На Хмельниччині понад усе подорожчало пшоно

На Хмельниччині понад усе подорожчало пшоно

Мешканці Хмельниччини вже в січні відчули здорожчання споживчого кошика.

Адже після скасування регулювання цін призвело до зростання цін на продукти харчування та безалкогольні напої на 17,2 %. Суттєве подорожчання зафіксовано на більшість соціально важливих продуктів харчування: на 46,0–21,9 % — на свинину, сало, яловичину, фрукти, молоко, сметану, м’ясо птиці, сири, крупи ячні, хліб, на 19,9–9,2 % — на яйця, кисломолочну продукцію, масло, рис, овочі, пшеничне борошно та кондитерські вироби з нього, макаронні вироби. При цьому понад усе подорожчало пшоно — майже в 1,8 рази.

Водночас на третину знизились ціни на гречані крупи, на 8,4 % — на цукор.

Підвищення ставок акцизного податку та мінімальних роздрібних цін призвело до подорожчання алкогольних напоїв та тютюнових виробів на 22,7 %: тютюнових виробів — на 35,6 %, алкогольних напоїв — на 14,4 %.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 11,7 % зумовлене підвищенням тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій — в 1,7 раза, водопостачання — на 31,4 %, електроенергію — на 28,1 %, каналізацію — на 21,1 %, оренду житла — на 11,5 %.

На 3,1 % подорожчали предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла, з них меблі та предмети обстановки — на 6,1 %, електроінструменти — на 5,0 %, побутова техніка — на 1,9 %. Серед побутової техніки зросли в ціні на 6,7–2,1 % мікрохвильові печі, пилососи, невеликі електричні побутові прилади, навпаки, подешевшали холодильники на 2,5 %. Ремонт побутової техніки став дорожчим на 9,3 %.

Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 5,1 % пов’язано з подорожчанням амбулаторних послуг на 13,0 % та послуг лікарень на 9,7 %. Підвищення цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання становило 3,5 %.

Ціни на транспорт у цілому підвищились на 15,5 % унаслідок збільшення цін на паливо та мастила, транспортні послуги, обслуговування та ремонт власних транспортних засобів на 19,9–17,1 %. Автомобілі подорожчали на 6,1 %.

У сфері зв’язку зростання цін на 8,2 % пов’язано з підвищенням плати за поштові послуги в 1,7 рази, абонентної плати за послуги мобільного зв’язку та користування мережею Інтернет відповідно на 10,6 % та 9,3 %, а також тарифів на послуги місцевого телефонного зв’язку на 6,7 %. Разом з тим на 5,7 % знизились ціни на телефонне обладнання.

Приріст цін у сфері відпочинку та культури становив 4,6 %, зокрема, на послуги кабельного телебачення — 25,9 %, кінотеатрів та спортивних установ — 12,1 % та 8,8 % відповідно.

Послуги освіти стали дорожчими на 14,1 %, з них плата за навчання в закладах середньої та вищої освіти — відповідно на 25,0 % та 12,3 %, за утримання дітей у дошкільних закладах — на 16,7 %.

Серед інших товарів та послуг відчутно зросла вартість послуг: ритуальних, фінансових, ресторанів та готелів, перукарень (на 41,3–15,7 %).

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Транспорт №15 (10.04.2024)
Транспорт №14 (03.04.2024)
На Хмельниччині селяни платили за комуналку, але з’ясувалося, що у них є заборгованості
Транспорт №13 (27.03.2024)
Ціни навесні: що подешевшає і подорожчає
Транспорт №12 (20.03.2024)

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX