5,1 тис. довідок про розмір грошового забезпечення і додатково профінансували 16,5 млн. грн. на збільшені розміри пенсійних виплат за січень — березень 2018 року.

Ольго Сергіївно, а чи можемо ми показати, як саме відбувається перерахунок?

Так, можемо. Ось приклад перерахунку пенсії військовослужбовцям:

А ось приклад перерахунку пенсії особам начальницького і рядового складу внутрішніх справ:

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Хлопців і дівчат золотого віку з Хмельниччини за підтримки США вчитимуть важливих навичок
У сусідній із Хмельниччиною областю зрадник України отримав максимальне покарання
Виплати у березні: очільник ГУ ПФУ Хмельниччини розповів про перерахунок пенсій
Потужне підсилення технікою отримали захисники з Хмельниччини
Із 1 березня відбудеться індексація пенсій
Все, що потрібно знати про перерахунок військової пенсії у 2024 році

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX